Gemeente zorgverzekering met laag eigen risico in 2019?

Bart Koenraadt 3 reacties

Een zorgverzekering met een eigen risico van 50 euro bestaat op dit moment dankzij een gemeentecollectief. Althans voor inwoners van Rotterdam met een inkomen tot maximaal 130 procent van het minimumloon.

Echter wil de gemeente deze zorgverzekering met laag eigen risico nu per 2019 voor iedereen uit Rotterdam beschikbaar maken.

Laag eigen risico

Het betreft het VGZ Rotterdampakket – je hebt dus niet een vrije keuze van verzekeraar – met een maandelijkse zorgpremie van 160 euro. Dat is erg hoog kijkend naar de gemiddelde premie van rond de 100 euro dit jaar. Echter is dit Rotterdampakket inclusief een aanvullende tandartsverzekering en onder bepaalde voorwaarden is ook de eigen bijdrage meeverzekerd voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Met als klapper op de vuurpijl dat het eigen risico niet 385, maar ‘slechts’ 50 euro is. Dit kan een goede uitkomst zijn voor Rotterdammers die verwachten veel zorg- en tandkosten te maken.

Rotterdam draagt voor het VGZ pakket jaarlijks 10 miljoen euro bij uit het potje voor tegemoetkoming van zorgkosten. Met de huidige inkomenseis (maximaal 130 procent van het minimumloon) kan de helft van de 600.000 inwoners aanspraak maken op deze zorgverzekering met laag eigen risico.

Hoge zorgkosten

Door de stijgende zorgkosten, een hoog eigen risico en door het feit dat steeds minder Nederlanders recht hebben op zorgtoeslag, gaat Rotterdam als eerste gemeente onderzoeken om alle inwoners onder te kunnen brengen in een dergelijke gemeentepolis.

Echter zijn er ook al geluiden dat dergelijke collectieve verzekeringen helemaal niets bijdragen en mogelijk worden afgeschaft.



Haalbaarheid

VGZ geeft in een eerste reactie aan dat het nog niet weet of de plannen haalbaar zijn. Het huidige Rotterdampakket is afgestemd op mensen in de bijstand. Als de polis voor een bredere groep wordt aangeboden, dan heeft dat waarschijnlijk een negatief effect op de zorgpremie.

Ook in andere gemeenten heeft men een gemeentelijke zorgverzekering van VGZ, CZ of Menzis.

3 reacties

 • Hhar

  De Gemeente wijst op een ander aantal andere regelingen maar promoot wel erg het Rotterdams pakket.
  Buiten deze andere regelingen hoort de Tegemoetkoming zorgkosten ook nog bij deze regelingen maar de Gemeente heeft dit weer geschrapt. Waardoor de chronisch zienen bijstanders etc weer meer hebben ingeleverd dan normaal.
  Het wordt tijd dat de Gemeente deze regeling terug draait en volgend jaar weer bij de 4 andere regelingen zet.

  Het blijkt nu dat bij deze groepen de armoede steeds terug komt terwijl het de bedoeling is iedereen van de Gemeente om dit juist te bestrijden.
  Men zegt, met deze uitgebreide zorg verzekering komt u niet voor verrassingen te staan. U weet precies waar u aan toe bent.
  En dit nu juist niet waar in de praktijk.

 • Hhar

  Maar de tegemoetkoming zorgkosten is nu vervalen en wordt volgend jaar niet meer uitbetaald,
  Het blijkt dat deze tegemoetkoming meerkosten zorg voor iedereen met een laag inkomen eigenlijk ten onrechte is gestopt.
  Voor chronisch zieken en mensen en met een beperking zo ongeveer 30.000 mensen zijn nu de dupe hiervan.Zo denken ze de zorgmijding tegen te gaan. Maar helaas is dit niet waar.
  Maar men vergeet dat de premie eerst 152 euro per maand was en nu is verhoogd met 14 euro naar 166,33.
  De Gemeente heeft nu veel personen die meerkosten hebben erg gedupeerd om de Tegemoet Korting Meerkosten volgend jaar niet uit te betalen. En de primie van de VGZ te verhogen in plaats dat de premie hierdoor minder werd.
  Hierdoor is nu spraken van nog meer ongelijkheid voor de minderheids groepen.
  Het negatieve effect op de zorgpremie is dat ni de zorgpremie voor die groep met 14 euro is verhoogd in plaats van verlaagd.

 • Hhar

  De zorgtoeslag gaat voor de laagst betaalden maar met 4 euro omhoog wordt 99 euro per maand was 95.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.