Tandarts nauwelijks vergoed: toegankelijkheid in gevaar

Tandarts nauwelijks vergoed: toegankelijkheid in gevaar

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Tandarts nauwelijks vergoed: toegankelijkheid in gevaar

De toegankelijkheid van de mondzorg in Nederland is in gevaar. Daarvoor waarschuwt Albert Feilzer, decaan aan het Academisch Centrum Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA). In een brief aan de Eerste en Tweede Kamer schrijft hij dat tandheelkundige zorg nauwelijks in het basispakket is opgenomen. Daardoor gaan steeds minder Nederlanders naar de tandarts. Controles en behandelingen worden, deels vanuit kostenoverwegingen, afgezegd of uitgesteld.

Volgens Feilzer is dit negatief voor algehele gezondheid van Nederland en kan dit de zorg – en dus de zorgverzekering – uiteindelijk duurder maken.

Basispakket

De basisverzekering dekt alleen bijzondere tandheelkundige zorg voor volwassenen, bijvoorbeeld bij een afwijking van de mond in verband met een hazenlip. Iets simpels als een controle of röntgenfoto zit niet in het basispakket. Deze kosten moeten verzekerden zelf betalen, tenzij zij ervoor kiezen om een tandartsverzekering af te sluiten.

Voor kinderen tot en met 17 jaar geldt er wel een basisdekking, maar alleen voor reguliere mondzorg, zoals een gaatje vullen, mondhygiëne en de jaarlijkse controle. Kronen, bruggen of wortelkanaalbehandelingen dienen uit eigen zak betaald te worden of gedekt te worden via een aanvullende polis.

Ondanks dat kinderen zijn verzekerd, bezoeken ook zij vaak geen tandarts of pas veel te laat. Ook kwetsbare groepen in de samenleving zien beduidend minder vaak een tandarts.

Tekort tandartsen

Er is verder een groeiend tekort aan tandartsen. Met name in bepaalde regio’s, stelt Feilzer in de brief. Hij verwacht dat de problemen de komende jaren verergeren, omdat de bevolking groeit, maar het aantal tandartsen afneemt. Er gaan simpelweg meer tandartsen met pensioen dan er worden opgeleid.

ACTA wil dat dat de branche samen met de overheid op zoek gaat naar oplossingen. Er moet een gezonde relatie komen tussen tandartsen en het ministerie van Volksgezondheid.

Verder moet er volgens de ACTA een einde komen aan het experiment van Bruno Bruins om mondhygiënisten meer zelfstandigheid te geven. Betrokken partijen moeten volgens de decaan beter gaan samenwerken om de huidige problematiek het hoofd te bieden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.