Bodyscan: kosten en vergoeding zorgverzekering

Bodyscan: kosten en vergoeding zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Bodyscan: kosten en vergoeding zorgverzekering

Veel Nederlanders hebben de behoefte om een preventief medisch onderzoek, Prescan of health check te laten doen. Er zijn een groot aantal verschillende onderzoeken beschikbaar, variërend van een simpele bloedsuikertest tot een total bodyscan (MRI). In Nederland is het alleen mogelijk om een MRI uit te voeren als je een verwijzing hebt van een arts.

Met een preventief medisch onderzoek kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden ontdekt. De kans op genezing is dan veel groter.

Kosten

De kosten van een preventieve medische onderzoeken verschillen sterk. Een total bodyscan (MRI) van de belangrijkste organen en bloedvaten kost ongeveer 1.000 euro. Als daar nog extra onderzoeken bijkomen, zoals een hartonderzoek, onderzoek van de huid en en laboratoriumonderzoek van bloed, urine en ontlasting, kan daar nog eens 400 tot 600 euro bijkomen.

Een simpele preventieve gezondheidstest (health check) kost pakweg 50 tot 75 euro. Hiervoor krijg je een meting van je:

  • Body Mass Index (BMI)
  • Bloeddruk
  • Cholesterol
  • Suikergehalte

Vaak zit er ook een kort consult inbegrepen bij de check.

Vergoeding

Vanuit de zorgverzekering zijn er geen vergoedingen beschikbaar voor de Prescan (total bodyscan). Uitzondering hierop is als je het pakket Superfit hebt van ONVZ. Dit pakket is echter niet meer af te sluiten voor nieuwe klanten.

Voor een preventieve gezondheidstest (health check) zijn er wel vergoedingen beschikbaar vanuit de aanvullende verzekering. Hierover kun je contact opnemen met je verzekeraar. Houd er rekening mee dat de health check vaak alleen bij bepaalde zorgaanbieders is af te nemen.

Korting op Prescan

Er zijn wel zorgverzekeraars die op vertoon van je zorgpasje een korting bieden op de bodyscan, gerichte onderzoeken en MRI-scans.

  • Promovendum (15 procent korting)
  • Besured (15 procent korting)
  • National Academic (15 procent korting)

Deze zorgverzekeringen zijn te vergelijken in onze zorgvergelijker.

Niet fiscaal aftrekbaar

De kosten voor een total body scan of preventief medisch onderzoek zijn voor particulieren niet aftrekbaar bij de aangifte inkomstenbelasting. Ondernemers en bedrijven die de test voor hun medewerkers aanbieden, kunnen de kosten wel aftrekken bij de belastingaangifte(n).

Belangrijk is wel dat de onderzoeken in het belang van de voortzetting van de onderneming moet zijn.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.