DSW premie 2019 stijgt met 54 euro

Koen Kuijper 30 reacties

DSW verhoogt de premie van haar zorgverzekering in 2019 met 54 euro, ofwel 4,50 euro per maand. Zo blijkt uit berichtgeving van de Schiedamse verzekeraar, een week na Prinsjesdag. DSW is wederom de eerste verzekeraar die de premie voor komend jaar bekend maakt. De premietoename is tegen de verwachting in; het kabinet ging in de Miljoenennota uit van een premieverhoging van maar liefst 124 euro per verzekerde.

DSW zet ieder jaar de toon voor de overige zorgverzekeraars, die de komende maanden hun zorgpremie bekend maken.

Update 10 november: de premies voor 2019 druppelen binnen. Bekijk hier het overzicht.

Premiestijging van 96 euro

Verzekerden die een basisverzekering bij DSW hebben met een maximaal verhoogd eigen risico komen wellicht wat meer bedrogen uit. De premie bij een eigen risico van 885 euro gaat zelfs met maandelijks 8 euro omhoog.

Dat houdt in dat iemand die in 2018 bij DSW een eigen risico heeft van 875 euro gaat volgend jaar dan zelfs 96 euro meer betalen voor de zorgverzekering.

Overzicht

Hieronder een overzicht van de maandelijkse zorgpremie bij DSW in de afgelopen jaren:

In 2018 daalde de premie met 0,5 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Volgend jaar wordt de DSW zorgverzekering 4,2 procent duurder.

Leidraad

De premie van DSW kan vaak gezien worden als goede leidraad voor de prijswijzigingen bij de overige 40 zorgverzekeraars. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk allemaal pas in november de premies voor 2019 bekend maken. De deadline is dit jaar maandag 12 november. Dat is – net als vorig jaar – een week eerder dan traditioneel het geval was.

Dat betekent dat alle Nederlanders ruim 7 weken de tijd hebben (tot aan de jaarwisseling) om van zorgverzekering over te stappen.

Grote vier

Vorig jaar kwamen de grote vier verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis (bij elkaar goed voor een marktaandeel van 90 procent) pas op 10 en 11 november met de nieuwe premies voor dit jaar. De verwachting is dat zij ook dit jaar tot het laatste moment naar elkaar blijven kijken om te proberen net een scherpere zorgpremie aan te bieden aan hun verzekerden.

DSW is een relatief kleine zorgverzekeraar met een marktaandeel van 3,8 procent.

Miljoenennota

Chris Oomen, directeur van DSW, noemt als belangrijkste reden voor de verhoging van de premie de hogere lonen en prijzen bij zorgaanbieders. Ook worden er steeds meer (dure) specialistische geneesmiddelen vergoed vanuit de basisverzekering. Daar zit een prijskaartje aan vast.

Verder noemt Oomen de verhoging van het btw-tarief, bijvoorbeeld voor hulpmiddelen en medicijnen, een reden voor de premiestijging.

Oomen concludeert dat de zorgkosten minder hard zijn gestegen dan het kabinet voorspiegelt. Het ministerie schat de zorgkosten ieder jaar te hoog in en baseert zich volgens de DSW-directeur niet op de meest recente cijfers.

Zorgpolis

DSW biedt één basisverzekering: een combinatiepolis voor 112 euro euro per maand bij een verplicht eigen risico van 375 euro. Daarmee houdt de verzekeraar vast aan de symbolische verlaging van vorig jaar. DSW wil daarmee duidelijk maken dat zij het eigen risico die de overheid vaststelt, te hoog vindt. De korting op het eigen risico wordt betaald uit de premie. Dit is omgerekend zo’n 85 eurocent per verzekerde per maand.

Naast de basisverzekering biedt de verzekeraar uit Schiedam een aantal aanvullende verzekeringen. Deze worden 0,50 euro tot 1 euro per maand duurder.

30 reacties

 • Jjohnvz

  Dit kabinet denkt niet aan de burger, maar probeert deze burger alleen maar uit te knijpen. Dit zorgstelsel deugt niet en we moeten allemaal protesteren tegen deze vorm van oplichting. Kijk eens naar Canada hoe het daar is geregeld. Betalen naar rato, dat zou netjes zijn. Maar dit land is niet netjes, integendeel.

  • WWilco

   @Johnvz
   Je maakt een domme denkfout:
   In Nederland betalen we namelijk wel degelijk naar rato. Kijk maar eens op je salarisstrook. Een vast percentage van je inkomen wordt ingehouden door je werkgever als bijdrage voor ziektekosten. Hoe meer je verdient, hoe meer je bijdraagt. Bovendien krijgen mensen met een lager inkomen (zoals ik) zorgtoeslag. Dit land is wel degelijk erg netjes en solidair.

 • IIlse

  Ditzo valt onder DSW, de premie is niet gelijk, maar wat zijn de verschillen dan?

  • MMary-Ann

   Ditzo valt niet onder DSW. Ditzo is een dochteronderneming van ASR.

  • GGrietje

   Hoeveel verschil is er dan A V top ?

 • KK jamari

  Ik wel graag verzekeringen bij ons om dat ik bn op gezcht van zerverskrus

 • KK jamari

  Ik wel graag verzekeringen bij ons om dat ik bn op gezcht van zerverskrus

 • AAad

  Als wij allemaal naar een verzekeringmaatschappij gaan, als ziet zijn allemaal b.v alle grote verzekeringmaatschappij. waarom zullen wij ook ophoesten kantoor personeel en de onderhoud alle kantoren.
  want de zorgverzekering is de melkkoe voor verzekeraar wij zijn verplicht om te betalen.
  Daarbij zijn vvd ers mee gebaat.

 • BBep

  Ik vraag m’n eigen af als je het hele jaar niet naar een dokter of ziekenhuis gaat dus geen kosten maak.
  Krijg je dan je zorgpremie terug van het hele jaar?

  • GG.M.

   Hallo Bep,

   Krijg je ook elk jaar je geld van al je andere VERZEKERINGEN terug? Van je huis, auto, inboedel?

  • JJan

   Dat is vrijwillig. De zorgverzekering word je door de strot geduwd.

  • TTheo

   Autoverzekering is (gelukkig) ook verplicht. En zorgverzekering ook. Anders verzekeren mensen zich niet maar hebben ook geen geld als er ineens een operatie of ziekenhuisopname nodig is. En verzekeren van een brandend huis is niet logisch.

 • MMJ

  Wanneer gaan we eens nadenken in de zorgsector en de premies……den Haag laat ons flink betalen de zorgverzekeraars laat ons steeds meer betalen tis van de zotte!! Laten we eens veel efficiënter gaan nadenken en ga eens in België vragen hoe zij de kosten laag houden?! Juist door veel efficiënter te werken!! België kan wel denken domme Hollanders!!

  En zou er niet eens gekeken kunnen worden naar pakketten die de verzekerde ZELF samen kunnen stellen zodat je niet betaald voor iets wat je niet eens nodig heb?? Bijvoorbeeld verloskunde bij alleenstaande….je gebruikt het niet maar je betaald er wel voor hoe krom is dat? En zo zijn er meer dingen….

  • AAndrea

   Onze zorgverzekering is gebaseerd op solidariteit.
   Maar ik ben het met je eens, laten we zelf kunnen kiezen wat we willen verzekeren.
   Verder ben ik het ook met Aad eens dat we betalen voor personeel, kantoren e.d. En natuurlijk niet te vergeten de graaiers.

  • JJanneke

   @MJ Met verloskunde en kraamzorg meebetalen voor een ander, heb ik niet zo’n moeite. Wel met meebetalen aan dure behandelingen voor enge ziektes, die ontstaan door onze moderne manier van eten en leven en als gevolg van medische handelen. En voor het ombouwen van personen, voor inseminatie en ivf en vaccinaties.

 • Jjohan

  Het zal tijd raken dat we aan solidariteit gaan doen dus eigen dus premie betalen naar inkomen in procenten i.p.v. centen .dan blijft he heel goed betaalbaar .

 • MMeertje

  Tja waar moet dit naartoe straks betalen we een derde van ons salaris aan ziektekosten? En we doen het nog ook en die zakkenvullers vinden het allemaal best . Triest voor de mensen die van een uitkering moeten leven en de oudjes waar is die goeie oude tijd. Als we nou allemaal eens wakker worden en het bijltje erbij neergooien moet je opletten wat er gebeurt. Klagen helpt hier trouwens een mensenleven heeft hier totaal geen waarde meer.

  • AAad

   Mensen klagen wel en einde van gesprek is we maar af of zullen wel zien en verder gebeurd er niets.
   zo lang kunnen de heren de plannen door trekken.
   De huis artsen in Haarlem teken geen contract met Zilver Kruis. Dat moet het Nederlandse bevolking ook moeten doen allemaal opzeggen. Helaas wij niet eens

  • AAndre

   Mensen die van een uitkering leven worden gecompenseerd.

 • EEdwin Beijerling

  Beste Koen,
  Hoeveel is 12 x € 8,00 de Kop van de tweede alinea denkt € 98,00 terwijl verderop in de tekst iemand wel kan rekenen en uitkomt op € 96,00.
  Typefoutje neem ik aan??

  • KKoen

   U heeft helemaal gelijk.

   Bedankt voor het melden en het is inmiddels gecorrigeerd.

 • Aanja

  ik vind het vreselijk dat je je blauw moet betalen aan een verplichte zorg, waarbij je en de maandelijkse premie moet betalen en een eigen risico en bij de apotheek de meeste medicijnen ook nog eens zelf moet betalen. de wachtlijsten worden steeds langer. dit is niet meer te doen. het wordt steeds erger. en die zorgverzekeraars verdienen goud aan ons.

  • AAna

   Oplichterij…wettelijk!

  • AAna

   Gewoon …oplichterij!

 • Hharry

  We worden toch steeds in het ooitje genomen.
  Priveklinieken is niet voor iedereen weggelegd.Desondanks is onze gezondheidszorg uit de hand gaan lopen t.o.v. de woonlasten,eten en drinken, zeker voor de minima en ouderen.

 • RRon

  We worden links of rechts om gepakt eigen risico moet weg dat staat vast. De marktwerking werkt niet nu moeten mensen met bv artrose zelf hun pijnstillers betalen dus nog duurder uit per jaar
  En andere kosten die er nog boven opkomen.
  Maak zorg goedkoper door bv reumatoloog uit het ziekenhuis te zetten zei hebben toch ook hun privéklinieken doen ze in België ook al

  • Hhar

   Dit geldt dan ook voor darm lever en maag artsen.

 • EEd

  Ik voel me nu toch wel een beetje in het ooitje genomen. Heb een eigen risico van 885 en ga helemaal niet €54 meer betalen maar €94. Let dus goed op als je hoog eigen risico hebt bij De Dsw

  • SSjoerd63

   Dat komt omdat men het vrijwillige eigen risico willen ontmoedigen.
   Dat is namelijk geen sociale regeling omdat alleen mensen die gezond zijn voor deze optie kunnen kiezen. De daardoor “bespaarde” ofwel niet betaalde premie moet weer opgehoest worden door degenen die wel iets mankeren en dus de volle mep aan premie moeten betalen.

   Die hele “vrijwillige eigen risico” regeling mag van mij per direct verboden/afgeschaft worden.

  • YYara

   @Sjoerd.
   Ik ben voor je idee, maar alleen als collectieve kortingen via de werkgever ook worden afgeschaft. Die zijn namelijk ook voor lang niet iedereen toegankelijk.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.