Boetepremie kwijtgescholden bij aflossen schuld zorgverzekering

- 7 reacties

Verzekerden die hun schuld bij de zorgverzekeraar volledig aflossen, hoeven straks geen openstaande boetepremie meer te betalen. Dat scheelt soms honderden euro’s.

Vanaf 1 augustus 2018 scheldt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) alle vorderingen op nog openstaande bestuursrechtelijke premie (boetepremie) kwijt. Voorwaarde is wel dat de verzekerde alle schuld uit zorgpremie, verplicht eigen risico en incassokosten volledig heeft afgelost. De verzekerde wordt dan ook afgemeld als wanbetaler bij het CAK.

Dat meldt Zorgverzekeringslijn, een initiatief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Regeling wanbetalers

Iemand wordt aangemeld als wanbetaler bij het CAK als er zes maanden lang geen zorgpremie is betaald. Dat heeft een aantal vervelende gevolgen:

 • Overstappen van zorgverzekering is niet mogelijk
 • Alleen recht op dekkingen uit de basisverzekering
 • Betalen van incassokosten en een boetepremie
 • Beslaglegging op inkomen, uitkeringen en bezittingen

Er zijn in Nederland ongeveer 230.00 wanbetalers van de zorgverzekering.

Aflossen

Voor 1 augustus 2018 is het zo dat verzekerden na het aflossen van hun schulden nog een eindafrekening ontvangen met openstaande bestuursrechtelijke premie. Die kan soms vele honderden euro’s bedragen, tot grote ergernis van de wanbetaler.

Met de nieuwe regeling is het nog meer in het belang van de verzekerde om de schuld zo snel mogelijk af te lossen. Hiermee hoopt het ministerie van VWS nog meer wanbetalers uit het bestuursrechtelijke premieregime te krijgen.

7 reacties op: “Boetepremie kwijtgescholden bij aflossen schuld zorgverzekering”

 • Hallo hoe kan ik van Menzis afkomen heb bij hun geen schuld
  Alleen een schuld bij GGN 2010
  Nu kan ik na zoveel jaar nog steeds niet overstappen naar een andere zorgverzekering
  Ik heb Bijstand en kan korting krijgen maar niet bij Menzis maar kan ook geen aanvullend aanvragen
  Wat kan ik doen want vind zo raar heb zoveel al betaald en nu staat er ineens nog alleen van 2010 GGN kosten dus niets meer van de zorgverzekering
  Vind dit echt bizar alle jaren niks alleen 2010
  Wat kan ik doen ik ben nu al zolang bezig als een aantal jaren

  T Smit -

  Schrijf een reactie op: T Smit

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Hallo.. in 2015 heb ik iets meer dan 9000 euro betaald cash betaald aan die bloedhonden van deurwaarders voor de zorgverzekeraar…Ik had jaren geen zorgpremie betaald.De dag dag dat ik alles betaald had voelde ik me opgelucht .Tot ik 10 dagen later een brief kreeg uit Leeuwarden van ‘t CJIB of ik ff 3549 euro,en 42 cent boetepremie wilde betalen.Ik zei waarvan ,ik heb niks meer ik heb net 9000 euro betaalt..Oke dan kon er een 60 maandelijkse regeling worden getroffen van 59,03.Dit heb ik gedaan ,maar ik loste geen 59,03 maar 100 euro per maand af.Daar ben ik me begonnen eind 2015,en heb inmiddels 2600 euro afgelost.Ik moest nog 943,42 maar die zijn nu dus kwijtgesholden.Inmiddels is er vandaag 1-08-2018…..ee terugstorting plaatgevonden over de maand juli van 100 euro…Is er mischien een kans dat ik die 2600 euro ook terug kan krijgen.Ik heb ook maar een WAO”tje…..Maar ik hoef nu in iedersgeval die resterende 942,43 niet meer te betalen.scheelt ook weer ..,,.

  Jos lutgens -

  Schrijf een reactie op: Jos lutgens

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Jos Lutgens
   Ik heb ook zon brief ontvangen van het CAK dat met ingang van 1 augustus de boetepremie niet meer hoeft te voldoen en het openstaand bedrag niet meer hoeft te betalen.
   Met CJIB heb ik ook een regeling getroffen van 60 maanden waarvan ik nog ruim 4 jaar moet aflossen van 158 euro per maand.
   In feite wordt je kwijtgescholden over het restant openstaand bedrag volgens de brief van CAK.
   Ik krijg er een naar gevoel over deze brief ten eerste deze brief is niet ondertekend maar geautomatiseerd verstuurd staat geen openstaand eindbedrag wat wordt kwijtgescholden niet voorzien van persoonlijk BSN nr. er staat ook geen vermelding dat je wordt afgemeld bij BKR registratie.
   Dit geeft mij het gevoel van blij maken met een dooie mus zomaar plotseling worden kwijtgescholden.
   Ik heb CAK hier over gebeld omtrent de nieuwe regeling vanaf 1 augustus 2018 ze hebben mij niet kunnen overtuigen over de standaard brief die is verstuurd.
   Ik heb ze ook een schriftelijk verzoek gestuurd dat ik een bevestiging van CAK wil ontvangen zwart op wit met naam BSN nr met vermelding van de nog openstaand restand bedrag waar in staat dat het bedrag volledig wordt kwijtgescholden met datum en voorzien van handtekening
   En een verzoek tot afmelding BKR registratie.
   Dit is een eis die ik als burger recht op heb om het zwart op wit bevestigd wil hebben gaan zij niet op mijn verzoek uit ga ik het via de rechter te proberen om alsnog aan mijn verzoek te voldoen.
   zolang er geen definitieve bevestiging is gaan de betalingen van mijn kant gewoon door al wordt het bedrag terug gestort op mijn rekening van CJIB stort ik het gewoon weer terug.
   Want in de overheid heb ik totaal geen vertrouwen waar je geen knoop aan vast kunt binden wat vandaag is is morgen weer anders en met een zwart op wit brief bevestiging geeft mij meer zekerheid.

   J.E -

   Schrijf een reactie op: J.E

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Alweer een ‘lap middel’! zorg verdorie eerst dat die 23.000 mensen niet eens achterstandoplopen bij premiebetaling.
  Dit systeem is ZIEK. Veel premie betalen en een onbegrijpelijk systeem van zorgkosten toeslagen… Geld onnodig rondpompen

  Harry 2.0 -

  Schrijf een reactie op: Harry 2.0

  Het e-mailadres blijft prive.
  • natuurlijk is dit systeem niet goed. niet alleen zorgverzekering .maar ook de eigen bijdrage verpleeghuis. als het niet lukt te betalen . gelijk de deurwaarder er bovenop.er komt abbonement bijdrage. 2019 hadden ze ook eerder kunnen bedenken.en vooral haal de marktwerking eraf. van de hele zorg.

   frits -

   Schrijf een reactie op: frits

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Marktwerking eraf halen is zeer onverstandig. Dan wordt alles alleen nog maar nog duurder.
   Niet alleen denken met de onderbuik.

   Oscar -

   Schrijf een reactie op: Oscar

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Zorgkosten horen niet onder marktwerking te vallen. Niks onderbuikgevoel. Heb je iets te kiezen als je naar het ziekenhuis gaat? Alleen als je een hele tijd vooraf uit kunt zoeken wat een bepaalde behandeling kost. En dan ook alleen als de ziekenhuizen de tarieven openbaar maken. Natuurlijk realiseer ik me, dat de zorgkosten de pan uit rijzen, maar dat is geen kwestie van schuld van de inwoners van dit land. Het is een combinatie van factoren. Farmaceutische industrie, die teveel macht heeft, ziekenhuizen die te weinig geld hebben, mensen, die te weinig inkomen hebben om de premie te betalen. Dit systeem is niet goed voor de inwoners van Nederland. Eerlijk gezegd weet ik ook niet hoe het wel moet, maar marktwerking is niet goed. De overheid heeft een aantal taken, waarbij niet alleen naar kosten gekeken moet worden. Een ervan is de gezondheidszorg, een onderwijs en een openbaar vervoer. Ik denk, dat de overheid meer macht kan uitoefenen op zorgkosten, dan wij als burger. Gelukkig heb ik nooit zelf voor de keuze gestaan, wat te betalen, de zorgverzekering of de huur/hypotheek. ik zou het dan wel weten.

   jo -

   Schrijf een reactie op: jo

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.