Longkankermedicijn in basispakket zorgverzekering opgenomen

- 0 reacties

Een medicijn ter behandeling van longkanker ‘atezolizumab’ wordt vanaf 1 juni 2018 vergoed via de basisverzekering. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft nieuwe afspraken gemaakt over de prijs van het middel, die aanvankelijk te hoog was. Dat meldt de Rijksoverheid.

Het longkankermedicijn kan worden ingezet bij de vervolgbehandeling van uitgezaaide longkanker. Begin juni wordt het middel definitief opgenomen in het basispakket en wordt het vergoed door de zorgverzekeraars. Het verplichte eigen risico is wel van toepassing.

Korting

Hoeveel korting er bij de leverancier is afgedwongen, is niet bekend. Wel gaat het om een korting die oploopt naarmate de uitgaven toenemen. De uitkomst van de onderhandelingen wordt niet bekend gemaakt.

Het middel zal ook worden vergoed bij toekomstig bewezen medische indicaties, bijvoorbeeld voor de behandeling van blaaskanker.

Quarantaine

In februari werd atezolizumab in een soort quarantaine gezet, waarin het niet zou worden vergoed, maar er eerst zou worden onderhandeld over een betere prijs. Dit gebeurde toen op advies van Zorginstituut Nederland.

Veel nieuwe, dure geneesmiddelen die op de markt komen, belanden standaard in deze ‘sluis’. Het gaat om medicijnen waarvoor meer dan 50.000 euro per behandeling wordt gevraagd of die in totaliteit meer dan 40 miljoen euro per jaar kosten.

Het idee van zo’n sluis is dat er tijd is om te onderhandelen over een lagere prijs. Lang niet alle medicijnen worden uiteindelijk in het basispakket opgenomen, omdat ze simpelweg te duur zijn voor de gezondheidswinst die het oplevert.

0 reacties op: “Longkankermedicijn in basispakket zorgverzekering opgenomen”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.