Huisartsen weigeren contract met zorgverzekeraar

- 1 reacties

Honderden huisartsen in de regio Haarlem weigeren voor 2019 een contract te tekenen met zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Daardoor komt de vergoeding van zorg in gevaar. Dat meldt het NRC.

De huisartsen weigeren, omdat ze gedwongen worden iets te tekenen waar ze niets over te zeggen hebben. De voorwaarden in het contract zouden haaks staan op de overeenkomsten die verzekeraars en de politiek eerder deze zomer maakten. Huisartsen vrezen dat patiënten hiervan de dupe worden.

Deadline

De deadline om zorgcontracten te tekenen is met drie weken verschoven. Zonder contract krijgt een arts zijn uren niet betaald en wordt er geen zorg geleverd aan patiënten.

Het zou vooral gaan om artsen in de regio Haarlem en Leiden, waar Zilveren Kruis de grootste verzekeraar is.

Taken overnemen

Zorgverzekeraars willen dat de huisartsen meer zorgtaken moeten overnemen van ziekenhuizen, zoals zorg voor ouderen, diabetes- en hartpatiënten. Dit zorgt ervoor dat de zorgkosten (en de dus de zorgpremies) omlaag kunnen. In de huisartsenzorg gaat jaarlijks 3,3 miljard euro om, maar in de ziekenhuiszorg tien keer zoveel.

Te weinig geld

Volgens verschillende huisartsen is het de bedoeling dat zij bijvoorbeeld vaker langsgaan bij ouderen om zo in een eerder stadium al te signaleren welke zorg zij wel of niet nodig hebben. Op zich is dat een goede zaak, maar er zou te weinig geld zijn om dit te organiseren. Als huisartsen meer (complexe) taken gaan overnemen, moeten huisartsen dus ook meer geld kunnen declareren bij de verzekeraars, stelt ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).

Zilveren Kruis vindt een hogere vergoeding per patiënt onnodig. Een woordvoerder zegt dat er dit jaar extra geld is voor plekken waar de zorg voor kwetsbare groepen meer vraagt van de huisartsen, zoals in achterstandswijken en bij kwetsbare ouderen.

1 reacties op: “Huisartsen weigeren contract met zorgverzekeraar”

  • Zorgverzekeringingen en politiek moeten het echt niet te bond gaan maken. Alleen in Nederland is zorgverzekering zo duur. En ik begrijp dat huisartsen ook een mening hebben voor iets wat zij moeten uitvoeren. Het word allemaal steeds gekker. Hou op met dwingen en alles duurder maken

    Sangieta -

    Schrijf een reactie op: Sangieta

    Het e-mailadres blijft prive.
  • Schrijf een reactie

    Het e-mailadres blijft prive.