Kleine zorgverzekeraars floreren in klanttevredenheid

Kleine zorgverzekeraars floreren in klanttevredenheid

Artikel door: Bart KoenraadtKleine zorgverzekeraars floreren in klanttevredenheid

Voor het tweede jaar op rij is Stad Holland verkozen tot beste zorgverzekeraar op Zorgwijzer met een gemiddelde klantwaardering van een 8,6. Kort gevolgd door DSW en PNOzorg met een 8,4. De top 5 wordt gecompleteerd door ONVZ (8,3) en Ditzo (8,1).

Alle verzekeraars in deze top 5 vallen onder kleinere concerns en dus niet onder Achmea, VGZ, CZ of Menzis.

In totaal zijn er 10.258 beoordelingen achtergelaten voor 39 zorgverzekeraars op onze website. Zij hebben hun huidige verzekeraar beoordeeld op de volgende vier punten: premie, service, zorgkeuze en de aanvullende vergoedingen.

Best beoordeeld

Verzekeraar Premie Service Zorgkeuze Vergoeding
Stad Holland 8,0 8,9 8,9 8,7
DSW 8,2 8,6 8,6 8,3
PNOzorg 7,4 8,4 9,1 8,6
ONVZ 7,4 8,5 8,9 8,5
Ditzo 8,3 8,0 8,5 7,7

Stad Holland / DSW

Net als in 2017 komt ook dit jaar Stad Holland het beste uit de bus. De relatief kleine zorgverzekeraar is onderdeel van DSW (de nummer 2 in onze lijst) en scoort voornamelijk heel hoog op het gebied van service, zorgkeuze en vergoedingen. Stad Holland biedt dan ook een zorgverzekering aan van het type restitutie met uitgebreide, maar heldere aanvullende verzekeringen.

Het verschil met de DSW zorgverzekering is dat dit een combinatiepolis is en daarmee net wat goedkoper aangeboden wordt.

Het DSW-concern heeft een marktaandeel van 3,8 procent van alle verzekerden in Nederland.

PNOzorg / ONVZ

Een nog kleiner concern scoort ook met 2 labels in de top 5. PNOzorg en ONVZ hebben beide laatstgenoemde als risicodrager met een gezamenlijk marktaandeel van 2,8 procent.

Beide verzekeraars hebben een restitutie zorgverzekering met zeer uitgebreide aanvullende mogelijkheden. Het zijn zeker niet de goedkoopste onder de restitutiepolissen, maar scoren vooral hoog op zorgkeuze en vergoedingen.

Ditzo

Ditzo valt onder een nog kleiner zorgverzekeringsconcern, namelijk ASR, met een marktaandeel van 2,0 procent. Ditzo verkoopt net als DSW alleen een combinatiepolis met aanvullende pakketten die alleen veelvoorkomende dekkingen bieden, zoals fysiotherapie, tandarts en spoedeisende zorg in het buitenland.

Ditzo is een internetverzekeraar met een zeer scherpe premie (ook in 2019).

Bekijk ook: Marktaandeel per zorgverzekeraar

Populairst

De grote vier zorgverzekeraars moeten het al jaren ontgelden in klanttevredenheidsonderzoeken. Achmea, VGZ, CZ en Menzis hebben gezamenlijk een marktaandeel van 89 procent, maar scoren beduidend lager dan de kleinere concerns. Echter zijn deze zorgverzekeringen nog steeds razend populair, of beter gezegd: ze hebben veel verzekerden.

Op basis van het aantal beoordelingen zijn de volgende 5 zorgverzekeraars op dit moment het populairst:

  1. Zilveren Kruis (Achmea) – 1312 reviews
  2. VGZ – 1084 reviews
  3. CZ – 1072 reviews
  4. Menzis – 1012 reviews
  5. Anderzorg (Menzis) – 548 reviews

Vergelijken

Op dit moment is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen. Doordat de premieverschillen voor 2019 tot enorme hoogtes zijn opgelopen, loont het zeker de moeite om hier voor het eind van het jaar naar te kijken. Ook is het mogelijk om in de zorgvergelijker alle beoordelingen te zien en de klantcijfers met elkaar te vergelijken.

Als je voor 31 december een andere zorgverzekering kiest, dan zegt de nieuwe verzekeraar je huidige op.