Half miljoen Nederlanders kiezen zorgverzekering komende dagen

Half miljoen Nederlanders kiezen zorgverzekering komende dagen

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Half miljoen Nederlanders kiezen zorgverzekering komende dagen

Ruim een half miljoen Nederlanders kiezen de komende 5 dagen een nieuwe zorgverzekering voor 2019. Dat zijn nagenoeg de helft van alle overstappers, blijkt uit statistieken van Zorgwijzer en Vektis.

Na de feestdagen is de urgentie om over te stappen van zorgverzekering het grootst. Bovendien hebben de meeste mensen vakantie en daardoor genoeg tijd over om zorgverzekeringen te vergelijken met elkaar.

Het is tot en met 31 december 2018 mogelijk om de overstap te regelen. De huidige verzekering wordt dan automatisch opgezegd.

Ruim een miljoen overstappers

Uit cijfers van Vektis blijkt dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders jaarlijks wisselen van verzekeraar. Belangrijkste redenen voor een overstap zijn:

  • Te hoge premie
  • Wisselende zorgbehoefte
  • Ontevreden over dekking
  • Collectieve verzekering wordt beëindigd

Toch zijn er ook veel mensen die nog nooit zijn overgestapt. Deze ‘slapers’ zijn vaak collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever, en in de veronderstelling al jaren voordelig en goed verzekerd te zijn. De realiteit ligt anders, want collectieve verzekeringen zijn vaak helemaal niet zo voordelig als ze lijken.

Ook in het tv-programma Radar kwam dit naar voren. Zij gaven collectief verzekerden een helder advies: vergelijk en stap over als dat voordeliger is.

Afhaken

Percentueel gezien stapt maar ongeveer 7 procent van de Nederlanders over van zorgverzekering. Dat is vrij weinig. Het ministerie van Economische Zaken vroeg daarom aan een gedragspsycholoog om dit te onderzoeken. Uit dit onderzoek bleek dat er drie fases zijn waarin mensen afhaken:

  1. De grootste groep verdiept zich überhaupt niet in de zorgverzekering, ook al ligt er voor hen een aantrekkelijke besparing voor handen.
  2. De tweede groep haakt af vanwege de complexiteit en keuzestress van zorgverzekeringen.
  3. De derde groep heeft besloten over te stappen, maar stelt het afsluiten van de polis zo lang uit dat overstappen niet meer mogelijk is.

Tips bij een overstap

Ben jij nog van plan om de komende dagen over te stappen van zorgverzekering? Dan komen de onderstaande tips van pas:

  • Vergelijk op premie, dekking, zorgkeuze en service. Dit zijn de belangrijkste aspecten voor een goede zorgverzekering.
  • Stap over voor 1 januari 2019: je huidige polis wordt dan automatisch opgezegd. Je hoeft zelf niets te doen.
  • Maak gebruik van de bedenktijd: als je online wisselt van verzekeraar heb je altijd 14 dagen bedenktijd waarin je de afgesloten verzekering kosteloos kunt annuleren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.