Politiek wil winstverbod zorgverzekeraars

Thomas van Campenhout 1 reactie

Een aantal politieke partijen, waaronder PvdA, SP en regeringspartij CDA wil dat zorgverzekeraars definitief geen winst meer mogen maken. Een nieuw wetsvoorstel is in de maak. Dat blijkt uit berichtgeving van Trouw.

Als het voorstel wordt aangenomen, betekent dit dat alle premie-inkomsten van de verplichte basisverzekering moeten worden besteed aan de zorg of aan een lagere zorgpremie.

Geen enkele verzekeraar

Het vreemde is dat er op dit moment geen enkele zorgverzekeraar is die winst uitkeert aan aandeelhouders. Sterker nog, de branche telt maar één verzekeringsconcern met aandeelhouders: Achmea. Die geeft in een reactie aan bij zorgverzekeringen te werken zonder winstoogmerk en bovendien helemaal geen plannen heeft om winst uit te keren.

Kortom, het wetsvoorstel zal in de praktijk dus niets uitmaken. Critici van het voorstel spreken daarom van symboolpolitiek.

Lees ook: 10 jaar marktwerking in de zorg: vloek of zegen?

Voorkomen

Ondanks dat er in de praktijk geen winst wordt uitgekeerd, willen veel politieke partijen voorkomen dat dit in de toekomst toch mogelijk wordt.

Als het winstverbod een feit wordt, betekent dit dat zorgverzekeraars de laatste stap naar een vrije markt niet kunnen zetten, hoewel dit in het verleden dus wel is beloofd door de Tweede Kamer.

In 2017 werd een eerste voorstel voor een winstverbod al aangenomen door de Tweede Kamer. Maar toen werd deze sterk bekritiseerd in de Eerste Kamer. Die concludeerde dat de plannen lastig uitvoerbaar waren.

Versie 2

Na de kritiek op het wetsvoorstel zijn SP, CDA en PvdA weer aan de slag gegaan om de inhoud volledig juridisch sluitend te maken. In de nieuwe wet staat bijvoorbeeld dat de Nederlandse Zorgautoriteit boetes ‘kan’ opleggen, in plaats van ‘moet’ opleggen.

“De inhoud staat overeind”, zegt Kamerlid Renske Leijten (SP). “We willen nog steeds een winstverbod.”

De vraag is echter of deze er daadwerkelijk gaat komen, aangezien CDA nu regeringspartij is. In het regeerakkoord is overigens wel opgenomen dat er te praten valt over een winstverbod, maar dat het plan ‘houdbaar’ moet zijn.

1 reactie

  • Eeddie

    Het is toch van de zotte dat wij meer premie moeten gaan betalen ,om aandeelhouders uit te betalen .

    EEn zorgverzekering heeft toch geen winstoogmerk. er moet elk jaar geld bij en vervolgens gaan ze aandeelhouders uitbetalen van onze premie omdat ze tekort komen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.