Medicijn spierziekte niet in basisverzekering

- 0 reacties

Het geneesmiddel Spinraza voor de ernstige spierziekte SMA wordt niet opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Zorginstituut Nederland heeft beoordeeld dat de prijs van het medicijn te hoog ligt.

Eind januari werd door een speciale commissie van het Zorginstituut ook al geadviseerd dat de prijs van het middel niet in verhouding staat tot de gezondheidswinst en daarom niet vergoed zou moeten worden door de basisverzekering. Dit advies wordt nu definitief overgenomen door het bestuur.

SMA

Zo’n 450 patiënten lijden aan Spinale Musculaire Atrofie. De ziekte zorgt ervoor dat bepaalde lichaamsfuncties verloren gaan waardoor de spieren steeds zwakker en dunner worden waardoor verlammingen kunnen ontstaan.

Het middel is echter alleen werkzaam bij kinderen onder de twaalf jaar. Dit zijn per 2020 ongeveer 104 patiënten. Gebruik van het medicijn zorgt ervoor dat het lichaam een eiwit aanmaakt dat de zenuwcellen aanstuurt. Dit zorgt ervoor dat ziekte geen nieuwe schade kan veroorzaken.

Vraagprijs

De vraagprijs van de fabrikant is exorbitant: 250.000 euro per patiënt per jaar. In het eerste behandeljaar ligt de prijs zelfs op het dubbele van dit bedrag. Het Zorginstituut vindt deze prijs onredelijk en ver boven het maximumbedrag dat wordt gehanteerd voor dergelijke ernstige aandoeningen. Bovendien concludeert het college dat de medicijnfabrikant, Biogen, niet kan onderbouwen waarom de prijs voor het middel zo hoog is.

Pas als de farmaceut het middel 85 procent goedkoper maakt, zou Spinraza worden opgenomen in de dekking van de zorgverzekering.

Onderhandeling

Minister Bruins voor Medische zorg gaat nu samen met zijn Belgische collega’s in verdere onderhandeling om met Biogen tot acceptabele prijs te komen. Eind april hoopt de minister een akkoord te bereiken.

Het komt overigens vaker voor dat een geneesmiddel in eerste instantie niet wordt opgenomen in het basispakket, maar na maanden onderhandeling toch wordt gedekt. Dit geldt bijvoorbeeld voor het medicijn Orkambi tegen taaislijmziekte. Deze wordt na lange onderhandeling over de prijs nu toch vergoed door de basisverzekering.

0 reacties op: “Medicijn spierziekte niet in basisverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.