Paracetamol geschrapt uit zorgverzekering 2019

- 7 reacties

Paracetamol zorgverzekering 2019De welbekende pijnstiller paracetamol wordt niet langer vergoed via de basisverzekering. De kosten zijn dusdanig laag (gemiddeld 1 euro per week) dat het ministerie van Volksgezondheid van mening is dat de patiënt ze zelf kan dragen.

Desondanks komt het nieuws erg hard aan voor honderdduizenden reumapatiënten. Zij slikken dagelijks zware paracetamol en zijn er sterk afhankelijk van. Zij worden volgens het reumafonds dan ook hard geraakt in de portemonnee.

Vitamines en mineralen

Naast paracetamol zijn er ook veel andere middelen – waar reumapatiënten gebruik van maken – die volgend jaar niet langer vergoed worden. Het gaat om voedingssupplementen, vitaminen en mineralen, zoals vitamine D, kalktabletten en foliumzuur.

Alle middelen die kunnen worden voorgeschreven door een arts, maar ook te koop zijn bij supermarkten en drogisten, worden per 2019 niet meer vergoed via de basisverzekering. Het advies van Zorginstituut Nederland, dat al sinds 2016 staat, wordt daarmee opgevolgd.

Besparing

Door de nieuwe maatregelen wordt 20 miljoen euro bespaard. Het geld wordt volgens de minister gebruikt om patiënten te ontzien die veel moeten bijbetalen voor bepaalde geneesmiddelen, zoals ADHD-medicijnen.

Het Reumafonds is echter zeer ontzet over de maatregel. Volgens hen is het de zoveelste klap: “fysiotherapie is ook al uit het pakket en nu pijnstillers, vitaminen en mineralen. Patiënten worden onsolidair geraakt.”

De kostenbesparing komt volgens het reumafonds volledig voor rekening van een chronisch zieke patiëntengroep. Zij gaan nu jaarlijks 80 tot 200 euro meer betalen aan zorgkosten, bovenop de reeds bestaande eigen bijdrage van 250 euro die ze al kwijt zijn.

7 reacties op: “Paracetamol geschrapt uit zorgverzekering 2019”

 • De groep chronisch zieken wordt onevenredig getroffen. De paracetamol maakt voor mijn echtgenote het verschil tussen nog iets kunnen, en niets meer kunnen. Dit met alle gevolgen vandien. Zo zijn er meer mensen waar dit speelt. Dus dan maar andere bronnen aanspreken, die de zorg verzekeraar meer gaat kosten. Paracetamol terug in de basis.

  Bart Keune -

  Schrijf een reactie op: Bart Keune

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Wordt paracetamol 1000 dan wel uit de aanvullende pakketten vergoed? (Menzis FNV, pakket 3)

  Caroline -

  Schrijf een reactie op: Caroline

  Het e-mailadres blijft prive.
 • De zoveelste korting op zorg die mensen zo hard nodig hebben.
  Ongekend dat dit ook al uit de verzekering wordt gehaald.

  Judith de Pree -

  Schrijf een reactie op: Judith de Pree

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Het is een goed artikel, maar jullie spreken hier over een eigen bijdrage van € 250,00.
  Moet dat niet zijn inmiddels € 385,00??????

  Tineke -

  Schrijf een reactie op: Tineke

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Tineke, max 250 eigen bijdrage medicijnen daarnaast nog het eigen risico van 385.

   Anja -

   Schrijf een reactie op: Anja

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Hoe weten ze dat de 250 is bereikt aks het gekocht wordt bij de supermarkt?

   Rob -

   Schrijf een reactie op: Rob

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Het gaat om het geen wat je van de huisarts of specialist op recept krijgt. Dit werd normaal vergoed, nu niet meer. Nu krijg je te maken met een eigen bijdrage waarvoor je maximaal 250 euro betaald en de rest wat erboven op komt word vergoed. Het geen wat niet vergoed word telt niet als eigen bijdrage.. als paracetamol deels vergoed werd en deels niet word het geen wat niet vergoed opgestapelt. Begrijp je het nu?

   Corine -

   Schrijf een reactie op: Corine

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.