‘Overstappers zorgverzekering besparen 44 miljoen’

‘Overstappers zorgverzekering besparen 44 miljoen’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Overstappers zorgverzekering besparen 44 miljoen’

Alle consumenten die in 2018 zijn overgestapt van zorgverzekering bespaarden in totaal voor 44,2 miljoen euro aan premiegelden voor de basisverzekering. Ondanks deze enorme besparing, koos eind vorig jaar slechts 6,7 procent van de verzekerden een andere verzekeraar, blijkt uit de monitor Zorgverzekeringen.

Dat is wel een fors lager bedrag dan het jaar daarvoor. Toen was de besparing van alle overstappers 61,5 miljoen euro.

Ongeveer 60 procent van de Nederlanders heeft nog altijd een collectieve verzekering via zijn of haar werkgever. Deze groep is de veronderstelling voordelig te zijn verzekerd, maar dat blijkt niet te kloppen. Hieronder leg ik uit waarom.

Polis met collectief duurder

Veel mensen zijn via hun werkgever verzekerd tegen ziektekosten. Dit zijn van zichzelf duurdere zorgverzekeringen waarop via het collectief (de werkgever) een korting op wordt gegeven. In de praktijk klinkt dat aantrekkelijk: ‘mijn werkgever werkt eraan mee, ik krijg korting, dus het zal wel goed zijn’. Toch blijkt die collectieve polis in veel gevallen duurder dan individuele polis die niet via de werkgever wordt afgesloten.

Cijfers van Vektis en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) tonen dat aan:

Voor een polis zonder mogelijkheid tot collectieve korting wordt in 2018 gemiddeld 1.246 euro betaald, terwijl collectief verzekerden gemiddeld 1.298 euro aan premie betalen. Al sinds 2015 zijn verzekerden met een polis zonder mogelijkheid tot collectiviteitskorting goedkoper uit.

Niet zonder reden dus dat de zorgvergelijker enkel individuele polissen vergelijkt. Echter kan er bij de verzekeraar zelf altijd nog gezocht worden naar collectieven.

Verschillen

In 2017 deden de NZa en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) al onderzoek naar de verschillen tussen basisverzekeringen en de keuzes van consumenten. Daaruit bleek dat veel Nederlanders door de bomen het bos niet zien en dat veel verzekerden een basisverzekering hebben waarvoor een goedkoper en vergelijkbaar alternatief voor bestaat.

De toezichthouders zien daarom geen meerwaarde in verzekeringen die qua inhoud hetzelfde zijn, maar tegen een andere prijs worden aangeboden. Op advies heeft Minister Bruno Bruins van Medische Zorg daarom besloten dat de collecitiviteitskorting per 2020 nog maximaal 5 procent mag bedragen voor de basisverzekering.

Collectieven verdwijnen

Het is nu al duidelijk dat er meerdere collectieve zorgverzekeringen zullen verdwijnen uit het polisaanbod. Deze ontwikkeling ziet men nu al bij een aantal gemeenten en bij het zorgcollectief van de FNV, in samenwerking met Menzis.

De grote vraag is of ook andere verzekeraars dit voorbeeld gaan volgen. 12 november zijn alle nieuwe premies en voorwaarden voor 2019 bekend. Vanaf dat moment is het weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.