Duur medicijn spierziekte nog niet vergoed uit basispakket

Thomas van Campenhout geen reacties

Het middel Spinraza voor mensen met de spierziekte SMA wordt nog niet opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Hierover heeft een speciale adviescommissie van Zorginstituut Nederland geadviseerd. De prijs van het geneesmiddel is nog te hoog, stellen zij. Ook minister Bruins van Medische zorg vindt het middel ‘absurd duur’.

De Amerikaanse farmaceut Biogen moet de prijs van het medicijn verlagen voordat het kan worden opgenomen in het basispakket.

In Nederland zijn er zo’n 500 patiënten die lijden aan SMA. Spinraza kan ervoor zorgen dat zij een draaglijker leven kunnen lijden en dat de levensverwachting omhoog gaat.

Extreme kosten

De vraagprijs van de fabrikant voor het middel ligt op een exorbitante 240.000 euro per patiënt per jaar. Die prijs wil de minister, op advies van het Zorginstituut, niet betalen. Wel heeft Bruins met de fabrikant afgesproken dat het middel eenmalig wordt geleverd voor 30 zeer ernstig zieke kinderen die het urgent nodig hebben. Het is niet duidelijk wat hiervoor wordt betaald.

Zorginstituut Nederland

Een belangrijke taak van Zorginstituut Nederland is het adviseren van het ministerie voor Medische Zorg over de dekking van het basispakket. Ook het wel of niet opnemen van nieuwe geneesmiddelen hoort hierbij. Daarbij wordt vaak gekeken naar de gezondheidswinst en de prijs die daarvoor moet worden betaald.

In veel gevallen volgt het ministerie van Volksgezondheid de adviezen van het instituut op. Over anderhalve week brengt het Zorginstituut een definitief advies uit. De voorlopige afspraak die er is gemaakt voor de 30 kinderen loopt af per 1 mei dit jaar.

Spierziekten Nederland

De patiëntenvereniging Spierziekte Nederland is positief dat er een voorlopig akkoord is, maar had liever gezien dat het middel direct zou zijn toegelaten. Dit kan overigens nog steeds, mits de farmaceut de vraagprijs verlaagt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.