Gemeenten bezorgd om collectieve zorgverzekering

Gemeenten bezorgd om collectieve zorgverzekering

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Gemeenten bezorgd om collectieve zorgverzekering

Veel gemeenten maken zich zorgen rondom de collectieve zorgverzekering voor de minima. Zilveren Kruis en Menzis trekken zich in een aantal gemeenten terug. In sommige gemeenten moeten inwoners met een laag inkomen of uitkering op zoek naar een andere passende verzekering. En dat is niet altijd even eenvoudig.

Lagere premie

Een gemeentepolis kent een lagere premie dan een reguliere zorgverzekering, omdat de gemeente zelf een financiële bijdrage levert. Verder is het eigen risico bij dergelijke verzekeringen vaak lager of zelfs nul. In veel gemeenten is zo’n polis onder de minima dan ook erg in trek.

30 gemeenten

Menzis stopt met het aanbieden van de collectieve gemeenteverzekering in circa 30 gemeenten, waaronder Hilversum, Eindhoven, Assen, Lelystad, Amersfoort en Almere. De minimacontracten stoppen per 1 januari 2019. De verzekeraar wil de samenwerking in het kerngebied intensiveren. Wel wordt het er met alle betrokken gemeenten gesproken over een goede afwikkeling.

Ook Zilveren Kruis is gestopt in meerdere gemeenten, bijvoorbeeld in Drenthe, waar drie contracten ten einde liepen, omdat ze niet kostendekkend waren.

Bang

Gemeenten zijn bang voor de gevolgen van het wegvallen van het collectieve aanbod en de gemeentelijke bijdrage. Zo bestaat de kans dat er betalingsachterstanden ontstaan en burgers zich niet goed verzekeren. Dat speelt ook zorgmijding en een toenemend beroep op de bijzondere bijstand in de kaart.

Uit onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) blijkt dat er over de effectiviteit van minimazorgpolissen op zorgkosten, zorgmijding en schuldpreventie weinig bekend is.

Bron: Skipr

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.