Medicijn MS niet meer vergoed door zorgverzekering

Medicijn MS niet meer vergoed door zorgverzekering

Artikel door: Thomas van Campenhout - geen reacties

Medicijn MS niet meer vergoed door zorgverzekering

Het medicijn Fampyra, ter behandeling van multiple sclerose (MS), wordt vanaf 1 april 2018 niet meer vergoed door de zorgverzekering. Dat blijkt uit berichtgeving van het ministerie van Volksgezondheid.

Minister Bruno Bruins van Medische zorg volgt het advies van Zorginstituut Nederland op om het middel te schrappen uit het basispakket. Reden: het medicijn is onvoldoende effectief. Stoppen met het medicijn is volgens Bruins ongevaarlijk. Een conclusie die wordt bevestigd door artsen en patiëntenverenigingen.

Schippers

In 2016 werd het geneesmiddel, na besluit van toenmalig minister Schippers, voorwaardelijk toegelaten in het basispakket. Het Zorginstituut kreeg daarmee meer ruimte en tijd om de werkzaamheid en effectiviteit aan te tonen.

Bij nader onderzoek bleek dat ongeveer vier van de tien patiënten positief op het middel reageerden: het loopvermogen zou erop vooruit gaan. Bij drie patiënten kwam dit vanwege het placebo-effect en bij één vanwege de daadwerkelijke werkzaamheid van het middel.

Voor het Zorginstituut is dit voldoende reden om het middel, dat jaarlijks zo’n 7 a 20 miljoen euro kost, niet langer op te nemen in het basispakket.

Petitie

De MS-vereniging wil dat Fampyra in het basispakket blijft en is inmiddels een petitie gestart.

De vereniging wijst er op dat het middel wel degelijk bij veel patiënten helpt om het loopvermogen te verbeteren. Volgens de vereniging schatten neurologen en MS-verpleegkundigen in dat 20 tot 50 procent van de patiënten profijt van het geneesmiddel hebben.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.