Overheid pakt macht zorgkosten terug

- 0 reacties

Het kabinet neemt de touwtjes weer in handen als het gaat om de financiering van de zorg. Dat blijkt uit een conceptvoorstel die ministers Bruno Bruins (van Medische Zorg) en Hugo de Jonge (van Volksgezondheid) gaan indienen.

Door in te grijpen, wil de overheid voorkomen dat ze voor nog een verplichte miljardeninvestering komt te staan, zoals vorig jaar het geval was voor de verpleeghuizen. De overheid moest toen tot 2021 structureel 2,1 miljard euro uittrekken voor de verpleeghuiszorg. De betaalbaarheid van het zorgstelsel kwam toen onder druk te staan.

Zorginstituut

Voorheen was Zorginstituut Nederland nog verantwoordelijk voor de zorguitgaven en bevoegd om kwaliteitsrichtlijnen aan te passen, zonder dat het kabinet er mee in hoefde te stemmen. Daarmee kon het Zorginstituut het kabinet dwingen om bepaalde uitgaven te doen. Met de nieuwe wet is dit niet langer mogelijk: bij alle maatregelen die een aanzienlijk financieel gevolg hebben, moet het kabinet instemmen met de beslissing.

Het kabinet geeft overigens aan zich niet te willen bemoeien met de inhoud van kwaliteitsstandaarden. Het wil enkel betrokken worden bij financiële afwegingen die een grote impact hebben op de schatkist. Op die manier hoopt men er voor te zorgen dat het huidige zorgstelsel in de toekomst betaalbaar en toegankelijk blijft voor de burger.

0 reacties op: “Overheid pakt macht zorgkosten terug”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.