Wat dekt je zorgverzekering na een skiongeluk?

- 0 reacties

Wintersport is natuurlijk heerlijk: lekker skiën of snowboarden op de pistes van Frankrijk of Oostenrijk. Toch zit een skiongeluk in een klein hoekje. In het ergste geval draai je dan zelf op voor een deel van de kosten. Dit komt omdat de basisverzekering standaard niet alle kosten dekt.

Lees hieronder hoe dat precies zit en hoe je kunt voorkomen dat je na een skiongeluk medische kosten zelf moet betalen.

Kosten na een skiongeluk

Na een ongeluk tijdens de wintersportvakantie kun je te maken krijgen met de volgende medische kosten:

Spoedeisend vervoer

Als je op de berg betrokken raakt bij een ski-ongeluk waarbij je zelf niet zelfstandig meer naar beneden kunt skiën, zal je moeten worden vervoerd. Afhankelijk van de ernst gebeurt dit met:

 • De banaan of sneeuwscooter – kosten: 350 tot 500 euro
 • De helikopter – kosten: 2.500 tot 3.500 euro

Vervolgens wordt je naar het ziekenhuis gebracht.

Wat dekt je basisverzekering?

De basisverzekering dekt alle medische kosten tot aan het Nederlandse tarief voor spoedeisend ziekenvervoer. Dit tarief is gebaseerd op de kosten voor de ambulance. Wordt je met de helikopter vervoerd? Dan betaal je een groot deel van deze kosten zelf.

Opname en behandeling

In het buitenlandse ziekenhuis, bijvoorbeeld in Oostenrijk of Frankrijk, zal je worden opgenomen voor verdere behandeling. Afhankelijk van de ernst van het ongeluk kunnen de kosten flink oplopen.

Wat dekt je basisverzekering?

Voor spoedeisende zorg en verdere behandeling vergoedt je zorgverzekeraar tot aan het in Nederland geldende tarief. Is de behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je het verschil in kosten met het Nederlandse tarief uit eigen portemonnee.

Repatriëring (gipsvlucht)

Repatriëring of een gipsvlucht na een ongeval betekent dat de persoon die een ongeluk heeft gehad terug naar Nederland mag worden vervoerd. Een arts beslist of dat verantwoord is. Repatriering kan door middel van een ambulance of vliegtuig.

Wat dekt de basisverzekering?

Vanuit het basispakket is er geen dekking voor repatriëring.

Extra verzekeren voor medische kosten

Als je wilt voorkomen dat je medische kosten in het buitenland zelf moet betalen, kun je besluiten je extra te verzekeren.

Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering (van FBTO) met wintersportdekking biedt de meest ruime dekking tijdens je wintersportvakantie. Bij een ski-ongeluk worden vrijwel alle kosten dan gedekt. Let bij het afsluiten van een reisverzekering wel goed op de polisvoorwaarden en dan met name op de volgende punten:

 • Welke kosten zijn precies gedekt (en wat niet)?
 • Tot welk bedrag is de dekking?
 • Geldt er een eigen risico?
 • Hoe lang heb je doorlopende dekking (45 dagen, 90 dagen of 365 dagen)?
 • Wat is het dekkingsgebied (wereldwijd of alleen in Europa)?

Aanvullende zorgverzekering

Een andere optie is een aanvullende zorgverzekering met dekking voor spoedeisende hulp in het buitenland. Deze is over het algemeen echter minder ruim dekkend dan een reisverzekering.

Tips

Tot slot nog wat tips voor tijdens je wintersportvakantie:

 • Blijf op de piste. Off-piste skiën of snowboarden wordt meestal niet vergoed door de verzekeraar
 • Wees voorzichtig op skimateriaal. Schade of diefstal is vaak niet gedekt.
 • Neem je Europese Zorgpas (EHIC) mee tijdens je vakantie. Hiermee kan de zorgverlener eenvoudig zien dat je verzekerd bent voor medische zorg. Ook het declareen van zorgkosten gaat dan een stuk gemakkelijker. Nog geen EHIC? Vraag deze eenvoudig aan bij je zorgverzekeraar.
 • Als je ziektekosten maakt in het buitenland zijn er meerdere partijen die dekking kunnen bieden, zoals je reisverzekeraar of ziektekostenverzekeraar.

0 reacties op: “Wat dekt je zorgverzekering na een skiongeluk?”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.