Nieuw middel hepatitis C vergoed uit zorgverzekering

- 0 reacties

Een nieuw medicijn ter behandeling van chronische hepatitis C, genaamd Maviret, is toegevoegd aan de dekking van de basisverzekering. Dat blijkt uit berichtgeving van het ministerie van Volksgezondheid. Op advies van Zorginstituut Nederland bereikte minister Bruins van Medische Zorg een prijsafspraak met de medicijnfabrikant. In eerste instantie was er nog geen akkoord tussen de minister en de fabrikant van het middel, omdat de vraagprijs te hoog zou zijn.

Akkoord

Inmiddels is er wel overeenstemming over de kostprijs, hoewel de prijs niet bekend is gemaakt. Eerder dit jaar werden ook al twee andere, dure geneesmiddelen geweigerd voor opname in het basispakket vanwege de hoge kosten. Deze medicijnen, een middel tegen de spierziekte SMA en een medicijn tegen longkanker, worden voorlopig nog niet toegelaten, hoewel er wel onderhandelingen plaatsvinden voor een lagere prijs.

Chronische hepatitis C is een ernstige ziekte die meestal pas na een aantal jaar tot klachten leidt in de lever. In sommige gevallen ontwikkelt zich zelfs kanker in de lever. Het nieuwe medicijn zorgt ervoor dat de behandeling effectiever is. Bovendien zijn door de komst van het nieuwe middel een aantal bestaande, intensieve therapieën overbodig geworden en kunnen er meer patiënten geholpen worden.

0 reacties op: “Nieuw middel hepatitis C vergoed uit zorgverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.