Meer patiënten gaan eigen bijdrage medicijnen betalen

- 5 reacties

De prijs van medicijnen gaat in 2019 omhoog. Daarvoor waarschuwt Zorgverzekeraars Nederland (ZN) in een brief aan de Tweede Kamer. De brancheorganisatie stelt dat er prijsstijgingen in het verschiet zijn, omdat minister Bruno Bruins de eigen bijdrage voor geneesmiddelen volgend jaar wilt beperken tot maximaal 250 euro per verzekerde per jaar.

Doordat compensatieregelingen verdwijnen, stijgt de prijs van medicatie en gaan meer mensen een eigen bijdrage betalen.

‘Bang’

Verzekeraars zijn bang dat veel medicijnfabrikanten als gevolg van de maximering van 250 euro gaan stoppen met compensatieregelingen voor geneesmiddelen. Door deze zogenaamde terugbetaal- en compensatieregelingen worden veel medicijnen met korting aan de patiënt geleverd. Hoewel er op papier een eigen bijdrage van toepassing is, hoeft de verzekerde in de praktijk geen eigen bijdrage te betalen aan zijn/haar zorgverzekeraar.

Indien de terugbetaalregeling wegvalt, betekent dit dat een grote patiëntengroep een eigen bijdrage moet gaan betalen aan de verzekeraar. Let wel, deze eigen bijdrage (van maximaal 250 euro) komt bovenop het wettelijke verplichte eigen risico van 385 euro.

Let op:

Eigen risico en eigen bijdrage zijn niet hetzelfde. Op deze pagina worden de verschillen in kaart gebracht.

Onbegrijpelijk

Volgens ZN profiteert slechts 0,2 procent van de bevolking van de maximeringsregeling. Dit betreft een groep die jaarlijks meer dan 250 euro aan eigen bijdrage moet betalen aan de verzekeraar, omdat de kosten voor bepaalde medicatie niet volledig wordt vergoed. Het resterende deel van de bevolking krijgt mogelijk juist met extra kosten te maken.

ZN vindt het onbegrijpelijk dat de minister kiest voor een log bureaucratisch systeem om de patiënten met hoge eigen betalingen te compenseren. Een maatwerkoplossing voor de kleine patiëntengroep was veel beter geweest.

Minister Bruins wil lagere maximumtarieven voor geneesmiddelen en een scherper inkoopbeleid stimuleren. Daarnaast wil hij strenger kijken naar welke geneesmiddelen tegen welke prijs worden gedekt. Uiteindelijk hoopt hij 467 miljoen euro te besparen op medicijnkosten.

5 reacties op: “Meer patiënten gaan eigen bijdrage medicijnen betalen”

 • Als de maximale eigen bijdrage en het wettelijk verplicht deel wordt gebruikt (nu reeds) twee x 250,00
  en twee x 385,00 is dat een belasting in ons gezin van méér dan 100,00 euro per maand. Daar komt nog de premie voor de verzekering bij.
  Welke compensatie staat daar tegenover?

  Evi -

  Schrijf een reactie op: Evi

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik vind de maximalisatie tot €250,00 een uitkomst. Ik betaal nu €1.000,00 per jaar aan eigen bijdrage. Het betreft bij mij met name de bijdrage voor kalium dit is €800,00. Ik vind de eigen bijdrage op zich bespottelijk. Als of ok kalium slik voor de lol!

  Steven -

  Schrijf een reactie op: Steven

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Nederland is een van de rijkste landen ter wereld, volgens businessinsider op plaats 15, ik snap niet dat de overheid dan geen zorgfonds kan instellen, dat de gezondheidszorg van iedereen vergoedt

  Ralf Römgens -

  Schrijf een reactie op: Ralf Römgens

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Omdat een zorgfonds niet werkt en veel te duur is.

   Emile -

   Schrijf een reactie op: Emile

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Er zijn landen die geen zorgverzekering kennen maar gewoon alle zorg op zich nemen. Dan zijn het ook nog landen die nog lang niet zo rijk zijn als Nederland. En het zijn landen die personeel hebben die nog veel beter geschoold zijn dan hier in Nederland.

   Biljana -

   Schrijf een reactie op: Biljana

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.