‘Gratis’ bril of korting opticien via zorgverzekering?

‘Gratis’ bril of korting opticien via zorgverzekering?

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

‘Gratis’ bril of korting opticien via zorgverzekering?

Veel opticiens stunten in de laatste maanden van het jaar met speciale acties waarmee je tegen een flinke korting of zelfs ‘gratis’ een bril kunt krijgen. Onder andere Specsavers, Hans Anders, Pearle en EyeWish hebben dergelijke acties. Om de korting te krijgen, moet je wel gebruik maken van de brilvergoeding in je aanvullende zorgverzekering.

Zorgverzekeraars wijzen erop dat ‘gratis’ zorg niet bestaat. Alle verzekerden betalen via de premie mee aan de dekking, ook voor brillen en lenzen.

Goed om te weten

Wil je zelf gebruikmaken van een kortingsactie van een opticien? Dan is het handig om de onderstaande punten door te nemen:

  • De vergoeding voor een bril kan lager uitvallen als de verzekeraar geen contract heeft gesloten met de opticien. Bij gecontracteerde zorgaanbieders krijg je het maximumbedrag vergoed.
  • Sommige verzekeraars hebben geen vergoeding voor een bril, maar een kortingsregeling. Je krijgt dan bij bepaalde opticiens een korting bij het aanschaffen van een bril.
  • Je komt alleen in aanmerking voor een vergoeding als je jouw brilvergoeding nog niet eerder hebt gebruikt. In je polis staat hoe vaak je van de vergoeding gebruik kunt maken, bijvoorbeeld 1 keer per 3 jaar.

Wil je een vergoeding voor een bril of lenzen vanuit je zorgverzekering? Bekijk dan de zorgvergelijker 2019 en raadpleeg altijd de zorgverzekeringskaart van je (nieuwe) verzekering voor de voorwaarden. In de zorgzoeker of zorgvinder van de verzekeraar vind je terug met welke opticiens de verzekeraar een contract heeft gesloten.

Zelf betalen vaak voordeliger

Heb je een bril of heb je een bril nodig? Dan is het lang niet altijd voordelig om je hiervoor te verzekeren. Vanuit de aanvullende verzekering krijg je hooguit 200 a 300 euro (eenmalig) vergoed. Zelfs bij een duur pakket. Die vergoeding weegt bij lange na niet op tegen de premie die je op jaarbasis betaalt aan de zorgverzekeraar. Je kunt de kosten voor een bril dan beter zelf betalen.

Bekijk ook: Brillen en lenzen vergoeding (2019)

Pas als je ook gebruik maakt van andere zorgvormen, zoals fysiotherapie of alternatieve geneeswijzen, loont het om je aanvullend te verzekeren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.