’Eigen risico zorgverzekering moet omlaag’

- 5 reacties

Het verplichte eigen risico van de basisverzekering zou aanzienlijk verlaagd moeten worden. Dat verzoek doet Patiëntenfederatie Nederland aan de Tweede Kamer. De belangenbehartiger is van mening dat het eigen risico zorgt voor ongelijkheid binnen de samenleving.

Op dinsdagavond 12 juni werd er in de Tweede Kamer gedebatteerd over een voorstel van minister Bruno Bruins om het eigen risico tijdens de huidige regeerperiode niet verder te verhogen, ondanks een eventuele stijging van de zorgkosten. De Patiëntenfederatie vindt dat echter niet ver genoeg gaan en pleit voor een substantiële verlaging van het eigen risico. Op dit moment bedraagt het eigen risico 385 euro. Ook in 2019 zal dat zo blijven.

Extra kosten

Volgens de federatie worden patiënten in de komende jaren keer op keer op extra kosten gejaagd, omdat lang niet alles wordt verzekerd via de basisverzekering. Denk aan paracetamol (1.000 mg) en vitaminepreparaten die uit het basispakket verdwijnen. Veel patiënten moeten deze kosten straks volledig uit eigen portemonnee betalen. Om hen te compenseren moet daarom het eigen risico omlaag.

Boete op ziek zijn

Veel Nederlanders zien het eigen risico als een boete op ziek zijn. Wie ziek is maakt zorgkosten en moet het eigen risico – tot wel 385 euro per jaar – betalen. Wie niet ziek is, hoeft helemaal niets te betalen. Volgens de Patiëntenfederatie ontbreekt het aan solidariteit en is het niet terecht dat sommige groepen meer betalen aan zorg, zoals chronisch zieken en kwetsbare ouderen.

5 reacties op: “’Eigen risico zorgverzekering moet omlaag’”

 • Schande, waar is de solariteit? In de tijd toen je ziekenfonds en particulier had waren de kosten niet zo hoog als nu. En het zou goedkoper worden. Het zijn maffia praktijken, de mensen op de vloer die doen hun werk perfect en geen klachten over. Maak een gratis basis pakket en je kunt je daarnaast bij verzekeren, het is een verzekering, maar niet in de termen als autoverzekering, inboedel, aansprakelijkheid enz enz. Hier wordt naar gekeken en gebruikt. Zorgverzekering is levensbelang hoeveel is een mens waard? Nee het omgekeerde wereld.

  Patrick -

  Schrijf een reactie op: Patrick

  Het e-mailadres blijft prive.
 • ik hoop ben chronisch ziek dat het niet weer omhoog moet .dan zeg ik eerlijk kan het niet meer opbrengen

  mariette -

  Schrijf een reactie op: mariette

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik hoop toch echt dat het eigen risico nu een keer omlaag gaat. Ben chronisch ziek en betaal me al jaren helemaal blauw.

  Julius -

  Schrijf een reactie op: Julius

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Julius ik leef met je mee hier zelfde probleem . me tranen rollen erdoor , waarom moeten wij gestrafd worden ,waarom betalen wij , ik heb niet gevraagd om dit te krijgen ,en denk jij ook niet / dit moet STOPPEN

   mariette -

   Schrijf een reactie op: mariette

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ze kunnen roepen wat ze willen, maar dit gaat niet gebeuren

  Bart -

  Schrijf een reactie op: Bart

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.