Collectieve zorgverzekering FNV/Menzis in 2019 stopgezet

Koen Kuijper 51 reacties

De collectieve zorgverzekering van de FNV en zorgverzekeraar Menzis stopt per 1 januari 2019. Het zorgcollectief FNV/Menzis houdt volledig op met bestaan. Dat blijkt uit berichtgeving van de FNV.

De samenwerking tussen de verzekeraar en de vakbond heeft dertien jaar geduurd. Via het zorgcollectief konden FNV-leden profiteren van diverse voordelen, zoals korting op de premie van de basis- en aanvullende verzekering, maar ook extra pakketten met zeer uitgebreide dekkingen.

Tienduizenden klanten, die op dit moment verzekerd zijn bij FNV/Menzis, zijn genoodzaakt om eind dit jaar een nieuwe zorgverzekering af te sluiten of om te kiezen voor het alternatief van Menzis.

Geen korting en onbeperkte fysiotherapie

Leden van de FNV konden de afgelopen jaren rekenen op kortingen op de basis- en aanvullende verzekering van Menzis. Daarnaast konden FNV-leden zonder medische selectie een pakket kiezen met onbeperkte dekking voor fysiotherapie. Een verzekering die bij Menzis zelf al een tijdje niet meer is af te sluiten.

Tot slot konden klanten bij FNV/Menzis profiteren van exclusieve zorgservices, zoals een gezondheidscheck, korting op de sportschool en een vrijstelling van het eigen risico bij gezondheidsprogramma’s Stoppen met Roken en Beter eten.

Aan alle kortingen, uitgebreide vergoedingen en extra’s komt dus nog dit jaar een einde.

Reden

Menzis heeft besloten de samenwerking met FNV te beëindigen. Volgens berichtgeving van FNV zijn de ideeën over gezondheidszorg en het zorgstelsel uit elkaar gegroeid. Dit was dan ook de belangrijkste reden om de samenwerking stop te zetten.

Ook andere zorgverzekeraars hebben aangegeven niet met FNV te willen gaan samenwerken.

Menzis maakte eerder dit jaar al bekend te stoppen met een zorgverzekering voor minima in 30 gemeenten.

Wat nu?

Verzekerden met een polis bij FNV/Menzis kunnen tot eind van dit jaar gebruikmaken van het zorgcollectief. Per 1 januari 2019 vervallen alle zorgverzekeringen van FNV/Menzis.

Menzis zal verzekerden medio november benaderen met een nieuwe polis. Als verzekerde kun je dan zelf bepalen of het geboden pakket passend is, of dat je zelf een nieuwe zorgverzekering kiest.

FNV raadt leden aan goed te onderzoeken welke zorgverzekering bij hen past. Daarvoor kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een zorgvergelijker, die verzekeringen vergelijkt op prijs en inhoud.

51 reacties

 • FFrits

  Ik ben inmiddels 47 jaar lid en ook nog hoger opgeleid met bijbehorend pensioen. Ondanks dat ik al vele jaren niet het idee heb dat de FNV voor mij nog iets kan betekenen blijf ik lid uit solidariteit. Inmiddels heb ik van Menzis zelf een aanbod gekregen om mee te doen met het Leefkracht Collectief met bijbehorende kortingen.

 • RRuud Schelvis

  Vooral van de fysiotherapie maakte ik veel gebruik; weliswaar zitten er behandelingen in het basispakket en in het extra pakket 2, maar dat is niet genoeg met een chronische aandoening. Menzis heeft niet veel op met fysiotherapie, want ook als ik een hoger of zelfs 2x hoger in de pakketten ga, dan vergoed Menzis slechts 18 behandelingen p/j, of je moet op de lijst met chronische aandoeningen staan van het ministerie.
  Ik blijf bij Menzis bij een ander collectief, maar ik heb mij hart vast wat Menzis bij die gaat uitvoeren. Menzis van nu, is Menzis niet meer, dat is erg jammer.

  • Kkadoekie

   Hou mij er niet aan vast, maar waarschijnlijk gaat door toedoen van de overheid de collectiviteit in de huidige versie met ingang van 2020 op de schop. Wat de fysio betreft bij Menzis zoals het mij is uitgelegd, kun je het beste eerst de 18 behandelingen opmaken uit het aanvullende pakket(2) om vervolgens daarna de behandelingen uit het basispakket te gebruiken, waarbij je dan nog 2 behandelingen zelf moet betalen(omdat je pas vanaf de 21e behandeling vergoed krijgt) Let wel op dat dit bij een chronische aandoening is. Vanaf volgend jaar word het dan weer meer vergoed voor mensen met COPD.

 • HHarry H. Arends

  Het is bijna eind November maar mog niets gehoord van Menzis. Wat nu???

  • KKadoekie

   Menzis zal waarschijnlijk een voorstel sturen dat hetzelfde eruit ziet als wat u had in combinatie met de FNV, alleen de collectieve korting zit er niet meer op, waardoor u duurder uit bent. Zelf ben ik overgestapt naar de PMA Menzis en geniet weer van de collectieve korting. Het enige wat anders is dat Menzis niet meer het grote pakket van de tandarts heeft(is er helemaal uit) dat pakket is iets kleiner geworden.

  • KKuiten

   Gewoon overstappen Harry. Niet wachten op een matig voorstel van Menzis. Heb ik zelf ook niet gedaan. Wat Kadoekie zegt, is niet waar. De uitgebreide aanvullende/tand-pakketten (bijv. met onbeperkt fysio) zijn bij Menzis niet af te sluiten.

  • Kkadoekie

   Beste Kuiten, Ik heb niet gesproken over onbeperkt fysio(dit was dit jaar en volgens mij vorig jaar ook al niet meer mogelijk(afhankelijk van welk aanvullend pakket je had), bij de tandarts kon je dit jaar nog verzekeren tot max. € 1000 waarvan je dan 80 % vergoed kreeg, juist dit pakket is er niet meer vanaf volgend jaar. De max. is nu € 750 waarvan 80 % vergoed word. Ze zijn gewoon af te sluiten, heb zelf de polis. Je hoeft niet de PMA te bellen, je kunt gewoon Menzis zelf bellen en zeggen dat je collectief verzekerd wilt worden via de PMA.

 • EEllis

  Samen moeten we Sterk staan, juist nu het verschil tussen rijk en arm ook steeds groter wordt in Nederland. Met elkaar kunnen we het FNV sterker maken en strijden voor behoud van werk! Ik ben gepensioneerd, ben verzekerd bij de Univé en blijf lid van het FNV tot het einde van mijn dagen, om de werkenden te steunen! Doe je mee?

 • RRia

  Wij waren altijd bij het FNV vanwege de korting bij Menzis ook na het overlijden van mijn man.
  Nu dat FNV niet meer samen werkt met Menzis zeg ik mijn lidmaatschap bij FNV op

  • RR.

   Helaas is dit niet de “schuld” van het FNV maar van Menzis

 • HHwm.klaassen

  Dag FNV. Leden
  Het mooie is Ben meer dan 40 jaar lid geweest Zowel in de zeevaart en transport Ben nu haast 73 jaar Waar heb ik het FNV nog voor nodig nu MENZIS totaal weg valt
  De gedachten zijn te veel SP geworden Waar veel niks mee te maken willen hebben
  Ik ga het FNV opzeggen

  • HHarry

   Dit ook voor reden om het lidmaatschap op te zeggen.

 • TTonG

  Waarom is er geen overeenstemming gevonden?
  U schrijft zelf: Ook andere zorgverzekeraars hebben aangegeven niet met FNV te willen gaan samenwerken.
  Doen we nog wel aan zelfreflectie.

 • GGJ

  Echt super dom om je lidmaatschap van het FNV op te zeggen! Ik heb momenteel een groot probleem op mijn werk en ik word werkelijk supergoed geholpen door het FNV. Inderdaad balen dat FNV/Menzis stopt. Maar de FNV doet zo veel meer. Zonder FNV hebben de werkgevers/regering nog meer macht! Willen jullie dat?? Ik niet!

 • KKadoekie

  Het bericht, kwam hard binnen en zorgt voor veel onrust. Vooral voor bijvoorbeeld mensen met een chronische ziekte, daar waren de aanvullende pakketten een uitkomst. Het kost wat, maar je bent wel iets beter verzekerd. Heb zelf alvast rondgekeken en dan kom je uit bij de PMA (is ook via menzis) komt aardig in de buurt van de FNV collectief, maar of deze er ook nog is in 2019? Overstappen zou dan in principe eenvoudig moeten zijn met behoud van bijvoorbeeld brilvergoeding en acceptatie tandarts. De PMA word overstelpt met FNV ‘ers en raad iedereen toch aan het aanbod van Menzis zelf af te wachten.

 • JJoop

  Erg nare smaak van de onderhandelingen. Aan de andere kant laat je niet foppen. Lijkt wel vaak op een van vooraf prijs. Je rekent je dan middels een korting rijk.Een korting die men veelal al handig heeft ingecalculeerd. Kijk eens naar DSW. Geen korting en toch een vrij lage premie. Trek je daar de maandelijkse FNV betaling vanaf ben je in elk geval voor 2019 goed en zonder een minimum aan meerkosten verzekerd.

 • Hharry

  .
  Basis inkomen in italie voor de aller armste, Lijkt Nederland wel. Of hebben ze Nederland nageaapt?.
  Om dit te gaan invoeren?.

  • Hhar

   Als wij dit in Nederland zouden invoeren wordt dit basis bedrag nog ergere armoede.
   In Nederland waren ze hier ook over bezig, gelukkig hoor je hier niets meer van.
   Met dit bedrag is niet meer te leven met al die snel stijgende kosten.

  • HHenkie

   Har, waarom ben je zo negatief over de vakbonden als de FNV? Als we jouw advies gaan volgen hebben ze helemaal geen leden meer en zijn arbeiders helemaal over geleverd aan de leeuwen en worden we nog meer uitgekleed worden door de werkgevers. Nederlanders stemmen de laatste jaren al meer rechtse, en vooral (zoals u) populistische, partijen en graven hiermee op lange termijn hun eigen graf. Moraal van het verhaal, houdt vertrouwen in vakbonden en de politiek aan de linkerzijde, dan wordt het in ieder geval minder slecht als het aan de partijen overlaten aan de rechtse zijde!

  • AArjan

   Juist, ik zie hier veel te veel reacties in de trand van: zolang IK er voordeel van heb blijf ik lid… waar blijft het solidariteitsbeginsel cq principes?

 • GGert

  Jammer allemaal, ik vond het een mooi pakket. ik was er zeer tevreden mee. Wordt nu weer verder zoeken. Ook maar eens na denken of ik na 28 jaar FNV maar eens ga stoppen. Ook met de cao onderhandelingen is het een drama. Totaal geen kracht meer om de grote bazen om te blazen. Waar is het toch gebleven, die sterke bond die altijd voor de mensen klaar stond.

  • Hhar

   De FNV is jaren een met CAO onderhandelingen niet meer speler in het veld.
   Na Kok werd het hopeloos en ging de FNV berg afwaarts.
   Eigenlijk zit de FNV in de afgrond daarom lukken de CAO onderhandelingen ook niet meer.
   De leden moeten inzien dat zij nog steeds premie betalen, Waarvoor eigenlijk als er geen resultaten geboekt worden al jaren.
   Geef U zelf wat exsta,s en zeg op die premie.

 • PPaul

  Blijft voor mij maar 1 optie over: fnv opzeggen en oriënteren naar een andere collectiviteitskorting.
  Dit was namelijk de enige reden om het toch vrij kostbare fnv lidmaatschap aan te houden.
  Heb ze een keer echt nodig gehad en toen had er weinig aan,ben na een paar dagen tijdens een arbeidsgeschil maar verder gegaan met rechtsbijstandsverzekering.die hielpen me wel goed.

  • FFreek

   @Paul
   Waarom orienteren op een andere collectiviteitskorting?
   Mensen snappen dit vaak niet, maar collectief is echt niet altijd goedkoper. Verzekeraars geven een korting op een polis die van zichzelf al duur is. Oplichting noem ik het. Afschaffen die collectieve rotzooi en voor alle Nederlanders hetzelfde verzekeringsaanbod.

 • CCor

  Lid blijven van FNV heeft voor ons bij ook geen nut meer dan kunnen we die kosten in ieder geval nog besparen, Evt gebruiken voor de nieuwe zorgverzekering

  • Hhendry

   en daar sluit ik me helemaal bij aan nu is de contributie weg gegooid geld geen enkel voordeel mer

 • Hh-op den dries

  waarom is er niet eerst aan de leden voorgelegd of wij met de verandering eens of on eens waren ,

  • Hhar

   Dit is nog nooit gedaan bij het FNV.
   Trouwens door de regering ook niet.
   Anders waren er nu wel andere maatregelen getroffen om de armoede een halt toe te roepen en de BTW niet te verhogen.

 • FFrans

  Wij voelen ons heel erg in de steek gelaten door de fnv .
  Gaan fnv opzeggen !!!!

  • Hhar

   Goed idee.

 • BBoeskool

  ZEER BELANGRIJKE FEITEN, VERTEL HET DOOR A,U.B.
  1) INKOMENS VERHOGEN MET PROCENTEN LIJD STEEDS TOT GROTERE VERSCHILLEN EN IS DAAROM EEN GEMEEN WAPEN. HIERDOOR WORDT HET VERSCHIL TUSSEN RIJK EN ARM ALS MAAR GROTER EN DAT GAAT OOK STEEDS SNELLER. DAT GELD OOK VOOR DE HUUR PRIJZEN. ALLE SLIMME GESTUDEERDEN ,VOORAL IN DEN-HAAG WETEN DIT ZOGENAAMD NIET, DAARVOOR HEBBEN ZE DAN JAREN GESTUDEERD VAN ANDERMANS CENTEN, DAT KOMT OOK OMDAT IEDEREEN ZO SNEL MOGELIJK RIJK WIL WORDEN. VROEGER KWAM DE BOND MET HET IDEE VAN CENTEN I.P.V. PROCENTEN,MAAR DAAR HOOR JE NIETS MEER VAN, NET ALS VAN JETTE KLEINSMA, ALLEMAAL POLITIEK, KOM OP FNV DOE ER WAT AAN EN DRAAI DE PROCENTEN TERUG TOT 1980, EN WEG VERSCHIL TUSSEN RIJK EN ARM. PS; na te gaan dat ik hier helemaal niet voor gestudeerd heb, hoe dom zijn ze dan in den haag???? … of SLIM., TE SLIM. GEHETEN; POLITIEK.

  • Hhar

   De minder slimme gestudeerden weten het beter dan de gestudeerden in den haag.
   Jette Kleinsma heeft nu een vervanger gekregen de gestudeerde Drs T. Tamara van Ark, deze dame is net als Jette Kleinsma een discriminerende gestudeerde politicus die de discriminatiearbeidsmarkt in haar takenpakket heeft.
   We hebben gemerkt dat zij degene is die mensen die werken in de werkvoorziening minder dan het bruto loon wil laten verdienen, terwijl zij en alle anderen een fantastisch salaris van ons(het Volk) hebben. Hier moet je echt Drs voor zijn toch om dit te bedenken.
   Schande dit.

  • YYara

   @Boeskool
   Ik ga je bericht niet eens lezen.
   Het gebruik van enkel hoofdletters zegt genoeg over de inhoud…
   Bovendien leest het voor geen meter.

 • MMP

  Slechte communicatie vanuit FNV .voor voldongen feit geplaatst te worden.

  Dit kost veel leden

 • TToon

  Lid blijven van FNV heeft bij deze ook geen nut meer dan kun je die kosten in ieder geval nog besparen. Misschien dat Menzis nog met een goed alternatief komt, anders verliezen ze ook veel klanten. Ben Benieuwd.

 • Hharry

  En wat doet de gemeente met haar collectief blijft die gehandhaafd, of gaat die in 2019 ook weg en moeten de minima weer een andere verzekering sluiten?.

 • RRuud Uphoff

  Wat heeft voor gepensioneerden het lidmaatschap nog voor zin? Wij moeten het hebben van hetgeen de werkenden in een bond beslissen, en de ervaring leert dat die echt geen actie gaan voeren voor ouderen. Solidariteit? Laat me niet lachen!

 • TTosja

  Dit gaat de FNV beslist veel leden kosten,

 • Jj.sterenborg

  Ben het volledig met Pieter eens , wat heeft het nog voor nut om lid te blijven als jullie verder niks voor ons kunnen betekenen .Wij oudjes doen er toch niet meer toe , alleen maar inleveren , ook nu weer .

  • Hhar

   Volkomen terecht, de ouderen kunnen beter als zij lid zijn van een bond dit opzeggen, heb je iets meer inkomen.
   Want van de FNV hoeven ouderen niets meer te verwachten.
   Ook van deze regering niet verhoogd het een maar verlagen niet.

 • Hhans

  heb weleens gehoord dat de ouderen bond ook een colletieve verzekering heeft klopt dit?

 • PPieter

  Als er geen nieuwe collectiviteit wordt afgesloten waarom nog lid blijven?
  Dus als zo`n grote vakbond geen afspraak kan maken met een zorgverzekeraar wat is het FNV dan nog waard!!

  • Hhar

   Niets meer voor de ouderen die gaan verpauperen in zorg en welvaart door deze regering die z.g. voor meer welvaart voor iedereen niet voor de ouderen.

 • HHenk Pieterson

  Schandalig, de FNV leden gewoon in de kou te laten staan .De mensen die meer verdienen krijgen zoals Ambtenaren krijgen al forse kortingen . Weer word jan met de pet de dupe. Jan met de pet word door deze criminele regering het bloed onder de nagels weg gestolen , ons pensioen gaat er aan ,vervroeg pensioen hebben ze ons al af gestolen en de lonen zijn gehalveerd .Burgers tellen niet meer mee Ze zijn nog minder momenteel dan de buitenlanders. ALS JE ZIEK BENT DAN BEN JE MET DEZE REGERING HELE MAAL DE KLOS MENSEN MET EEN WAO UITKERING WORDEN GEWOON VERMOORD DOOR SLECHTE ZORG, EN WEINIG ETEN EN GELD, Mensen die schreeuwen in nederland het gaat zo goed, laten die maar meer betalen.Bij ons is de rek er uit

  • Hhar

   schandalig toch.
   Maar met de vorige regeringen ook toch.

 • GGerard

  Erg makkelijk dit, m.a.w. zoek het maar uit. Zal wel DSW worden i.v.m. prijs.

 • NNico

  De zorgverzekeraars zitten al op een berg geld ( miljarden)
  Blijkbaar is die berg nog niet hoog genoeg.

 • MMarco

  Komt er wel weer een collectieve zorgverzekering voor de leden?

  • KKoen

   Beste Marco
   Nee, volgens berichtgeving komt er geen collectief meer voor FNV-leden

 • RRene

  Beste Koen, waar moet ik nu terecht voor onbeperkte fysiotherapie??

  • KKoen

   Beste Rene,
   Daarover is nu nog niets zeker.
   Medio november kun je terecht in onze Zorgvergelijker. Je kunt dan kiezen voor onbeperkte fysio-dekking.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.