Dit verandert er aan je zorgverzekering in 2019

Dit verandert er aan je zorgverzekering in 2019

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Dit verandert er aan je zorgverzekering in 2019

De periode om over te stappen van zorgverzekering bereikt snel zijn hoogtepunt. En dat is te merken ook aan alle reclames op radio, internet en tv van zorgverzekeraars en vergelijkingsdiensten. Net als andere jaren is de verwachting dat na kerst nog zo’n half miljoen Nederlanders wisselen van verzekeraar voor 2019.

Inmiddels is er genoeg te lezen over overstap en bespaartips, maar wat gaat er nou eigenlijk inhoudelijk veranderen voor iedereen met een zorgverzekering (zo’n 14 miljoen Nederlanders)?

Wat in ieder geval een zekerheid is; blijf je dit jaar zitten bij je huidige zorgverzekering dan ga je volgend jaar meer betalen aan zorgpremie. Dat komt omdat vrijwel alle verzekeraars de prijzen voor zowel de basis als aanvullende verzekering hebben opgeschroefd.

Premie stijgt bijna zes procent

De premie voor de basisverzekering stijgt volgend jaar met 5,92 procent, naar in totaal 118,58 euro. Dat is in euro’s 6,63 meer dan dit jaar. Dit is een gemiddelde berekening op basis van alle 65 polissen die in 2019 afgesloten kunnen worden.

Van de vier grote Nederlandse verzekeraars verhogen Achmea (Zilveren Kruis) en CZ de premies het meest met respectievelijk 7,50 en 8,55 euro. De overige twee; VGZ en Menzis zijn beduidend milder met een stijging van 4,75 en 3 euro per maand.

Geen enkele verzekeraar verlaagt de premie volgend jaar. Wel houden Promovendum en Besured (beide onderdeel van het nieuwe iptiQ concern) hun premies gelijk.

Zorgtoeslag ook omhoog

Ter compensatie voor de premiestijging wordt de zorgtoeslag voor lagere inkomens ook opgehoogd. Alleenstaanden ontvangen jaarlijks 50 euro extra en meerpersoonshuishoudens kunnen rekenen op 193 euro erbij. Dat is overigens een stuk minder dan de verwachting die tijdens Prinsjesdag werd gepubliceerd. Toen circuleerden er bedragen rond van 94 en 281 euro.

De zorgtoeslag wordt uitgekeerd tot een bepaald inkomen en is bedoeld voor mensen met een kleine beurs om de zorgpremiekosten enigszins te compenseren. Het grensinkomen ligt in 2019 op:

  • € 29.562 euro (alleenstaanden)
  • € 37.885 euro (meerpersoonshuishoudens)

Basispakket

De inhoud van de basisverzekering wordt door de overheid bepaald en is voor iedereen hetzelfde. In dit basispakket wordt veelgebruikte zorg en medicijnen vergoed. Voor dit onderdeel van de zorgverzekering geldt bovendien een acceptatieplicht. Het verschil tussen alle basisverzekeringen is de mate van aantal gecontracteerde zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. Ook kan er verschil zijn in de manier hoe er gecommuniceerd wordt en het indienen van declaraties (alleen online).

Ondanks de relatief kleine verschillen tussen basisverzekeringen kan het verschil in premie oplopen tot 410 euro. Er valt dus een hoop te besparen als je goed gaat vergelijken.

De inhoud van het basispakket blijft grotendeels ongewijzigd volgend jaar. Wel verandert het volgende:

  • Er wordt een dekking voor een zogenoemde GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) toegevoegd. Deze behandeling richt zich op het verkrijgen van een gezondere levensstijl via een diëtiste. Een doorverwijzing van de huisarts is dan wel noodzakelijk.
  • De vergoeding van zittend ziekenvervoer wordt ruimer en oefentherapie bij de longaandoening COPD wordt vergoed vanaf de eerste behandeling.
  • De eigen bijdrage voor medicijnen wordt in 2019 beperkt tot een maximumbedrag van 250 euro (per persoon per jaar). Op dit moment geldt hier nog geen maximum voor. Tevens hoeft de eigen bijdrage niet direct te worden voldaan aan de balie bij de apotheek. Dit wordt namelijk volgend jaar geregeld via de zorgverzekeraar die het bedrag achteraf int.
  • Vitaminen en mineralen die zonder recept bij de apotheek of drogist zijn te halen, worden uit het basispakket geschrapt. Datzelfde geldt voor paracetamol in een dosering van 1.000 milligram.

Eigen risico

Het eigen risico blijft in 2019 gelijk, namelijk 385 euro. Dit bedrag moet eerst zelf betaald worden als je gebruik maakt van zorg uit het basispakket. Dit geldt overigens niet voor kosten die gemaakt worden bij de huisarts, verloskundige hulp of wijkverpleging.

Zorgverzekeraars Stad Holland en DSW hanteren een verlaagd eigen risico van 375 euro als er gebruik wordt gemaakt van gecontracteerde zorgaanbieders. Hiermee willen zij een statement maken dat volgens hen het eigen risico wel omlaag zou kunnen.

31 december

Zoals je hebt gelezen verandert er eigenlijk niet heel veel aan de zorgverzekering in 2019. Op de hoogte van de premie na dan. Hier kun je dan gelukkig ook wat aan doen. Maak een vergelijking op basis van je zorgbehoefte en bereken of jij kunt besparen. Als je voor 1 januari 2019 een nieuwe zorgverzekering hebt aangevraagd, dan wordt je oude polis automatisch voor je opgezegd.

Bekijk ook: Zorgvergelijker 2019

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.