Oefentherapie COPD vanaf eerste sessie vergoed
Oefentherapie kan bij zeer ernstige COPD al vanaf de eerste behandeling worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Bruno Bruins van Medische zorg en Sport.
Voorheen werd oefentherapie bij matig ernstige tot zeer ernstige COPD voor volwassenen pas vanaf de 21e behandeling vergoed via de basisverzekering. De eerste 20 sessies moest de patiënt zelf betalen. Als de minister het advies van het Zorginstituut overneemt, is dit niet langer het geval. De behandelingen worden dan direct vergoed door de zorgverzekering. Er moet alleen eigen risico worden betaald.
COPD
Chronische Obstructieve Long Ziekte (COPD) is een aandoening waarbij de longen zijn beschadigd. Omdat de ademhaling moeilijker is, krijgt iemand minder zuurstof binnen. Daardoor kunnen veel dagelijkse activiteiten een stuk lastiger zijn, zoals traplopen, fietsen, aankleden of boodschappen doen. Met oefentherapie kan de ademhaling worden verbeterd. Dit kan de klachten positief beïnvloeden.
Bijna 600.000 mensen lijden aan COPD. Bij 85 procent is er een rechtstreeks verband met roken.
Ziektelast
De mate waarin oefentherapie bij COPD zal worden vergoed via de zorgverzekering, hangt af van de ziektelast volgens de GOLD richtlijn.
De ziektelast is onderverdeeld in vier groepen. Deze groepen hebben in het startjaar van de behandeling recht op:
- Groep A: maximaal 5 sessies
- Groep B: maximaal 27 sessies
- Groep C en D: maximaal 70 sessies
Na het eerste jaar wordt het maximum aantal aangepast aan de hand van hoeveel onderhoudsbehandelingen er nodig zijn. De maximumaantallen zijn dan lager:
- Groep B: 3 sessies
- Groep C en D: 52 sessies
Vergoeding vanaf de eerste behandeling zorgt ervoor dat de zorgkosten in het basispakket met 5,4 miljoen toenemen. Op termijn zal er echter een kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden, omdat veel andere COPD-behandelingen door oefentherapie in de toekomst overbodig zullen worden.