Stappenplan: overstappen van zorgverzekeraar (2019)

Stappenplan: overstappen van zorgverzekeraar (2019)

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Stappenplan: overstappen van zorgverzekeraar (2019)

Iedereen heeft van zijn of haar zorgverzekeraar inmiddels de voorwaarden, premie en vergoedingen van de zorgverzekering voor het nieuwe jaar ontvangen. Het is daarbij heel belangrijk om goed naar deze nieuwe verzekering te kijken.

Ook als je eigenlijk helemaal niets wilt veranderen aan de polis. De zorgverzekeraar kan namelijk de vergoedingen en premies hebben gewijzigd.

‘Ik regel mijn zorg goed’

Wanneer de nieuwe zorgverzekering je niet bevalt is het mogelijk om over te stappen naar een andere verzekeraar. Bij veel Nederlanders heerst nog steeds de gedachte dat het overstapproces ingewikkeld en tijdrovend is. Echter is dit niet zo. En dat vindt de Rijksoverheid ook, die met de landelijke campagne ‘Ik regel mijn zorg goed!’ het gemak van overstappen promoot.

Zo kun je snel online of via de telefoon een nieuwe zorgverzekering afsluiten. De nieuwe verzekeraar zegt daarna de oude zorgverzekering direct voor je op. Daarvoor hoef je dus niets zelf te doen.

Onderstaand stappenplan helpt je wanneer je wilt overstappen van zorgverzekering.

1. Benodigde zorg in 2019

Iedereen is met enkel een basisverzekering al gedekt voor veel standaardzorg, zoals van de huisarts, psychologische zorg, de apotheek of ziekenhuiszorg. Ben je van plan meer dan de basisdekking te gebruiken, bepaal dan voor jezelf of je dit zelf kunt betalen of er een aanvullende verzekering voor afsluit.

Dit is mogelijk voor onder meer de tandarts, fysiotherapeut en voor brillen/lenzen.

2. Eigen risico verhogen

Het wettelijk verplichte eigen risico bedraagt 385 euro in 2019. Dit houdt in dat zorgkosten uit de basisverzekering tot aan dit bedrag uit eigen zak betaald moet worden. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag vrijwillig te verhogen naar maximaal 885 euro. De zorgverzekeraar geeft in dit geval een korting op de premie die maandelijks op kan lopen tot 25 euro.

Het nadeel is echter dat in geval van nood deze kosten in een keer zelf betaald moet worden. Het is dus een financiële afwegen die je zelf moet maken.

Lees ook: Is het slim om het eigen risico te verhogen?

3. Vergelijk zorgverzekeringen

Sinds 12 november is het mogelijk om je zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod. Je kunt alle websites van de zorgverzekeraars langsgaan om de best passende zorgverzekering te zoeken. Maar het is sneller, eenvoudig en handiger om de vergelijkingssite van Zorgwijzer te gebruiken.

Let tijdens het vergelijken natuurlijk op de hoogte van de premie. Het resultaat is overigens al automatisch gesorteerd op de laagste prijs. Verder is het belangrijk wat voor soort kwaliteit er geleverd wordt en hoe anderen de verzekeraar beoordelen. Ook deze kenmerken worden in de zorgvergelijker meegenomen.

Controleer ook of het ziekenhuis van je keuze is gecontracteerd. Het kan namelijk zijn dat een verzekeraar niet met alle ziekenhuizen een contract heeft. In dat geval kan een deel van de rekening voor je eigen portemonnee zijn.

4. Overstapservice

Je huidige zorgverzekering wordt automatisch voor je opgezegd wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar. Dit wordt de overstapservice genoemd. Hiervoor moet je wel voor 31 december middernacht een nieuwe zorgpolis hebben uitgekozen.

Wanneer je handmatig je zorgverzekering opgezegd voor 1 januari 2019, dan heb je nog de tijd om over te stappen tot aan 31 januari 2019. Daarmee heb je dus een maandje langer de tijd, maar kost het wel zelf enige moeite.

5. Handig om te weten

Overweeg je dit jaar nog over te stappen? Dan is het volgende handig om te weten:

  • Ben je nog onder behandeling tijdens de overstap? Dan stuurt de zorgaanbieder de rekening naar de verzekeraar waarbij je verzekerd was bij de start van de behandeling. De startdatum is meestal de dag van het eerste contact met de zorgaanbieder.
  • Het kan zijn dat voor sommige behandelingen uit het basispakket toestemming nodig is van je zorgverzekeraar. Ook wel een machtiging genoemd. Deze machtiging wordt altijd overgenomen door je nieuwe verzekeraar. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor afspraken over het persoonsgebonden budget (pgb).
  • Voor de basisverzekering geldt altijd een directe acceptatie, ongeacht de medische situatie.
  • Je kunt de basisverzekering en aanvullende verzekering bij twee aparte verzekeraars onderbrengen. Voor een aanvullend pakket – zonder basisverzekering – kunnen wel aparte voorwaarden gelden, zoals een hogere premie.
  • In 2019 passen steeds minder zorgverzekeraars een medische selectie toe op een aanvullende verzekering. Wel kan er een wachttijd van toepassing zijn, waarbij bepaalde dekkingen, zoals orthodontie, niet direct worden vergoed. De wachttijd is meestal 6 tot 12 maanden.

Kijk voor een uitgebreid stappenplan zorgverzekering vergelijken op de website van Zorgwijzer.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.