Goedkoopste/duurste zorgverzekering: verschil van 410 euro

Bart Koenraadt 4 reacties

Het is vanaf vandaag mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2019, nu alle premies bekend zijn gemaakt. Uit een berekening van Zorgwijzer blijkt dat de onderlinge verschillen groter zijn dan dat ze ooit zijn geweest. Zo is het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering maar liefst 410 euro (!). Het betreft dan de premie van een basisverzekering bij een maximaal verhoogd eigen risico van 885 euro.

En dan te bedenken dat in feite de dekking van het basispakket voor iedereen hetzelfde is. Aangezien de inhoud hiervan jaarlijks door de overheid wordt vastgesteld. Wel kan er verschil zijn in mate van ziekenhuisdekking en/of vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Waar in deze berekening wel sprake van is.

Verschil

De goedkoopste basispolis in 2019 bij een hoog eigen risico is ZieZo (Zilveren Kruis) met een premie van 79,95 euro per maand. De duurste daarentegen is CZ met een kostenplaatje van 114,15. Het maandelijkse verschil komt daarmee uit op 34,20 euro, ofwel 410,40 euro per jaar.

Daarbij moet wel gezegd worden dat de zorgverzekering van ZieZo een budgetpolis is die slechts 150 van de 278 ziekenhuizen heeft gecontracteerd. Bovendien is de vergoeding bij niet gecontracteerde zorgverleners 75 procent.

De premie van CZ is daarentegen gebaseerd op een restitutiepolis, waarbij alle ziekenhuizen vergoed worden en de kosten tot en met 100 procent worden gedekt.

Lees ook: Welke verschillende zorgpolissen zijn er?

Aanvullend

De verschillen lopen nog verder op als er ook aanvullende verzekeringen worden toegevoegd aan de vergelijking.

Als voorbeeld neem ik ONVZ; een zelfstandige zorgverzekeraar met zo’n half miljoen klanten, waarvan de premie volgend jaar fors omhoog gaat. Stel, ik ben verzekerd bij ONVZ en wil voor 2019 mij verzekeren voor tandartskosten (volledige vergoeding tot aan 250 euro). Voor de rest wil ik wel zeker zijn dat ik naar alle ziekenhuizen kan gaan mits het nodig is.

In dat geval is de zorgverzekering van Ziezo Basis het goedkoopste met een totale premie van 116,70 euro. Bij ONVZ zou ik dan 158,11 euro gaan betalen; een verschil van: 41,41 euro. Dat zou neer komen op een totale besparing van bijna 500 euro.

Ook in dit geval moet er bij worden gezegd dat de verzekering van ONVZ een restutitiepolis is en die van ZieZo een naturapolis.

Vergelijken

Het moge duidelijk zijn dat de onderlinge verschillen enorm kunnen zijn tussen basisverzekeringen en aanvullende pakketten. Uiteraard wel afhankelijk van je zorgbehoefte die je komend jaar verwacht.

Vergelijk zelf: Zorgvergelijker 2019

Overigens heb je nog alle tijd om dit te doen. Tot en met 31 december van dit jaar kun je wisselen van verzekeraar, waarbij je huidige zorgpolis automatisch wordt opgezegd.

4 reacties

 • GGer Rienties

  Voor een goede vergelijking zijn de aanvullende pakketten veel interessanter. Zeker als je een volledig overzicht krijgt wat wel niet vergoed wordt. Is nu alleen met veel moeite te doen. Er is geen eenduidig format van verstrekkingen.
  Het blijft een beetje appels met citroenen vergelijken.

 • Hhar

  Wie kan het maximale eigen risico 885 euro betalen?.
  Zijn er maar weinig.
  Een eerlijke vergelijking ligt aan wat de premie is en wat men vergoed.
  En dit is bij iedereen anders helaas.

  • PPeter

   Ik mag toch hopen dat je een spaarpot achter de hand hebt voor onvoorziene uitgaven.

 • IInge

  Dit is dus appels met peren vergelijken. Svp een een eerlijke vergelijking tussen vergelijkbare producten.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.