In vier stappen je zorgverzekering vergelijken (2019)

In vier stappen je zorgverzekering vergelijken (2019)

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

In vier stappen je zorgverzekering vergelijken (2019)

In 2019 valt er ontzettend veel te besparen op je zorgverzekering. Dat blijkt uit wel uit de enorme prijsverschillen tussen zorgverzekeraars. De duurste basisverzekering kost zo’n 400 euro per jaar meer dan de goedkoopste. En ook bij de aanvullende verzekeringen is het verschil in premie groot.

Het vergelijken van een nieuwe, voordelige zorgverzekering is gelukkig eenvoudiger dan je denkt. Toch is het belangrijk om te kijken naar bepaalde punten, zodat je zeker weet dat je een goede keuze maakt.

Om je hierbij te helpen, heb ik een stappenplan voor je opgesteld.

Stappenplan

In vier stappen je zorgverzekering vergelijken:

Vergelijken in 2019

1. Welke zorg heb ik nodig?

Schrijf voor jezelf op welke zorg je in 2019 verwacht nodig te hebben, bijvoorbeeld:

  • Huisartsenzorg
  • Bepaalde medicijnen
  • Fysiotherapie
  • Vaccinaties

Schrijf alleen de zorg op waarvan je met redelijke zekerheid kunt zeggen dat je er gebruik van gaat maken. Het heeft vaak weinig zin om je te verzekeren voor zorg waar je waarschijnlijk geen gebruik van maakt. Het is dan voordeliger om wat geld apart te houden en deze kosten zelf te betalen.

Bedenk tot slot of er nog bepaalde zorgvormen zijn die perse wilt verzekeren, maar waarvoor je maar weinig premie betaalt, bijvoorbeeld tandheelkundige zorg na een ongeval of werelddekking voor spoedzorg in het buitenland.

2. Wat dekt de basisverzekering?

Veel zorgvormen worden gewoon gedekt uit het basispakket, zoals bezoek en behandeling bij de huisarts, een bloedonderzoek, medicijnen, ziekenhuiszorg en psychologische zorg. Je hoeft hiervoor geen aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kun je wel overwegen als je één van de zorgvormen nodig hebt die in deze link staan. Belangrijk hierbij is dat je de premie die je betaalt voor de aanvullende verzekering altijd afweegt tegen de vergoeding die je van de verzekeraar terugkrijgt.

Tot slot ga je na of het voor jou interessant is om je eigen risico vrijwillig te verhogen. Je krijgt dan een korting op je zorgpremie. Iedereen in Nederland heeft een verplicht eigen risico van 385 euro (2019). Dit bedrag kun je met maximaal 500 euro verhogen naar een totaal van 885 euro. Bij sommige verzekeraars loopt die korting op tot 25 euro per maand. Dat is 300 euro op jaarbasis. Een behoorlijk bedrag.

Let op: door het verhogen van je eigen risico ben je duurder uit als je onverhoopt wat overkomt en in het ziekenhuis wordt behandeld. Dan kost je dit al snel een fors deel (of je volledige) eigen risico. Houdt er rekening mee dat je zorgverzekeraar je dan een rekening kan sturen van maximaal 885 euro, die je in één keer moet betalen. Voor de huisarts en aanvullende/tandarts zorg betaal je geen eigen risico.

Verder is het niet verstandig om je eigen risico te verhogen als je bijvoorbeeld (dure) medicijnen gebruikt of een dure behandeling of operatie moet ondergaan. De korting die je ontvangt op de premie weegt dan niet op tegen die 500 euro aan extra kosten voor je eigen risico.

3. Vergelijken van zorgverzekeringen

Nu je weet welke zorg je volgend jaar nodig hebt, vraag jezelf af: past mijn huidige dekking nog wel bij mij en kan het bij een andere verzekeraar misschien wel goedkoper of beter? Hier kom je snel achter door zorgverzekeringen en verzekeraars met elkaar vergelijken. Let hierbij op:

  1. Premie: welke prijs betaal ik maandelijks/jaarlijks aan de verzekeraar?
  2. Dekking: welke zorg wordt door de verzekeraar vergoed en hoe hoog is de dekking?
  3. Zorgkeuze: wat voor basisverzekering kies ik (natura, restitutie of combinatie) en bij welke ziekenhuizen en zorgaanbieders kan ik terecht?
  4. Service: hoe wordt de ziektekostenverzekeraar beoordeeld?

4. Overstappen

Nadat je hebt vergeleken, is het tijd om de verzekering die je hebt gevonden, af te sluiten. Hou je persoonsgegevens, identiteitsbewijs en bankrekeningnummer bij de hand. Die heb je nodig tijdens het overstappen.

Aandachtspunten:

  • Je kunt tot en met 31 december 2018 overstappen
  • Je huidige zorgpolis wordt dan automatisch opgezegd
  • Je nieuwe verzekering gaat in per 1 januari 2019
  • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.