Menzis stopt met zorgverzekering minima in 30 gemeenten

Menzis stopt met zorgverzekering minima in 30 gemeenten

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Menzis stopt met zorgverzekering minima in 30 gemeenten

Zorgverzekeraar Menzis stopt met het aanbieden van de collectieve zorgverzekering in 30 gemeenten. Het gaat om de zogenaamde minimapolis, bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130 procent van het minimumloon. Deze groep kan in veel gemeenten een collectieve verzekering afsluiten.

Een minimapolis kent een iets lagere premie, omdat de gemeente meebetaalt. Verder is er vaak een extra dekking, bovenop de basisverzekering. Bij sommige gemeenten is ook het eigen risico deels of volledig meeverzekerd.

Verwarring

Barneveld en Apeldoorn zijn twee gemeenten waar Menzis de stekker eruit trekt. In Apeldoorn gaat het zelfs om een vijfjarig contract dat wordt ontbonden.

Update: inmiddels is afgesproken dat er een overbruggingsperiode komt. De gemeentepolis blijft in Apeldoorn tot eind 2019 beschikbaar.

In veel gemeenten heerst verwarring, omdat de collectieve verzekering best succesvol bleek. Wat het voor de inwoners precies betekent, is nog niet bekend. Mogelijk zullen zij zelf een ziektekostenverzekering moeten afsluiten. Menzis heeft naar eigen zeggen goede redenen voor het opzeggen van de minimacontracten. In deze link staat de volledige toelichting van de verzekeraar.

In grote Nederlandse gemeenten blijkt de gemeentepolis erg in trek onder mensen met een minimuminkomen.

Niet altijd goedkoper

In de praktijk blijkt dat een gemeentepolis overigens lang niet altijd voordeliger is dan een reguliere zorgverzekering. In veel gemeenten is er slechts keuze uit één polis waarbij veel extra’s zijn meeverzekerd: fysiotherapie, tandartskosten en orthodontie. Maar als je daar als verzekerde geen gebruikt van maakt, betaal je hier onnodig premie voor.

Mensen die alleen een basisverzekering nodig hebben, doen er dus verstandig aan een reguliere zorgverzekering af te sluiten. Een vergelijkingswebsite komt daarbij goed van pas.

Nepkorting

Vanaf 2020 mag de korting op een collectieve basisverzekering maximaal 5 procent bedragen. Dat blijkt uit berichtgeving van de Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie van Volksgezondheid. Die hebben gesteld dat collectieve verzekeringen vaak weinig toevoegen en dat er een einde moet komen aan de nepkortingen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.