VGZ: “Zorgpremie 2019 hoeft niet hard omhoog te gaan”

VGZ: “Zorgpremie 2019 hoeft niet hard omhoog te gaan”

Artikel door: Bart Koenraadt - 3 reacties

VGZ: “Zorgpremie 2019 hoeft niet hard omhoog te gaan”

Volgens zorgverzekeraar VGZ hoeft de zorgpremie in 2019 helemaal niet hard te stijgen. Dit komt omdat er kostenbesparingen zijn bij zorginstellingen. Daarover heeft de verzekeraar lange termijn afspraken gemaakt. Als een zorginstelling bezuinigt, mag de instelling een deel van het opgespaarde geld houden.

Artsen en verpleegkundigen zijn daarom meer gemotiveerd om zuiniger om te springen met zorguitgaven. Hierdoor is het ook voor de verzekeraar goedkoper. Daarmee kan de premiestijging weer worden gedrukt.

84 euro omhoog

CZ en Zilveren Kruis lieten eind maart nog weten dat de premie volgend jaar wel eens hard omhoog kon gaan. Zo sprak CZ van zo’n 84 euro per verzekerde.

De forse stijging zou als oorzaak hebben dat de zorgkosten hard omhoog gaan: er is sprake van een vergrijzing waardoor de gemiddelde kosten per patiënt hard omhoog gaan. Denk aan medicijnen, maar ook verpleging en verzorging. Bovendien komen er steeds meer nieuwe medicijnen en behandelingen op de markt.

Aan de andere kant dreigen de financiële reserves, die verzekeraars oppotten, langzaam op te raken. De afgelopen jaren werden deze buffers fors ingezet om de premiestijging in te perken.

Prinsjesdag

Waarschijnlijk weten we rond Prinsjesdag meer over de hoogte van de zorgpremie in 2019. In elk geval staat vast dat het wettelijke eigen risico gelijk blijft op 385 euro.

Actuele wijzigingen rondom de premie, het eigen risico, het basispakket en de zorgtoeslag kun je op deze pagina volgen.

3 reacties

 • IIssac

  Geachte heer/mevrouw Ik heb vroege jaar op 2017 met VGZ om gaan een ik wil nu met VGZ verder , maar de igeresiko ik moet betalen of niet

 • TTine

  Ik hoop ook dat ze het idd waar maken
  We zijn ook erg tevreden tot nu toe

 • HHenri

  Ik hoop dat vgz dat dan ook waar maakt.Als chronisch patiënt heb ik het al zwasr genoeg het gehele jaar.Financieel wil ik daar dan ook niet nog eens voor gestraft te worden.
  Ben nog steeds zeer tevreden over vgz en hoop dat ook te blijven.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.