Patiënt krijgt meestal goedkoopste medicijn mee

Koen Kuijper 5 reacties

Patiënten die van hun arts een bepaald merk van een medicijn voorgeschreven krijgen, ontvangen dit merk vaak niet. Zelfs als het middel op grond van medische noodzaak wordt voorgeschreven. In plaats daarvan krijgt de patiënt het goedkoopste merk mee naar huis.

Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse Patiëntenfederatie onder bijna 3.000 leden. Bij 28 procent van de leden bleek het moeilijk om een bepaald merkmedicijn verstrekt te krijgen.

Goedkoper medicijn

Volgens apothekers verstrekken zij nog veel vaker een goedkoper geneesmiddel dan uit de cijfers van de Patiëntenfederatie blijkt. Dit komt volgens de apothekers omdat zij zijn gebonden aan afspraken met de zorgverzekeraar omtrent het medicijnbeleid.

Dit geldt in het bijzonder voor een geneesmiddel waar het patent is verlopen. In dat geval mogen ook allerlei andere farmaceuten het middel ‘namaken’. De keuze voor een medicijn gaat dan meestal naar de fabrikant met het goedkoopste alternatief. Verzekeraars verplichten apothekers zelfs om het goedkoopste middel te verstrekken.

1 miljoen patiënten

Volgens schattingen moeten jaarlijks een miljoen patiënten één of meerdere keren op een ander merk overstappen, terwijl daar geen medische reden voor is.

Een derde van de patiënten geeft aan zich zieker of minder gezond te voelen na het wisselen van het merk. Zo’n 40 procent van de patiënten hebben het gevoel de ziekte minder onder controle te hebben

Medische noodzaak

Artsen schrijven daarom soms ‘medische noodzaak’ of ‘mn’ op het recept. Er wordt dan door de arts verzocht om een bepaald merkmedicijn te verstrekken, omdat de patiënt hier (meer) baat bij heeft. In de praktijk worden veel van deze mn-verzoeken echter afgewezen.

Dit bevestigt ook apotheker Aris Prins in de Volkskrant. Hij wijst zelf 90 procent van alle mn-verzoeken af. “Natuurlijk zijn er mensen die baat hebben bij een specifiek merkmiddel, maar dat is een minderheid. ‘Medische noodzaak’ is de meest gedevalueerde term ooit”, zegt hij.

Daarnaast zijn er volgens Prins veel mensen die lui zijn als ze het geneesmiddel voorschrijven. In het systeem kunnen ze dan niet de werkzame stof vinden, maar wel het merk. Dit komt vervolgens op het bordje van de apotheek terecht.

Troep?

Op het moment dat de patiënt het geneesmiddel komt ophalen bij de apotheek zijn ze vaak onaangenaam verrast. Patiënten krijgen het gevoel dat ze met troep opgescheept worden.

Daar is volgens Marcel Bouvy, hoogleraar Farmaceutische Patiëntenzorg, weinig bewijs voor. Ieder medicijn wordt goed getest op werkzaamheid en bijwerkingen. Maar er kunnen wel degelijk psychosociale redenen zijn die ertoe leiden dat een ander merk minder goed werkt. “In dat geval zouden verzekeraars minder streng en rigide moeten zijn”, zegt Bouvy.

5 reacties

 • AAdegroot

  Gebruik medicijnen voor mijn hart werkt prima ik was van de week bij de apotheek en daar werd me gezegd de volgende keer maakt de apotheker uit wat voor medicijnen u krijgt dus de dokter heeft er niets meer over te zeggen ik ben oud 79 en dan is het niet zo belangrijk meer zo word er over gedacht Door onze regering

 • FFerry

  Voor de rijke vriendjes van Rutte maakt dit toch niets uit.
  Maar voor de gewone mens kunnen de verschillen enorm zijn, dus VVD opstappen

 • Hhar

  Ook vind ik de bijsluiter voldoende informatie geven voor de patient.
  Waarom moet de apotheek ons de kosten doorberekenen van hun eigen gegevens die men gecopieerd mee krijgt ? Precies hetzelfde staat in de bijsluiter. Dus eigenlijk betaalde dubbele informatie.
  Dus weer extra winst voor de apothekers.

  • BBarbara

   Precies. Bij niet alle apothekers is het zo. Als je regelmatig naar een apotheek moet gaan, is het de moeite waard eens een andere te proberen. Het is mij ook overkomen, volkomen overbodige informatie, zonde van het papier. En ik ben eens bij andere apotheken gaan kijken. De tweede gaf alleen de bijsluiters van de medicijnen mee. Scheelde zowaar een stuk in de kosten!

 • Hhar

  Waarom doen deze apothekers
  dit?.
  en dit zou niet mogen.
  Er zijn veel medicijnen die buiten het orginele merk veel bijwerkingen hebben, zelfs zo erg dat ondanks dat de apotheker dit heeft geconroleerd er bij de patient een andere reactie plaats vind.
  Ook als men veel medicijnen gebruikt lijken veel van deze medicijnen op elkaar, en kan er een verkeerde medicatie worden ingenomen.
  En dit overkwam mij persoonlijk ook een keer en dit was echt niet prettig.
  Dus daarom is het niet verstandig als de arts voorschrijft mediche noodzaak dat de apotheker hier geen gehoor aangeeft.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.