Oefentherapie COPD vanaf eerste sessie vergoed

Oefentherapie COPD vanaf eerste sessie vergoed

Artikel door: Koen Kuijper - 10 reacties

Oefentherapie COPD vanaf eerste sessie vergoed

Oefentherapie kan bij zeer ernstige COPD al vanaf de eerste behandeling worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Bruno Bruins van Medische zorg en Sport.

Voorheen werd oefentherapie bij matig ernstige tot zeer ernstige COPD  voor volwassenen pas vanaf de 21e behandeling vergoed via de basisverzekering. De eerste 20 sessies moest de patiënt zelf betalen. Als de minister het advies van het Zorginstituut overneemt, is dit niet langer het geval. De behandelingen worden dan direct vergoed door de zorgverzekering. Er moet alleen eigen risico worden betaald.

COPD

Chronische Obstructieve Long Ziekte (COPD) is een aandoening waarbij de longen zijn beschadigd. Omdat de ademhaling moeilijker is, krijgt iemand minder zuurstof binnen. Daardoor kunnen veel dagelijkse activiteiten een stuk lastiger zijn, zoals traplopen, fietsen, aankleden of boodschappen doen. Met oefentherapie kan de ademhaling worden verbeterd. Dit kan de klachten positief beïnvloeden.

Bijna 600.000 mensen lijden aan COPD. Bij 85 procent is er een rechtstreeks verband met roken.

Ziektelast

De mate waarin oefentherapie bij COPD zal worden vergoed via de zorgverzekering, hangt af van de ziektelast volgens de GOLD richtlijn.

De ziektelast is onderverdeeld in vier groepen. Deze groepen hebben in het startjaar van de behandeling recht op:

 • Groep A: maximaal 5 sessies
 • Groep B: maximaal 27 sessies
 • Groep C en D: maximaal 70 sessies

Na het eerste jaar wordt het maximum aantal aangepast aan de hand van hoeveel onderhoudsbehandelingen er nodig zijn. De maximumaantallen zijn dan lager:

 • Groep B: 3 sessies
 • Groep C en D: 52 sessies

Vergoeding vanaf de eerste behandeling zorgt ervoor dat de zorgkosten in het basispakket met 5,4 miljoen toenemen. Op termijn zal er echter een kostenbesparing gerealiseerd kunnen worden, omdat veel andere COPD-behandelingen door oefentherapie in de toekomst overbodig zullen worden.

10 reacties

 • LLeo Willemsen

  Ik kan niet slapen omdat ik COPD heb en het beangstigend vind om in bed te slapen het voelt ingeklemd ik weet het is niet zo maar het voelt wel zo, mijn dokter zegt dat ik mij dat inbeeld ja dat zal wel maar wat is het een kleine moeite mij te overtuigen dat het niet zo is, ik hoef geen 20 of 30 sessies te hebben om te weten en om mij te overtuigen dat het ook anders kan, 55 jaar slaap ik boven maar nu voel ik mij beklemd de lucht wil niet zo als ik wil de COPD beheerst mijn slapen, beheerst niet overdag mijn doen en laten, ja over 2 meter spring ik niet meer over maar is dat nodig bij een 80 jarige, een beetje hobby een beetje vermaak dat is toch niet overbodig, heb gewerkt vanaf mijn 15-tiende jaar, mag het even iets minder?

 • Hhans

  wij zijn volgens de minister een dure klant .
  maar COPD minister gaat nooit meer over wij gaan naar oefen therapie om onze longfunctie op pijl te houden.
  maar daar heeft u geen boodschap aan toch ?
  misschien is het beter als we aan de zuurstof gaan .
  weet u wat dat gaat kosten .
  verzin nu eens wat anders.
  haal de pil voor vrouwen uit het pakket .moeten ze zelf maar eens opletten .
  maar geef ons een stukje van ons leven terug. zodat wij wat langer kunnen leven ,
  we hebben het soms al moeilijk genoeg

  • TToos Claessen

   Volkomen mee eens.

 • Ttoinha

  De nieuwe vergoedingen voor 2019 voor COPD fysiotherapie lijken heel mooi : Meteen vergoeding uit de basisverzekering vanaf de eerste behandeling. Nu hoef je dus de eerste 20 niet te betalen, maar nu mag je wel de laatste 30 zelf betalen, als je -zoals gebruikelijk bij de speciale COPD therapie- 2x per week gaat.
  Zeer slechte ruil ! Lijkt echt op een gemeen commercieel trucje.
  Als je al 10 jaar Gold 3 bent en dus al lang die eerste (toentertijd) 9 zelf hebt betaald, dan moet je dus nu de laatste 30 zelf betalen.
  En als je ongelukkigerwijs Gold 2 bent, dan moet je het met 3 behandelingen per jaar doen ! KRANKZINNIG ! Daar kan geen enkel aanvulend pakket tegenop.
  En de gedachte dat je dat ook op de Sportschool kunt doen, klopt niet, omdat je daar helemaal geen begeleiding krijgt, je zuurstof niet wordt gecontroleerd en je ook geen stimulans krijgt. Daar zit je dan met je beperkingen en je moeizame oefeningen tussen de krachtpatsers en de supersportieve hoogvliegers.
  Al met al : een RAMP !!
  We zijn met zijn allen in de maling genomen :
  De Minister en de het Zorginstituut zeggen : “Willen jullie vanaf de eerste behandeling via de Basisverzekering fysiotherapie ? Goed dan. Maar dan (helemaal achteraan, liefst in kleine lettertjes) moeten jullie wel de laatste 30 of 40 of 70 behandelingen zelf betalen.” Dit is het advies van het ZORGinstituut ! Zorg voor wie ??
  KUNNEN WE ALS PATIENTEN NIET GEZAMENLIJK IN ACTIE KOMEN ?
  KAN HET LONGFONDS ONS NIET MOBILISEREN ?
  Toinha 1-12-2018

  • TToos Claessen

   Het longfonds heeft maling aan ons. Je mag wel contributie betalen en doneren. Maar de rest ho maar.

 • Hh. ruis

  Dit is een onbegrijpelijke wijziging. Ik zelf volg al anderhalf jaar 2x per week in een groep oefen fysiotherapie. Dit wordt voor mij vanaf januari maximaal 27 sessies per jaar. Dit is voor mij een belangrijke therapie, ik zou niet zonder kunnen. De verantwoordelijke voor deze beslissing weet niet wat deze therapie betekent voor betrokkenen. Ten eerste is conditie erg belangrijk, met 2x per week een uurtje sporten (landelijk advies) ben je goed bezig om de situatie niet te laten verslechteren. Ten tweede deel je met lotgenoten en therapeut tips en ervaringen uit en steun je elkaar, en wordt je conditie gecontroleerd. In een groep sporten geeft extra motivatie om ook te komen als je slechte dagen hebt en die heeft een COPD patiënt vaak (excarcerbatie, kou, mist, hitte). Ook zitten mensen met COPD vaak in een isolement door beperkte mobiliteit en energie, en is de therapie de enige sociale activiteit waar zij aan deelnemen. Ik hoop dat iemand bij CZ opkomt voor de vele mensen die baat hebben bij het volgen van deze therapie. Ik durf te stellen dat patiënten zieker zullen worden en eerder naar een long revalidatiecentra moeten als deze maatregel door gaat. Waarom gaat CZ zo om met kwetsbare verzekerden?

  • LL. Geraedts

   Ik geef Dhr of Mevr. Ruis groot gelijk. Ik denk dat het nog erger is als U schetst.
   Vanaf het 2e jaar gaat het aantal behandelingen bij CZ terug naar 3!!!!
   Ook aanvullend wordt het een probleem.

 • TToos Claessen

  Door het verminderen van de fysiovergoeding gaan het gegarandeerd meer ziekenhuis opnames worden. En dat kost meer. Grootste winnaar in dit geval de verzekeringsmaatschappij en niet de patient.

 • GGerry Topée

  Wat ik mis in dit verhaal, is wanneer het chronisch is, dus dat je nooit meer beter wordt, je het vanaf de 21e behandeling vergoed krijg. Dat loopt automatisch door, mits je niet veranderd van verzekering!! Dat is tenminste bij mij zo.

  • Mm. clerx

   Als je eenmaal gestart bent met fysiofitness voor chronische copd, dan blijft dat je hele leven doorlopen. Ook wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Het enige dat verandert is dus het aantal sessies dat vergoed wordt. Dit was 2x per week voor alle copd-patiënten, en dat wordt dus nu een stuk minder.
   De stelling dat dit zoveel miljoenen gaat kosten, komt erg ongeloofwaardig over. Er zijn jaarlijks mensen die met deze fitness starten en nu de eerste 20 behandelingen vergoed krijgen. Dit is in verhouding maar een relatief kleine groep. Het overgrote deel van de copd-patiënten is al langer dan een jaar bezig. Deze krijgen soms nog maar de helft van de sessies vergoed (dus 52 sessies minder), en dat levert dus veel meer op voor de staatskas dan de paar starters. Tegenover elke 2 starters (+20) staat 1 patiënt die al langer bezig is (-52).
   Conclusie: deze maatregel levert de overheid/verzekeraars dus veel meer op dan dat het kost. De kans is echter wel groot dat de patiënt niet zelf gaat betalen voor fysiofitness die niet meer vergoed wordt, en als gevolg daarvan weer eerder achteruit gaat en mogelijk vaker in het ziekenhuis terechtkomt.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.