Medicijnen duurder door verhoging btw

Thomas van Campenhout 2 reacties

Veel patiëntgebonden kosten, zoals medicijnen en hulpmiddelen, worden per 1 januari 2019 duurder. Het kabinet Rutte-III verhoogt namelijk het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. De maatregel is onderdeel van het belastingplan.

De inkoop-gerelateerde exploitatiekosten stijgen door de belastingverhoging met 174 miljoen euro. Dat berekende inkoopcoöperatie Intrakoop. Voor ziekenhuizen en revalidatiecentra resulteert de verhoging in een extra kostenpost van 104 miljoen euro. Voor ouderenzorg, gehandicaptenzorg en de ggz gaat het om 70 miljoen euro meer.

Hulpmiddelen

Veel hulpmiddelen binnen de zorg worden ook duurder door de maatregel. Denk aan een hoortoestel of kunstgebit. Een hoortoestel dat nu 750 euro kost, is volgend jaar ruim 20 euro duurder. Maar ook andere hulpmiddelen worden duurder, zoals:

 • Loophulpmiddelen
 • Prothesen en katheters
 • Diabetes-testmateriaal
 • Incontinentiemateriaal
 • Orthopedische schoenen

Grote zorgen

Oud-zorgbestuurder Cor Calis maakt zich grote zorgen over de belastingverhogingen. Hij denkt dat de extra financiële middelen die het kabinet heeft vrijgemaakt voor de zorg volledig teniet worden gedaan door de btw-verhoging.

Bovendien kan de belastingmaatregel een negatief effect hebben op de opleidingsinspanningen van zorgaanbieders. Opleidingen en cursussen worden namelijk pakweg 3 procent duurder.

2 reacties

 • Hharry

  Alles wat men er extra bijkrijgt volgens de regering verdampt weer met verhogingen.
  Dus men gaat wat beloofd is aan verhogingen weer tendele inleveren.

 • Hharry

  Het is nu al niet meer te betalen voor de minima, laatst staan als ze de BTW van 6% naar 9 % gaan verhogen.
  Hierdoor worden nu de minima en de middeninkomens nog harder getroffen.
  Zeker als je loopmiddelen en alles uit het rijtje nodig hebt.
  Het wordt schrikbarend hoe men rond moet komen.
  Cor Cales heeft echt gelijk dit wordt echt nog meer ellende , daar velen de zorgsector gaan verlaten.
  Daar men heel hard moet werken om de thuispatienten die thuis hulp nodig hebben te bedienen en er zijn al te weinig mensen in de thuiszorg.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.