CZ zorgverzekering ruim 100 euro duurder in 2019

Koen Kuijper 17 reacties

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de zorgpremie in 2019 met 102,60 euro, ofwel 8,55 euro per maand. De meest afgesloten naturaverzekering van CZ (zorg-op-maat) kost 124,80 euro per maand bij 385 euro eigen risico.

De goedkoopste basisverzekering (zorgbewustpolis) is af te sluiten voor 120,45 euro per maand. Die stijgt nagenoeg even veel dan de standaardpolis. De restitutiepolis van CZ is ruim 9 euro duurder en komt uit op 131,65 euro.

De stijging bij zorgverzekeraar CZ is maar iets lager dan de stijging van de nominale premie in de onlangs gepresenteerde miljoenennota. Daarin werd uitgegaan van een 124 euro hogere premie.

Eerste

CZ is de eerste ‘grote’ ziektekostenverzekeraar die de zorgpremie voor 2019 bekend maakt. De verzekeraar is (als risicodrager) goed voor 3,6 miljoen klanten. Deze zijn ondergebracht bij verschillende verzekeraars en labels, waaronder OHRA, Nationale Nederlanden en CZdirect. Dit laatste label wordt per 2019 vervangen door een nieuw label: ‘Just’, waarvan de premie nog niet bekend is.

Lees ook: Premie VGZ stijgt 57 euro in 2019

Lees ook: Menzis premie ook omhoog

Reserves

Om buitensporige toename van de premie te voorkomen, zet CZ volgend jaar 97 miljoen euro aan reserves in. Ook in 2019 wordt de zorgverzekering – 2,75 euro per maand – onder de kostprijs aangeboden.

CZ geeft aan dat het moment waarop de verzekeraar een kostendekkende premie moet aanbieden dichterbij komt.

Basisverzekering

Bij CZ kunnen nieuwe klanten kiezen uit drie verschillende basisverzekeringen:De goedkoopste polis (zorg-op-maat) is bedoeld voor mensen die hun zorgzaken net zo graag online regelen. Correspondentie via de post is dan niet mogelijk. Bij de twee duurdere basisverzekering regel je zorgzaken zoals je dat zelf wilt: per post of online.

CZ biedt ook korting op de basis- en aanvullende verzekering via verschillende collectieven. De korting op de basisverzekering is maximaal 10 procent.

Aanvullende verzekeringen

De aanvullende verzekeringen van CZ worden volgend jaar iets duurder. Aan de dekking en voorwaarden verandert weinig.

Aanvullende verzekeringPremie 2018Premie 2019Verschil (+/-)
Start€ 1,95€ 1,95Geen
Basis€ 7,75€ 7,90+ € 0,15
50+€ 17,05€ 17,45+ € 0,40
Jongeren€ 18,95€ 19,35+ € 0,40
Plus€ 19,70€ 20,10+ € 0,40
Top€ 35,95€ 36,95+ € 1,00
Gezinnen€ 46,75€ 48,20+ € 1,45

Ook de tandartsverzekeringen worden volgend jaar iets duurder

TandartsverzekeringPremie 2018Premie 2019Verschil (+/-)
Tandarts€ 20,15 + € 20,85+ € 0,70
Uitgebreide tandarts€ 36,20+ € 37,50+ € 1,30

Overige premies

De andere zorgverzekeraars zullen in de loop van deze week en volgende week hun premie bekend maken. De deadline hiervoor ligt op 12 november. De kans wordt steeds aannemelijk dat ook de andere grote aanbieders van zorgverzekeringen zoals Achmea (Zilveren Kruis, VGZ en Menzis een vergelijkbare premiestijging gaan doorvoeren van rond de 100 euro.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van alle zorgpremies die tot dusver bekend zijn gemaakt.

17 reacties

 • HHenk

  De grootste stunt, van CZ betreft de maximum teruggave van medicijnen, Je krijgt vanaf 1-1-2019 maar € 250,00 vergoed,aan medicijnen.Als je chronisch ziek bent, en je hebt per kalenderjaar € 1000.nodig aan medicijnen, dan koste je dit in 2018 je eigen risico van max €385,00 nu ben je in 2019 € €1000,00 – € 250,00 = € 750,00 per kalenderjaar extra nodig, A je bent ziek B. JE BENT DE DUPE VAN HET CZ BELEID. Voor de gewone kleine man met de kleine portemonnee is dit de emmer die gaat overlopen, deze regelgeving zal voor jullie als betrouwbare verzekeraar duizenden klanten kosten helaas / of lees ik het nou verkeerd ????

  • CCZ Zorgverzekeringen

   Goedemorgen Henk, ik hoop je gerust te kunnen stellen over de vergoeding van medicijnen. Ook in 2019 blijven wij jouw medicijnen vergoeden. Wij vergoeden medicijnen opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem uit jouw basisverzekering. Je betaalt wel eerst eigen risico. Aan de vergoeding zit geen maximum. Op sommige medicijnen zit een wettelijke eigen bijdrage. Daar waar je deze eigen bijdrage voorheen zelf moest betalen, zit daar vanaf 2019 een maximum aan. Je betaalt maximaal € 250,- per jaar eigen bijdrage. Overige eigen bijdrages vergoeden wij. Hiermee betaal je uiteindelijk dus minder aan medicijnen zelf. Is mijn uitleg zo helder? Groet, Ellen, medewerker Webcare CZ

 • MMarianne

  De zorg in nederland goed? Nou, nee hoor. Ik vind van niet.
  Die WAS goed, maar gaat er, ondanks de verhoging van de premies, steeds verder op achteruit.
  Het is Oktober, en ik heb mijn eigen bijdrage nog steeds niet opgesnoept.
  Over welke kosten hebben ze het? Als ik mijzelf neem, ik kost niets, want ik betaal alles zelf, en gezien de premie, verdienen ze vooral op mij.
  Schaf, als je de premies blijft verhogen, dan ook die eigen bijdrage af, want dat slaat dus echt nergens op. Dat is pure diefstal!

  • WWim Stoof

   Beste Marianne, een verzekering is een collectiviteit- regeling. Ik heb in het verleden ook weinig vergoed gekregen omdat ik “gelukkig” niets mankeerde. Helaas als je wat ouder wordt nemen de beperkingen toe en daar kiezen mensen niet voor, dat overkomt ze. Mensen worden steeds ouder, dus de zorg zal nog duurder worden.

   De zorg is inderdaad achteruit gegaan en dat is triest, maar ook dat heeft met kosten te maken. De eigen bijdrage begrijp ik ook niet, deze regeling zorgt er voor dat mensen die het financieel wat moeilijker hebben, te laat een medische behandeling ingaan met uiteindelijk groter kosten tot gevolg!

 • KKees

  We vergeten wel eens dat zorg ook een soort van consumptie is. Die wordt ieder jaar duurder omdat we er steeds meer van consumeren en omdat we steeds hogere eisen stellen. Wij zouden niet meer tevreden zijn met de zorg van 10 jaar geleden !!.

 • Ppenny

  Ongelooflijk……zoek nu nog maar een goedkope…niet meer te doen…..het zal me een zorg zijn

 • Hhar

  Iedereen die een Tegemoetkoming Meerkosten zorg had zou dit weer moeten krijgen.
  Waarom dit voor chronisch zieken en mensen met een beperking en een minimuum inkomen niet weer ingevoerd?. Wethouder Onderwijs Jeugd en Zorg zou dit weer eens terug kunnen draaien.

 • Jjohn

  En de zorgtoeslag stijgt maar met 94 euro per jaar, dus de minima word niet eens volledig gecompenseerd.

  • DDriek

   Dat staat nog niet vast, die 94 was een indicatie.

  • Jjohn

   Oke dat word helemaal mooi dan, want dat betekent dus dat de zorgtoeslag nog minder wordt verhoogd, aangezien ze bij het ministerie er van uit gingen dat de premie met een tientje per maand zou worden verhoogd en aangezien het iets lager blijkt te zijn.

   Echt schandalig dat minima hier niet eens volledig voor worden gecompenseerd.

 • Hhar

  Of de zorg supergoed is of niet, alles wordt weer veel duurder.
  Voor de bijstanders en ouderen chronisch zieken wordt het weer een ramp.
  Eten en drinken etc moet ook super goed gaan en dat gaat het bij miljoenen niet meer.
  En Rutte vergeet dit onderwerp die eet er goed van.

 • VVictor

  Dit is voor de doorsnee Nederlander niet meer te houde. Tijd om in actie te komen. Met zn allen weg bij de CZ en naar een goedkopere.

  • BBart

   Die goedkope komen maandag pas, nog even wachten dus

  • Hhar

   Heeft U weleens gehoord dat er eens iets goedkoper werd al die jaren?
   Nu ik heb dit nog niet meegemaakt al die jaren van regeren is alles zo verhoogd, dat de zwakkeren in ons midden steeds weer de dupe werden. Ook wat betreft de zorgverzekeringen.
   Die goedkope worden ook duurder let maar op maandag.

  • AAna

   Akkoord!

 • BBart

  en dan te bedenken dat ik paar jaar geleden in de 90 euro nog betaalde bij de Cz

 • MMoraal

  T zijn flinke bedragen, maar die waren dan ook te verwachten. De zorg is eenmaal super goed in NL en daar betalen we met z’n allen voor. Gelukkig bestaat er ook nog iets als de zorgtoeslag die nu ook wel met 100e zal stijgen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.