‘Patiënt heeft geen vrije huisartsenkeuze’

‘Patiënt heeft geen vrije huisartsenkeuze’

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

‘Patiënt heeft geen vrije huisartsenkeuze’

Patiënten die willen wisselen van huisarts worden hierin vaak belemmerd. Dat blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland. Huisartsen willen soms niet meewerken, zitten vol of er blijken onderling afspraken te zijn gemaakt die ervoor zorgen dat men niet kan wijzigen.

Jaarlijks stappen honderdduizenden mensen over van huisarts, bijvoorbeeld vanwege ontevredenheid over de huisarts of praktijk, gebrek aan vertrouwen of een meningsverschil. Verhuizen naar een andere stad of omgeving blijft de belangrijkste reden voor een overstap.

Niet geaccepteerd

Ook Mario Viegas wilde een andere huisarts, maar dit bleek niet eenvoudig, legt hij uit op NPO radio 1. Hij was niet meer tevreden over de service. Hij meldde zich daarom bij een andere praktijk in een nabijgelegen wijk (op 6 minuten rijden). De doktersassistente daar vertelde dat hij niet werd geaccepteerd, omdat ze anders teveel patiënten uit andere wijken kregen en dat ze het ‘centraal’ wilden houden.

Zijn zorgverzekeraar vertelde een heel ander verhaal. Die gaf aan dat alle patiënten vrije huisartsenkeuze hebben, zolang de huisarts niet vol zit en binnen redelijke afstand te bereiken is.

Weigeren mag

Weigeren van nieuwe patiënten mag, maar alleen in een aantal situaties. Een goede reden is als er in de huisartsenpraktijk daadwerkelijk geen plek meer is voor nieuwe patiënten. Het is echter lastig om te controleren of een praktijk daadwerkelijk helemaal vol zit.

Een andere reden voor weigering, is als de patiënt te ver weg woont. De regel is dat je binnen een redelijke tijd (binnen 15 minuten met de auto) te bereiken moet zijn.

Ten slotte mag een huisartsenpraktijk je weigeren als je een andere levensbeschouwelijke opvatting hebt dan de arts, bijvoorbeeld over euthanasie, inenten en abortus.

Op Zorgwijzer staat uitgebreid stappenplan dat je helpt bij het inschrijven of veranderen van huisarts.

Onderlinge afspraken

Wat absoluut niet mag is, is dat huisartsenpraktijk onderling met elkaar afspreken dat ze geen patiënten van elkaar overnemen. Dit is iets wat nog steeds gebeurt, stelt Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Kortom, het is verboden om een nieuwe patiënt te weigeren, omdat hij/zij in een andere wijk woont (die nog wel binnen 15 minuten reistijd ligt).

Ga in gesprek

Ga in gesprek met een huisarts als je er niet uit komt. Probeer ook eerst bij je eigen huisarts de lucht te klaren en te bespreken waarom je wilt wisselen van arts. Werkt dat niet? Dan kun je altijd nog een klacht indienen bij de onpartijdige klachtencommissie van de huisarts.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.