‘Grootste zorgverzekeraars verliezen marktaandeel’

‘Grootste zorgverzekeraars verliezen marktaandeel’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Grootste zorgverzekeraars verliezen marktaandeel’

Eind vorig jaar is 6,2 procent van de bevolking overgestapt van zorgverzekering (lees: ongeveer 1 miljoen mensen). Dit heeft geresulteerd in een significante verschuiving van de marktaandelen bij de vier grootste zorgverzekeraars: Achmea, VGZ, CZ en Menzis.

Het aandeel van deze ‘grote vier’ is namelijk teruggelopen van 88,4 naar 86,5 procent. Dat blijkt uit de zorgthermometer van Vektis.

Bij de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 stond het marktaandeel van de vier verzekeraars nog op 91 procent. Sindsdien is dit percentage alleen maar gedaald. Met name de kleinere concerns, DSW en A.S.R. ziektekosten, hebben de laatste tien jaar veel klanten van de vier grotere verzekeraars afgesnoept. Op dit moment hebben ruim 2,3 miljoen Nederlanders een ziektekostenverzekering bij één van de kleinere concerns.

Overzicht

Hieronder een overzicht van de huidige marktverdeling (mei 2018) bij alle Nederlandse zorgverzekeraars.

Marktaandeel grote 4 zorgverzekeraars

Bij Achmea daalde het aantal verzekerden met 0,5 procentpunt. Bij VGZ zelfs met 1,6 procentpunt. CZ en Menzis stegen beiden licht met 0,1 procentpunt.

Hieronder een overzicht van het aantal verzekerden bij de grote vier en de overige verzekeraars:

 AchmeaVGZCZMenzisOverige verzekeraars
Aantal verzekerden5 miljoen3,8 miljoen3,6 miljoen2,2 miljoen2,3 miljoen

Verlies

Eerder bleek ook al  dat de grote verzekeraars structureel verlies lijden en de financiële reserves opraken. Daarom moet de premie van de basisverzekering in 2019 waarschijnlijk meer omhoog dan aanvankelijk werd gedacht. Het zou volgens schattingen gaan om zo’n 84 euro per verzekerde. Maar pas tijdens Prinsjesdag weten we hier definitief meer over.

iptiQ

In 2018 is er een nieuw verzekeringslabel bijgekomen die veel klanten van VGZ heeft meegenomen. Het gaat om iptiQ die risicodrager is voor de zorgverzekering labels van Promovendum, National Academic en Besured. Het nieuwe concern heeft een marktaandeel van 1,2 procent. Dit is dan ook de reden dat het marktaandeel van VGZ fors is teruggelopen.

De forse daling van het marktaandeel bij Achmea heeft vooral te maken met de onderliggende verzekeraar FBTO, die veel klanten heeft zien vertrekken.

24 verzekeraars

Het totaal aantal verzekeraars in Nederland is overigens wel hetzelfde gebleven: 24 stuks, verdeeld over 10 hoofdconcerns. Naast de 24 verzekeraars zijn er meer dan 16 labels in Nederland die op hun beurt weer vallen onder een bepaalde verzekeraar.

Voorbeelden van dit soort labels zijn bijvoorbeeld ZieZo, die valt onder Zilveren Kruis, Bewuzt, die valt onder VGZ en HEMA zorgverzekering, die valt onder Menzis.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.