‘Forse premiestijging zorgverzekering in het verschiet’

Koen Kuijper 22 reacties

De premie van de zorgverzekering kan wel eens aanzienlijk omhoog gaan. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) naar aanleiding van de jaarlijkse monitor zorgverzekeringen.

De afgelopen jaren werd maar liefst 3,6 miljard euro uitgegeven om de premie kunstmatig laag te houden. De financiële buffers van zorgverzekeraars bereiken bijna een kritiek punt.

Verzekeraars en zorgaanbieders moeten afspraken met elkaar maken om de stijging van de zorgkosten in toom te houden, stelt de toezichthouder. Dit zou bijvoorbeeld kunnen door invulling te geven aan de juiste zorg op de juiste plek.

Reserves bijna op

Zorgverzekeraars hebben de laatste jaren veel van hun eigen financiële reserves gebruikt om de premie onder de kostprijs te houden. Maar deze werkwijze is niet langer houdbaar. De reserves raken langzaamaan op. Daarom is de kans groot dat Nederlanders op de lange termijn fors meer premie gaan betalen voor hun ziektekostenverzekering. Daardoor staat de betaalbaarheid van de zorg onder druk.

Verzekeraar DSW heeft voorlopig als enig concern de premie voor 2019 bekend gemaakt. Bij DSW stijgt de premie met 54 euro, bij Stad Holland met 105 euro. De overige zorgverzekeraars hebben nog tot aan 12 november om dit te doen.

Lees ook: Waarom is mijn zorgpremie 2019 nog niet bekend?

Miljarden

De Nederlandsche Bank (DNB) verplicht zorgverzekeraars om miljarden aan financiële reserves vast te houden. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de verzekeraars in tijde van een financiële crisis in de problemen komen.

De solvabiliteit van verzekeraars is in twee jaar tijd gedaald van 160 procent naar 140 procent. Het wettelijke minimum ligt 100 procent. “De minimale reserves raken in zicht”, stelt de NZa.

Polisaanbod en ongewenste collectieven

De NZa stelt in haar monitor verder dat het belangrijk is dat Nederlanders zich verdiepen in hun eigen polis en zorgbehoeften. Als een zorgverzekering niet meer goed past of de premie sterk stijgt, is het wellicht interessant om een keuze te maken voor een ander pakket bij een andere verzekeringsmaatschappij.

Lees ook: Zorgverzekering vergelijken

Tot slot stelt de NZa dat polissen met dezelfde inhoud, maar een andere premie onwenselijk zijn. Er moet echt wat te kiezen zijn. Collectieve verzekeringen die weinig toevoegen, zijn geen aanwinst voor consumenten.

22 reacties

 • Rrombout

  Laat dikke mensen en rokers en mensen met een ongezonde levens stijl meer betalen aan de zorg. Dit hebben we grotendeels aan hun te danken elke moet er dan weer geopereerd worden. Asielzoekers krijgen ook gratis zorg en hier over hoor niemand meer en die hoeven geen zorg premies te betalen.

 • Aa damstra

  we zijn er nog niet de premies worden steeds hoger, de mensen die in de regering zitten, 1e en 2e de kamer enz. hebben daar geen last van want zij verdienen tussen de 100.000 en 225.000 bruto in het jaar. en kunnen dat wel betalen. maar veel mensen kunnen dat niet. armoede wordt steeds groter. wij hebben dat soort mensen gekozen,.ze moeten er voor onze belangen opkomen. maar ze komen alleen voor hun eigen belangen op. daarom ga ik nooit meer stemmen!

 • RRvb

  Ja we zitten nog steeds te wachten op de 1000 euro van Rutten en nog steeds op de afschaffing van het kwartje van Kok op de benzine , om maar niet te spreken over de belofte de meeste Nederlanders gaan er op vooruit vergeet het maar.
  Als alles duurder wordt gaan we er op achteruit.
  Schande die loze beloftes VVD moet zich heel erg gaan schamen en opstappen.

  • Hhar

   Rutte zorgt voor armoede voor de lager bedeelde man of vrouw.
   Je ziet dat alles duurder wordt zeker de zorg.Waarom niet eerder de prijzen vrij geven?
   Flauwekul dat z.g. concurentiebeding.
   Je zou maar in een uitkering zitten waar velen niets aan kunnen doen, alleen Rutte met zijn vriendjes.
   Aan al die z.g. verhogingen zijn de minimumloners en ouderen er nog meer er op achteruit gegaan.
   Loze beloftes zijn het steeds.

  • Rrombout

   Daarom werk ik ook niet en zit daarom ook in de uitkering, waarom zou ik moeten werken en verplichting zorgpremies betalen van uit mijn salaris dan zijn ze echt goed ziek en heb ik geen recht op zorgtoeslag. En ik werd veel uitgebuit en weg gepest op het werk en werd heel erg ziek en ziek. Dus daarom zit ik ook liever in de uitkering en krijgt toch mijn zorg toeslag volledige en als ik zou werken dan zou het mij niets opleveren. Wat ik verdiende was alleen maar rond 1200,- euro.

 • Wwil

  weg met rutte en zijn vriendjes!!! die smerige viespeuk is afstammeling van de vrijmetselaars …hij plukt je eerst helemaal kaal en dan rot ie vervolgens op naar brussel om daar verder kont te kruipen..ik kan die misselijk makende de glimlach niet meer verdragen …en wat het nederlandse volk betreft . word eens wakker…rutte maakt alles kapot !!!

  • OOpadre

   Rutte heeft geen vriendjes , hij voert een dictatuur uit op de rest van de regering en niemand durft hier tegenin te gaan.

 • FFreddy

  De hele zorg moet anders denk ik. Artsen moeten de beslissing nemen en niet de verzekeraar. Een duurdere behandeling kan ook beter werken! Dan heb je niet meerdere behandelingen nodig, goedkoper dus. Voor mensen met meer medische problemen/klachten zou 1 dokter het dossier moeten beheren en zorgen dat er overleg komt tussen diverse afdelingen. Iedereen doet alleen zijn eigen specialisme terwijl er vaak invloed is van meerdere zaken. Meer doen aan oorzaak i.p.v. bestrijden van de verschijnselen. Dan ga je directer de oorzaak aanpakken.

 • PPaul

  Wie gelooft deze flauwe kul nog die hier geschreven wordt. Bah verschrikkelijk.
  Wat zorgverzekeraars hebben geen reserves meer.
  Miljarden aan reserves …top bonussen voor bestuurders.
  Het wordt HOOG tijd dat hier se zorgwet drastisch op de schop gaat. Privatisering van de zorg heeft ECHT NIET gewerkt.

 • PPeter

  Weg met Rutten en konsorten. Het zijn allemaal grote zakkenvullers. Veel beloven en niets uitvoeren en de kleine man met de kleinste beurs die moet dokken dat zij hun beurs kunnen vullen. Een persoon die Nederland kan veranderen is Geert Wilders.

  • FFientje

   Mijn man en ik kunnen het nu al niet betalen.alleen aow.en gaan ook al niet meer naar de dokter /specialist ivm de kosten

 • DDirk

  Inderdaad oprotten die zooi in DEN Haag premie nu al niet betaalbaar voor velen klasse zorg daar gaat het naar toe alleen voor de club van Rutte

 • BBen

  Hoogervorst is lid van dezelfde opvreters die dit alles bedacht hebben. Als je de verzekeraar vraagt wie verantwoordelijk is voor de hoge premie dan wijzen ze naar de politiek. Wie geeft nu het advies aan deze overheid. Het is gewoon feit dat de banken die net zo corrupt zijn met belastinggeld worden geholpen. De ziekenhuizen, ouderenzorg,onderwijs enz worden met het huidig kabinet uitgekleed. De bezem moet Door het binnenhof weg met die boevenzooi van Rutte.

  • TTrollie

   Jij stemt denk ik VVD

 • OOmar

  De heren en dames van de NZa hebben blijkbaar hun target nog niet gehaald bij de zorgverzekeraars. Zij moeten dus justificeren dat de premie weer significant verhoogd mag worden, zodat zij de target halen en dikke bonussen kunnen opstrijken van de zorgverzekeraars.
  Wat een stelletje graaiers en zijn zeker ook allemaal van de VVD.
  Misselijkmakende is dit.

  • NNicolien

   @Omar
   Dit is werkelijk de grootste onzin die ik ooit heb gehoord.
   Jouw reactie is misselijkmakend en misleidend.
   Hou het bij de feiten joh.

 • CChrist

  Waarom nemen we in Nederland niet dezelfde zorgkosten als bij onze zuider buren (België)
  Daar ben je voor 120 euro een heel jaar verzekerd
  Bij een doktersbezoek kost het je 5 euro
  De wachttijden zijn lang niet zo lang als hier in Nederland
  En het zijn goed opgeleide mensen daar in de zorg
  Het hoeft helemaal niet zo duur te zijn als hier
  Hier zijn veel zakkenvullers

  • PPurell

   Belgen betalen veel meer voor zorg via hun inkomen. Daarnaast zijn er veel meer eigen bijdragen, bijvoorbeeld liggeld voor in het ziekenhuis en inderdaad ook het doktersbezoek. Gezinnen betalen gemiddeld tot 1.800 euro aan eigen bijdrage per jaar.

   Ook in Belgie zijn zakkenvullers. Dat is niet iets dat alleen in Nederland zo is.

  • DDavid

   Ik ben Belg , eerlijk gezegd : Nederland is echt duur kwa verzekering. 2x tandarts bezoek en 5x dokterbezoek met nog wat medicijnen : 300Euro.

 • SSjors

  Voormalig VVD politicus Hoogervorst voorspelde dat de zorgkosten alleen maar goedkoper zouden worden. Toen hem dat werd tegengesproken stak ie zijn vinger in z’n strot, met het gebaar van al die negatieven reactie daar wordt ik kotsmisselijk van. Mijn vraag: Wie heeft er nu gelijk gekregen? Deze goedbetaalde toppoliticus of de gene die de premies moesten gaan ophoesten?

  • BBen

   Je hebt gelijk Sjors, maar ook de managers van de verzekeraars en dat vvd tuig uit Den Haag

  • Hhar

   Hoogervorst blijkt nu achteraf geen gelijk te hebben gehad.
   Het volk betaald een vermogen voor eigen risico maar de A0Wers met klein pensioentje kunnen dit niet meer betalen als dit nog langer doorgaat.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.