Paracetamol geschrapt uit zorgverzekering 2019

Bart Koenraadt 24 reacties

Paracetamol zorgverzekering 2019De welbekende pijnstiller paracetamol wordt niet langer vergoed via de basisverzekering. De kosten zijn dusdanig laag (gemiddeld 1 euro per week) dat het ministerie van Volksgezondheid van mening is dat de patiënt ze zelf kan dragen.

Desondanks komt het nieuws erg hard aan voor honderdduizenden reumapatiënten. Zij slikken dagelijks zware paracetamol en zijn er sterk afhankelijk van. Zij worden volgens het reumafonds dan ook hard geraakt in de portemonnee.

Vitamines en mineralen

Naast paracetamol zijn er ook veel andere middelen – waar reumapatiënten gebruik van maken – die volgend jaar niet langer vergoed worden. Het gaat om voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, kalktabletten en foliumzuur.

Alle middelen die kunnen worden voorgeschreven door een arts, maar ook te koop zijn bij supermarkten en drogisten, worden per 2019 niet meer vergoed via de basisverzekering. Het advies van Zorginstituut Nederland, dat al sinds 2016 staat, wordt daarmee opgevolgd.

Besparing

Door de nieuwe maatregelen wordt 20 miljoen euro bespaard. Het geld wordt volgens de minister gebruikt om patiënten te ontzien die veel moeten bijbetalen voor bepaalde geneesmiddelen, zoals ADHD-medicijnen.

Het Reumafonds is echter zeer ontzet over de maatregel. Volgens hen is het de zoveelste klap: “fysiotherapie is ook al uit het pakket en nu pijnstillers, vitaminen en mineralen. Patiënten worden onsolidair geraakt.”

De kostenbesparing komt volgens het reumafonds volledig voor rekening van een chronisch zieke patiëntengroep. Zij gaan nu jaarlijks 80 tot 200 euro meer betalen aan zorgkosten, bovenop de reeds bestaande eigen bijdrage van 250 euro die ze al kwijt zijn.

24 reacties

 • JJolanda

  Zoals zo vele heb ook ik reuma, ben hierdoor zelfs afgekeurd. Heb 50 euro in de week om met mijn zoon en hondjes rond te komen. Slik 4x daags onder andere 1000mg paracetamol. Tel maar maar uit.
  Als je altijd hard gewerkt hebt en ziek word , wordt je als Nederlander in Nederland gewoon afgeschreven.
  Top meneer de minister

  • JJan

   @Jolanda

   Eerst je hondjes wegdoen. Ook ik ben chronisch reumapatient en ik moet rondkomen van 60 euro p maand. Ik heb toch eerst mn drie katten weggedaan. Ik heb ook een zoontje, gelukkig heb ik nog kinderbijslag van hem. Ik slik ook die van 1000mg. Ik koop nu 250 stuks van 500mg voor 5 euro, dus door deze maatregel ga ik er helaas 5 euro p maand achteruit. De Keus was dan snel gemaakt, dan maar geen katjes. Overigen slik ik nu 4 keer per dag 2 tablette van 500!

 • RRon

  Mensen MOETEN politiek bewuster worden, hou op met stemmen als je het partijmanifest niet gelezen hebt.
  VVD, CDA, D666, Groen Slinks ( de oude elite garde ) zijn de beroeps rovers van dit land! Wakker worden en verstand gebruiken mensen, ze gaan door tot de laatste eurocent uit jullie beurs getrokken is.

 • VVan Uijthoven

  Mijn man slikt 3 x 1000 mg per dag, ikzelf 2 x 1000 mg per dag plus Vitamine D 2x per maand.
  Niet fijn met alleen een 1 WAO’ tje.
  Door onze andere medicijnen zijn we in juni al door onze eigen bijdrage heen.
  Gestraft worden omdat je ziek bent. Waardeloos.

  • GGoudsegerrit

   @Van Uijthoven
   Nou ik ben er in februari al door mijn eigen risico heen.

 • BBonnie

  Reumapatient krijg paracetamol 1000 mg voorgeschreven door de reumatoloog UMCG. Kwaliteit van leven gaat dus drastisch achteruit voor mij nu dit niet meer vergoed wordt. Moet rondkomen van een bijstandsuitkering en kan zulke extra kosten niet meer betalen.

 • DDe wit

  Als je met die pijn loopt en gewone paracetamol niet helpt vind ik het normaal dat het in het pakket blijf kan ik nu minder premie betalen premie tijger d pan uit waarom ben je aanvullend verzekerd

 • IIngeborg

  Belangrijk!!!!!! Zou wordt je als chronisch zieken weer extra gestraft. Meer premie en zelf paracetamol en kalk/ vitamine betalen. Lang leven rutten, dus niet het gaat hier in Nederland nergens meer over

 • LLena

  Weet iemand een zorgverzekeraar die in een aanvullende verzekering de vergoeding heeft opgenomen voor de kosten van paracetamol?

 • DDominique

  Je betaalt ieder jaar steeds meer, en je krijgt er steeds minder voor terug. Over 10 jaar betalen we iedere maand 500 euro en als je een ongeluk krijgt heb je pech, want de ambulance is uit het basispakket gehaald. Als je op eigen houtje het ziekenhuis weet te bereiken dien je eerst een ‘eigen bijdrage’ te voldoen voordat je wordt binnengelaten.

  Mensen dit is toch idioot? Een eigen bijdrage?! We leveren toch al een ‘eigen bijdrage’ door de belastingen en de premies? Het is hetzelfde zoals wanneer je in de supermarkt een brood koopt, maar wanneer je er een boterham van wil opeten, dien je eerst een eigen bijdrage te voldoen.

  Diefstal.

 • PPetra

  Ach het schijnt dat het kabinet eerst zelf ziek moet worden voordat er iets veranderd of wel die verdienen voldoende om alles zelf te betalen. Wat vreselijk toch waar moet dit toch naartoe. Fysio al kwijt ☹️

 • Ppeter

  Als je (chronisch) ziek ben in dit land dan ben je de SJAAK want dan kost je geld en dat mag dus niet van die Hoge dames en heren (als je die nog zo kan noemen ) in den haag !!! want JAAAA de gewone man/vrouw zal eens tegoed verzorgd worden , Nee dat kan en mag niet !!!! er zijn belangrijker zaken waar het geld naar toe moet !!! de multinationals ,buitenland en noem maar op!!!

  • CCarla

   Pff baal nu al slik tramadol amytripteline en Paracetamol 1000 ik mag dus weer pijn gaan lijden

 • FFriebel

  Ik vindt dit heel erg ik ben gehandicapt en word de paracetamol er ook nog uit de basispakket gehaald

 • HHM van Holstein

  Nog even dan hoef je alleen nog maar dood te gaan en dan wel thuis daar de ziekenhuizen ook al weg gaan en de verzorgingshuizen ook opgedoekt worden. We kunnen nu al een groot deel van ons toch al schamelijke uitkering IVM zieke afgeven aan zorgkosten die we op deze manier helemaal niet meer krijgen. De grote mannen moeten teveel verdienen en hun zakken vullen met top salarissen. De privatisering moet afgeschaft worden en zorgkosten naar draagkracht heffen. Weten de grote mannen ook hoe het voelde om uitgeknepen te worden. Een Reuma pacient.

  • JJeanet

   Inderdaad privatisering afschaffen en terug naar het oude systeem.
   Dan weten inderdaad de hoge heren ook eens hoe het voelt, en waar ze mee bezig zijn.
   Het is niet normaal meer hoe ze met chronisch zieken omgaan.
   Een reumapatient met meerdere problemen erbij.

 • BBart Keune

  De groep chronisch zieken wordt onevenredig getroffen. De paracetamol maakt voor mijn echtgenote het verschil tussen nog iets kunnen, en niets meer kunnen. Dit met alle gevolgen vandien. Zo zijn er meer mensen waar dit speelt. Dus dan maar andere bronnen aanspreken, die de zorg verzekeraar meer gaat kosten. Paracetamol terug in de basis.

  • AAnita

   Idem dito voor mij. Zwaardere pijnstillers kan ik niet tegen, ben daar allergisch voor. Maar voor mijn Reuma helpt dan wel 4 x daags de 1000 mg paracetamol en Vit. D. Deze worden nu beide uit het pakket gehaald, wat inhoudt dat mijn kwaliteit van leven nog minder wordt.

 • CCaroline

  Wordt paracetamol 1000 dan wel uit de aanvullende pakketten vergoed? (Menzis FNV, pakket 3)

 • JJudith de Pree

  De zoveelste korting op zorg die mensen zo hard nodig hebben.
  Ongekend dat dit ook al uit de verzekering wordt gehaald.

 • TTineke

  Het is een goed artikel, maar jullie spreken hier over een eigen bijdrage van € 250,00.
  Moet dat niet zijn inmiddels € 385,00??????

  • AAnja

   Tineke, max 250 eigen bijdrage medicijnen daarnaast nog het eigen risico van 385.

  • RRob

   Hoe weten ze dat de 250 is bereikt aks het gekocht wordt bij de supermarkt?

  • CCorine

   Het gaat om het geen wat je van de huisarts of specialist op recept krijgt. Dit werd normaal vergoed, nu niet meer. Nu krijg je te maken met een eigen bijdrage waarvoor je maximaal 250 euro betaald en de rest wat erboven op komt word vergoed. Het geen wat niet vergoed word telt niet als eigen bijdrage.. als paracetamol deels vergoed werd en deels niet word het geen wat niet vergoed opgestapelt. Begrijp je het nu?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.