Hiv-preventiepil vergoed via zorgverzekering

Hiv-preventiepil vergoed via zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Hiv-preventiepil vergoed via zorgverzekering

Een pil die hiv-besmetting moet voorkomen bij homoseksuelen wordt binnenkort vergoed via de basisverzekering. Dat laat minister Bruno Bruins van Medische Zorg weten.

Het gaat om een voorlopige vergoeding, een proef die vijf jaar duurt. Als het middel voldoende gezondheidswinst oplevert, komt deze in aanmerking voor een definitieve vergoeding uit het basispakket.

PrEP

De voorlopige vergoeding geldt voor het middel PrEP dat mannen die seks hebben met mannen voorgeschreven kunnen krijgen. Alleen mannen die geen hiv hebben, komen in aanmerking.

PrEP (Pre-expositieprofylaxe) is een soort voorbehoedsmiddel dat elke dag moet worden ingenomen. Het medicijn bestaat uit 2 stoffen die gezamenlijk voorkomen dat iemand hiv krijgt. Concreet voorkomt het middel dat het hiv-virus zich kan vermenigvuldigen in je afweercellen. Het middel kent enkel wat lichte bijwerkingen.

Wie PrEP goed slikt, kan het risico op hiv aanzienlijk verkleinen. Maar het biedt geen volledige bescherming.

1.000 besmettingen

Ondanks dat mensen de gevaren van onbeschermde seks goed kennen, komt hiv-besmetting nog steeds veel voor. Vooral bij seksueel actieve homo’s. De beschikbaarheid van condooms en goede soa-zorg is niet voldoende om het aantal hiv-besmettingen terug te dringen.

Ieder jaar lopen nog altijd ruim duizend Nederlanders een hiv-besmetting op. Maar liefst een derde van de patiënten komt uit Amsterdam.

Vergoeding

De verwachting is dat ongeveer 6.500 mannen van het middel gebruik gaan maken. Dat zou naar verwachting zo’n 250 infecties per jaar schelen.

Mannen die het middel krijgen, krijgen de kosten deels vergoed via de zorgverzekeraar. Erg geldt wel een eigen bijdrage van maximaal 25 procent. Dat komt neer op zo’n 12 euro per maand.

PrEP wordt verstrekt door vijf tot zeven GGD’s in Nederland.

Tegenstanders

Tegenstanders vinden het niet eerlijk dat de samenleving moet opdraaien voor kosten van PrEP. Zij zijn er op tegen dat het middel een onderdeel wordt van de basisverzekering. Een condoom is in principe voldoende als voorbehoedsmiddel, stellen zij.

Bruins weerspreekt dit: door PrEP voor te schrijven, kan hiv zich niet verder verspreiden en lopen ook anderen minder gevaar. Bovendien zijn de kosten die komen kijken bij hiv-besmetting veel hoger dan de kosten van PrEP alleen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.