Laatste kans om over te stappen van zorgverzekering

Laatste kans om over te stappen van zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Laatste kans om over te stappen van zorgverzekering

overstap zorgverzekering 31 decemberVandaag (31 december) is de laatste mogelijkheid om over te stappen van zorgverzekering. Daarbij wordt de huidige polis automatisch opgezegd en gaat de nieuwe verzekering in per 1 januari. Bovendien heb je ook in dat geval recht op 14 dagen bedenktijd.

Bij Zorgwijzer is het dit jaar drukker dan anders. Meer mensen oriënteren zich op een nieuwe zorgverzekering voor 2019. Ook andere vergelijkingssites constateren een toename in het aantal overstappers.

Prijsverschillen

Er is in ieder geval genoeg aanleiding om voor komend jaar een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Zo zijn de prijsverschillen groter dan ooit. Alleen al tussen de duurste en goedkoopste basisverzekering zit ruim 400 euro verschil. Zodra ook de aanvullende verzekeringen worden meegenomen, loopt het verschil nog verder op.

Door een vergelijking te maken via de zorgvergelijker van Zorgwijzer zie je eenvoudig hoeveel je kunt besparen in 2019.

Slapers

Ondanks de prijsverschillen en veranderende verzekeringsvoorwaarden stapt het grootste deel van de Nederlanders niet over van zorgverzekering.

Volgens Bart Koenraadt is daar een verklaring voor:

“Veel Nederlanders zijn collectief verzekerd via hun werkgever of sportvereniging en zijn al jaren op rij in de veronderstelling voordelig uit te zijn via de collectieve korting. De praktijk toont echter aan dat die collectieve kortingen een wassen neus zijn. Zelfs met de korting zijn er vaak meerdere individuele verzekeringen die goedkoper uit de bus komen.”

Ook het consumentenprogramma Radar toonde onlangs aan dat de collectieve korting op de zorgverzekering een sigaar uit eigen doos is. Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid, raadde iedereen met een collectieve verzekering aan deze onder de loep te houden en te vergelijken met het individuele verzekeringsaanbod.

Onterechte angst

Veel Nederlanders ervaren angst als hen de keuze wordt voorgelegd om te wisselen van verzekeraar. Toch is die angst onterecht. En wel hierom:

  • Alle ziektekostenverzekeraars moeten zorg uit het basispakket dekken. Hieronder vallen de meest belangrijkste zorgvormen.
  • Je kunt je eigen huisarts behouden, ongeacht de voorwaarden in je polis.
  • Ook mensen die onder behandeling zijn of een chronische ziekte hebben, kunnen overstappen. Er geldt een acceptatieplicht voor de basisverzekering.
  • Bij vrijwel alle aanvullende verzekeringen en de meeste tandartsverzekeringen wordt je direct geaccepteerd.
  • Met een naturapolis kun je in (vrijwel) ieder ziekenhuis terecht.

Deadline

De deadline voor een overstap van zorgverzekering ligt precies op de jaarwisseling. Dus tot 23:59 kun je nog wisselen van verzekeraar.

Heb je vragen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen:

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.