NZa onderzoekt cadeaus bij overstappen zorgverzekering

Thomas van Campenhout 1 reactie

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat onderzoeken of zorgaanbieders gratis cadeaus of geld mogen weggeven aan patiënten die overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

Aanleiding voor het onderzoek is de advertentie van verslavingszorginstelling SGGZ, die patiënten een gratis iPhone XR (van 800 euro) aanbiedt als ze een restitutiepolis van VGZ afsluiten. Die polis is gunstig voor de zorgaanbieder, omdat er dan meer kan worden gedeclareerd voor behandelingen.

Meerdere verzekeraars, waaronder VGZ en ONVZ, reageerden boos op het feit dat zorggeld op deze manier wordt misbruikt voor cadeautjes.

Lees ook: Zorgverzekeraars boos over gratis iPhone via zorgaanbieder

‘Onwenselijk’

De NZa vindt dergelijke aanbiedingen onwenselijk, omdat verzekerden hun polis moeten kiezen op basis van de inhoud en de premie en niet op basis van een cadeautje. De toezichthouder gaat daarom onderzoeken of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg). Als dat zo is, zullen er passende maatregelen worden genomen, stelt de NZa.

Wanneer er in de wet wel ruimte is voor deze praktijken, gaat de NZa in gesprek met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om tot een passende oplossing te komen.

Cadeaus

In dit geval gaat het nog om zorgverleners. Niet heel lang geleden was het voor zorgverzekeraars zelf ook nog mogelijk om een cadeau bij de nieuwe zorgverzekering weg te geven. Zoals een cadeaubon voor Bol.com of een geldbedrag (cashback), maar zelfs ook een iPad of spelcomputer.

Dit is ook toen door toedoen van de NZa verboden geworden.

1 reactie

  • MM.

    Energieaanbieders stunten toch ook.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.