Top 10 beste ziekenhuizen van Nederland

Koen Kuijper 2 reacties

Bij welke ziekenhuizen wordt het meest rekening gehouden met de patiënt en zijn er de minste complicaties? En in welke ziekenhuizen is de verpleging het beste? Het AD stelde een top 100 samen aan de hand van gegevens die ziekenhuizen ieder jaar moeten aanleveren aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

In het onderzoek zijn verschillende aspecten meegenomen, bijvoorbeeld verpleging, complicaties, het aantal operaties, kankerzorg, opnameduur en kindvriendelijkheid.

Zorgwijzer zet de 10 beste ziekenhuizen voor je op een rij.

Beste streekziekenhuizen

Hieronder de vijf beste streekziekenhuizen, inclusief eindcijfer:

 1. ZorgSaam Ziekenhuis, Terneuzen: 9,1
 2. Rivas Beatrixziekenhuis, Gorinchem: 9,1
 3. BovenIJ Ziekenhuis, Amsterdam: 8,7
 4. Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Winterswijk: 8,5
 5. Waterlandziekenhuis, Purmerend: 8,3

Het is opvallend dat ZorgSaam bovenaan het lijstje staat. Vorig jaar ging het nog erg slecht met het ziekenhuis in Zeeuws Vlaanderen. Ruim 200 mensen verloren toen hun baan. Maar nu heeft het ziekenhuis de orde weer op zaken gesteld. De controles op medicatie zijn goed en er worden veel punten gescoord op het beleid rond operaties. Daarnaast zijn er weinig complicaties.

Dit is een enorme opsteker voor het ziekenhuis. Dat zegt ook Lodewijk de Beukelaar, lid van de Raad van Bestuur. “We zijn continu bezig met het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. We wisten dat we op de goede weg waren, maar deze plek is heel bijzonder.’’

Beste topklinische ziekenhuizen

Hieronder de beste vijf topklinische ziekenhuizen, inclusief eindcijfer:

 1. Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch: 7,5
 2. Meander Medisch Centrum, Amersfoort: 7,5
 3. Albert Schweitzer Ziekenhuis, Dordrecht: 7,5
 4. Reinier de Graaf Ziekenhuis: 7,4
 5. Rijnstate, Arnhem: 7,3

Het Jeroen Bosch ziekenhuis laat wat puntjes liggen op de verpleging, maar scoort bijzonder goed op het gebied van kankerzorg. Er is veel ervaring met oncologische operaties en ook de cardiologie-afdeling scoort zeer goed.

Ook medewerkers van het Jeroen Bosch ziekenhuis zijn zeer trots op de prestatie. Internist-endocrinoloog Linda Kemink: “Waaraan wij de prijs te danken hebben? Ik denk vooral aan hoe wij hier met mensen omgaan. Fijn dat dit gezien en gewaardeerd wordt.’’

Bron: AD

2 reacties

 • CCJABosma

  Hoe zit het met de noordelijke provincies, Groningen Friesland en Drenthe ?

  • KKoen

   Op de website van het AD staat een volledig overzicht van de Top 100. Daar kun je zeker terecht voor de ziekenhuizen in de noordelijke provincies.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.