Mindfulness steeds vaker vergoed via zorgverzekering

Koen Kuijper 0 reacties

Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden mindfulness via de zorgverzekering. Veel verzekeraars hebben zelfs een eigen mindfulness-app. Ook huisartsen schrijven mindfulness vaker voor bij patiënten. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Met mindfulness train je middels verschillende meditatie-oefeningen om stil te staan bij wat er nu gebeurt. De aandachtsoefeningen kunnen helpen bij lichte en milde psychische of psychosociale klachten, zoals stress, angst, een beginnende burn-out of een lichte depressie.

Vergoeding

Hoewel mindfulness (nog) niet in het basispakket zit, zijn er wel steeds meer vergoedingsmogelijkheden via de aanvullende verzekering.

VGZ was een van de eerste verzekeraars waarbij mindfulness-training vanuit de aanvullende verzekering werd vergoed. De verzekeraar geeft aan dat de trainingen per 1 januari vanuit alle aanvullende verzekeringen volledig wordt vergoed. Er moet dan wel sprake zijn van licht-depressieve of burn-outklachten.

Maar ook andere grote verzekeraars, zoals Zilveren Kruis en FBTO vergoeden mindfulness-trainingen. De kans is groot dat daar volgend jaar nog meer bij komen. Uiterlijk op 12 november presenteren de verzekeraars hun nieuwe premies en voorwaarden voor 2019.

Medicijnen

Volgens VGZ krijgen veel patiënten met psychische klachten onbewust te snel medicijnen voorgeschreven. Dat is niet altijd goed voor mensen, zegt Dennis Verschuren, woordvoerder van VGZ. Mindfulness kan ervoor zorgen dat minder mensen in de ‘medische molen’ terecht komen.

Op Zorgwijzer staat een overzicht van de vergoedingen (en voorwaarden) voor mindfulness bij alle verzekeraars.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.