Huisartsen weigeren contract met zorgverzekeraar

Thomas van Campenhout 2 reacties

Honderden huisartsen in de regio Haarlem weigeren voor 2019 een contract te tekenen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Daardoor komt de vergoeding van zorg in gevaar. Dat meldt het NRC.

De huisartsen weigeren, omdat ze gedwongen worden iets te tekenen waar ze niets over te zeggen hebben. De voorwaarden in het contract zouden haaks staan op de overeenkomsten die verzekeraars en de politiek eerder deze zomer maakten. Huisartsen vrezen dat patiënten hiervan de dupe worden.

Deadline

De deadline om zorgcontracten te tekenen is met drie weken verschoven. Zonder contract krijgt een arts zijn uren niet betaald en wordt er geen zorg geleverd aan patiënten.

Het zou vooral gaan om artsen in de regio Haarlem en Leiden, waar Zilveren Kruis de grootste verzekeraar is.

Taken overnemen

Zorgverzekeraars willen dat de huisartsen meer zorgtaken moeten overnemen van ziekenhuizen, zoals zorg voor ouderen, diabetes- en hartpatiënten. Dit zorgt ervoor dat de zorgkosten (en de dus de zorgpremies) omlaag kunnen. In de huisartsenzorg gaat jaarlijks 3,3 miljard euro om, maar in de ziekenhuiszorg tien keer zoveel.

Te weinig geld

Volgens verschillende huisartsen is het de bedoeling dat zij bijvoorbeeld vaker langsgaan bij ouderen om zo in een eerder stadium al te signaleren welke zorg zij wel of niet nodig hebben. Op zich is dat een goede zaak, maar er zou te weinig geld zijn om dit te organiseren. Als huisartsen meer (complexe) taken gaan overnemen, moeten huisartsen dus ook meer geld kunnen declareren bij de verzekeraars, stelt ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Zilveren Kruis vindt een hogere vergoeding per patiënt onnodig. Een woordvoerder zegt dat er dit jaar extra geld is voor plekken waar de zorg voor kwetsbare groepen meer vraagt van de huisartsen, zoals in achterstandswijken en bij kwetsbare ouderen.

2 reacties

 • EElles van Helden

  L.S.,

  Wordt het geen tijd dat alle (huis)artsen en bewoners van Nederland een rechtszaak aan gaan spannen tegen de zorgverzekeraars? Ten 1ste drukt dat de kosten enorm en veel mensen hebben een rechtsbijstandverzekering.

  In de 2e plaats krijgen zo de zorgverzekeraars een massa tegenover zich die wel indruk- en invloed heeft.

  Als laatste kan elke huisarts een contract ondertekenen “onder bezwaar van ……..”. Op die manier voldoen zij aan hun verplichting en weten de zorgverzekeraars dat zij, bij verlies van een rechtszaak, hun beleid bij zullen moeten stellen.

  Naar mijn overtuiging moet Nederland massaal in opstand komen tegen de macht van deze lieden. Daarnaast kennen artsen uit hun praktijk voorbeelden van patiënten die niet de zorg kregen die zij nodig hadden.

  Als Nederland één vuist maakt zullen de verzekeraars moeten buigen of barsten.

  Met vriendelijke groet,
  Elles van Helden

 • SSangieta

  Zorgverzekeringingen en politiek moeten het echt niet te bond gaan maken. Alleen in Nederland is zorgverzekering zo duur. En ik begrijp dat huisartsen ook een mening hebben voor iets wat zij moeten uitvoeren. Het word allemaal steeds gekker. Hou op met dwingen en alles duurder maken

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.