Verstandskiezen trekken? Kosten en dekking zorgverzekering

Koen Kuijper 7 reacties

Bijna iedereen krijgt op gegeven moment pijn of problemen met de verstandskiezen. Deze moeten dan operatief verwijderd worden. De ingreep kan worden uitgevoerd door een tandarts of kaakchirurg.

In dit artikel leg ik uit wat je zorgverzekering precies vergoed en of je een extra verzekering hiervoor kunt afsluiten.

Tandarts of kaakchirurg?

Bij klachten aan de verstandskies maakt de tandarts eerst een foto om te beoordelen of deze er uit moet worden gehaald. De tandarts kijkt tevens of hij/zij zelf de ingreep kan uitvoeren of dat je een doorverwijzing krijgt naar de kaakchirurg.

 • De tandarts kan een verstandskies trekken als de ingreep niet te gecompliceerd is.
 • De kaakchirurg voert de ingreep meestal uit als de tand er uit gesneden moet worden.

Kosten

Als je tandarts de ingreep uitvoert, geldt het volgende:

 • De ingreep kost ongeveer 100 euro (exclusief röntgenfoto).
 • Er is geen dekking uit de basisverzekering.
 • Een tandartsverzekering kan de kosten wel dekken.
 • Je betaalt geen eigen risico.

Ook de kosten van de röntgenfoto kunnen worden vergoed via je tandartsverzekering.

Als een kaakchirurg de operatie doet, geldt het volgende:

 • De ingreep kost ongeveer 250 tot 400 euro (per 2 verstandskiezen).
 • De ingreep wordt vergoed door je basisverzekering bij een geldige verwijzing van je tandarts.
 • Hiervoor geldt je verplichte eigen risico (385 euro) en indien van toepassing een deel van je vrijwillige eigen risico (maximaal 500 euro).
 • Je kunt je hiervoor aanvullend niet verzekeren.

Sommige tandartsen kunnen de behandeling wel zelf uitvoeren, maar laten het liever over aan de kaakchirurg. In dat geval kun je de kosten soms alsnog laten vergoeden via je tandartsverzekering. Overleg dit met je tandarts.

Zorgverzekering aanpassen

Moeten je verstandskiezen volgend jaar verwijderd worden bij de kaakchirurg? Dan kan het raadzaam zijn om je eigen risico aan te passen naar het minimale bedrag (385 euro).

Zoek je een zorgverzekering met aanvullende dekking voor tandheelkundige zorg? Maak dan gebruik van onze zorgvergelijker.

Je kunt nog tot en met 31 december 2019 overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij. Je huidige polis wordt dan automatisch opgezegd. De nieuwe verzekering gaat in per 1 januari 2020.

7 reacties

 • TTessa

  Hoe gaat het wanneer ík überhaupt geen ziektekostenverzekering heb? Kunnen ze me dan wel helpen?

  • RRichard

   @Tessa

   In Nederland is een zorgverzekering is verplicht boven de 18 jaar. Minimaal eigen risico daarbij is 385 euro. Onder de 18 jaar val je onder de verzekering van de voogd.

  • DDave

   @Richard

   Hallo Richard,

   En zorgverzekering is niet verplicht, er is een rechtszaak geweest waar uit kwam dat burgers niet verplicht gebonden mogen zijn aan een organisatie om een (betaalde) dienst af te nemen, wanneer je van je zorgverzekering af wil kan je deze opzeggen en beroepen op die uitspraak, of zelf een rechtszaak starten indien de zorgverzekeraar weigert deze op te zeggen.

  • JJan

   @Dave
   DIt is onzin. Een basisverzekering is verplicht, een aanvullende verzekering niet. Bij gemoedsbezwaarden geen zorgverzekering verplicht, echter moeten alsnog een premie bedrag aan de Belastingdienst. Dan ben je niet perse goedkoper uit trouwens.

 • RRoberto

  Klopt het dus dat alle kosten van de kaakchirurg boven de 385 euro worden vergoed door de basisverzekering? Mochten de kosten dus 800 euro zijn, dan wordt er 415 euro vergoed en betaal ik 385 euro, toch?

  Tandartskosten staan hier los van en worden dus niet vergoed door mijn basisverzekering. Stel dat ik nog 2 keer langs ga voor een controle á 70 euro, dan moet ik deze dus gewoon betalen (zonder een aanvullende tandartsverzekering)?

  Zijn er hierna andere zorgbehandelingen die nu vergoed worden, gezien ik mijn volledige eigen risico al heb betaald? Bijvoorbeeld fysiotherapeutische behandelingen voor rugklachten, of zeg ik dan iets heel geks?

  Alvast bedankt voor het antwoord.

 • HH. Goudsblom

  Bedankt voor de info.
  Ik zou ook graag willen weten hoeveel van de verplichte eigen risico het trekken van een verstandskies kost. Dan pas kan ik een goede afweging maken.
  Waar vind ik deze info.

  Gr.

  • CCynthia

   @H. Goudsblom
   Zoals ik het lees wordt eerst het volledige eigen risico gebruikt. Dat is dus sowieso €385. Nog meer als u uw eigen risico hoger ingesteld heeft (in totaal dus max. €885).
   Vervolgens wordt de rest wel vergoed vanuit uw basisverzekering.
   Kosten bij de kaakchirurg zijn €250 tot €400 (per 2 verstandskiezen) en €100 bij de tandarts (exclusief röntgenfoto).
   Dus als ik het goed lees beantwoord het artikel uw vraag wel.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.