Premie zorgverzekering 2 keer afgeschreven: en nu?

Premie zorgverzekering 2 keer afgeschreven: en nu?

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Premie zorgverzekering 2 keer afgeschreven: en nu?

Ben je onlangs overgestapt van zorgverzekering, maar is je zorgpremie door je nieuwe en oude zorgverzekeraar afgeschreven voor de maand januari?

Vervelend, maar maak je geen zorgen. Zodra je oude verzekeraar de opzegging heeft verwerkt, wordt de teveel betaalde premie automatisch teruggestort. Dit kan soms even duren. Maar waarom gebeurt dit precies en kun je er iets aan doen?

Logische verklaring

Om te beginnen is er een logische verklaring voor het afschrijven van de dubbele premie. Zorgverzekeraars geven namelijk de opdracht voor de automatische incasso halverwege de maand door aan de bank. Mogelijk ben je echter pas in de tweede helft van de maand geswitcht van verzekeraar. Je oude verzekeraar ging er daardoor vanuit dat je zou blijven en heeft daarom de incasso doorgezet. Gelukkig stort de oude verzekeraar het bedrag gewoon terug, meestal binnen een week.

Dubbel verzekerd?

Hoewel je misschien dubbele zorgpremie hebt betaald, betekent dit niet dat je ook dubbel verzekerd bent. Dit is niet mogelijk, want je kunt maar één basisverzekering hebben. Het is wel mogelijk dat je premie betaalt voor je basis- en aanvullende verzekering bij twee verschillende verzekeraars.

Als er dubbel premie is betaald, betekent dit dat de overstap dus wel degelijk gelukt is, maar simpelweg dat de opzegging van je oude zorgverzekering nog niet is verwerkt.

Terug laten storten

Als je in december bent overgestapt, zorgt de nieuwe zorgverzekeraar ervoor dat de verzekeringen bij je oude verzekeraar worden opgezegd. Het kan even duren voordat dit volledig verwerkt is en je de teveel betaalde premie teruggestort krijgt.

Als je het geld hard nodig hebt, kun je overwegen het geld handmatig terug te laten boeken. Dit noemt men storneren. Je draait de automatische incasso dan terug. Dit kun je online regelen via internetbankieren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.