Facebook kijkt mee bij zorgverzekeraars

- 2 reacties

Facebook kan meekijken als je op de website van je zorgverzekeraar informatie zoekt over een bepaalde zorgvergoeding. Dat gebeurt middels een zogenaamde ‘tracking’ pixel-plugin. Deze monitort je surfgedrag en stuurt de gegevens door naar Facebook. Die op zijn beurt weer gerichte advertenties kan laten zien op je Facebook Wall.

Van alle 40 zorgverzekeraars zijn er 18 die de tracking-pixel gebruiken. Bij 11 verzekeraars gebeurt dit ook op pagina’s met medische informatie, zoals een soa-behandeling of depressie.

Na berichtgeving zijn enkele verzekeraars, zoals Menzis, gestopt met het gebruik van de pixels. Voor zover bekend worden ze nu alleen nog gebruikt op de voorpagina van een aantal verzekeraars. Maar hierover is nog geen bevestiging.

Onverstandig

Patiëntenfederatie Nederland vind het buitengewoon onverstandig dat verzekeraars dit doen. Het is niet netjes om gegevens van verzekerden door te sturen naar een media. Dat vindt ook Thom Meens van de patiëntenorganisatie. Hij roept de verzekeringsmaatschappijen op om volledig te stoppen met het gebruik van deze Facebook pixels.

Ook Bits of Freedom, een burgerrechtenorganisatie, is niet blij met het nieuws. Directeur Hans de Zwart noemt de zorgverzekeraars incompetent en schaamteloos.

Ziekenhuis

Ook het Diakonessenhuis, een ziekenhuis in Utrecht, stuurt het surfgedrag van zijn bezoekers door naar Facebook. De mediagigant kan dus precies volgen welke pagina’s met medische informatie worden bekeken. Als iemand via Facebook is ingelogd, kan het surfgedrag zeer accuraat worden gekoppeld aan een persoon met een bepaalde aandoening.

Het enige wat je als gebruiker kunt doen om de tracking tegen te gaan, is het weg klikken of negeren van de cookiemelding.

Bron: NOS

2 reacties op: “Facebook kijkt mee bij zorgverzekeraars”

 • > “Het is niet netjes om gegevens van verzekerden door te sturen naar een media.”

  Dat is een grap toch zeker? Sinds wanneer is het verhandelen van medische gegevens geen criminaliteit?

  Planeten Paultje -

  Schrijf een reactie op: Planeten Paultje

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ligt dat aan facebook of de zorgverzekeraars. Misschien moet de tekst boven dit artikel zijn: zorgverzekeraars lekken data.

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.