Minder wanbetalers zorgverzekering ondanks hogere premie

- 0 reacties

Premie zorgverzekering 2018Steeds minder Nederlanders hebben moeite met het betalen van hun zorgpremie. Anno 2018 zijn er nog ongeveer 249.000 Nederlanders die de kosten van hun zorgverzekering niet kunnen betalen en daardoor worden aangemerkt als wanbetaler. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Tot 2014 steeg het aantal wanbetalers aanzienlijk, mede door de economische crisis en de stijgende zorgpremie. Het aantal wanbetalers lag toen veel hoger, namelijk op ruim 325.000 verzekerden. Er is dus sprake van een forse afname, ondanks dat de premie de laatste jaren alleen maar is gestegen.

In de gemeente Rotterdam kent men de meeste wanbetalers: ruim 5 procent van de inwoners kan daar de zorgpremie niet (of niet tijdig) betalen.

Het CAK

Er is sprake van wanbetaling als de premie van de zorgverzekeraar meer dan zes maanden niet is betaald. Degene met een betalingsachterstand wordt dan aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Pas als de gehele betalingsachterstand is weggewerkt, verliest iemand de status van wanbetaler. Dit orgaan kan beslag leggen op het inkomen van de verzekerde, maar ook op uitkeringen zoals de zorgtoeslag of WW-uitkering.

Meer over regeling wanbetalers

Bij een betalingsachterstand van de zorgpremie is het overigens niet mogelijk om te wisselen van verzekeraar.

Oorzaak

Het dalende aantal wanbetalers kan men toekennen aan de recent verbeterde betalingsregelingen. Een nieuwe wet die sinds vorig jaar in werking is gegaan, maakt het gemakkelijker voor mensen om een betalingsregeling te treffen met de zorgverzekeraar of het CAK. Daarnaast is de bestuursrechtelijke premie omlaag gegaan die alle wanbetalers moeten afdragen. In 2016 daalde deze premie van 159,03 euro per maand naar 127,91 euro.

0 reacties op: “Minder wanbetalers zorgverzekering ondanks hogere premie”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.