Verhogen eigen risico zorgverzekering blijft mogelijk

Verhogen eigen risico zorgverzekering blijft mogelijk

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Verhogen eigen risico zorgverzekering blijft mogelijk

Ook in 2019 blijft het voor verzekerden mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen naar maximaal 885 euro. Dat stelt minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

SP-Kamerlid Maarten Hijink verzocht de minister om verhoging van het eigen risico te verbieden, omdat dit in strijd zou zijn met het solidariteitsprincipe. Iemand die ziek is zou meer zorgpremie betalen dan iemand die gezond is.

Bruins ziet er niets in om aan dit verzoek gehoor te geven.

Extra risico

De minister is van mening dat mensen die hun eigen risico verhogen, bereid zijn een extra risico te lopen. Als zij zorgkosten maken, betekent dat ze duurder uit zijn dan mensen met een eigen risico van 385 euro.

Het eigen risico van de basisverzekering is standaard 385 euro. Dat is wettelijk vastgelegd. In 2019 blijft het eigen risico gelijk.

Korting

Bij vrijwel alle zorgverzekeraars is het mogelijk het eigen risico vrijwillig te verhogen in stapjes van 100 euro tot een maximum van 885 euro. Als verzekerde ontvang je dan een korting op de maandelijkse zorgpremie. Deze kan oplopen tot wel 300 euro per jaar bij een maximale verhoging.

Of het daadwerkelijk slim is om het eigen risico te verhogen, hangt vooral af van je persoonlijke situatie.

DSW

Chris Oomen van DSW stelde eind vorig jaar nog dat het wettelijk verplichte eigen risico omlaag kan als het vrijwillige eigen risico wordt afgeschaft.

Dat weerspreekt Bruins. Hij stelt dat er geen verband is tussen het vrijwillige eigen risico en de hoogte van het standaard eigen risico. Bovendien zijn verzekeraars, waaronder DSW, helemaal niet verplicht om een vrijwillig eigen risico aan te bieden.

“De premiekortingen en extra inkomsten uit het vrijwillig eigen risico vallen neer in de private bedrijfsvoering van de zorgverzekeraar. Daarmee heeft het afschaffen van het vrijwillig eigen risico geen invloed op het Uitgaven Plafond Zorg, behalve dat er dan potentieel een stijging van zorguitgaven te verwachten valt als gevolg van een verminderd remgeldeffect”, zegt Bruins.

Bron: Amweb

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.