Wat vergoedt de zorgverzekering bij revalidatie?

Wat vergoedt de zorgverzekering bij revalidatie?

Artikel door: Koen Kuijper - 11 reacties

Wat vergoedt de zorgverzekering bij revalidatie?

Na ziekte of een ongeval start in veel gevallen het revalidatietraject. Er zijn verschillende revalidatievormen. Soms ligt de focus puur op het lichaam en soms is vooral aandacht voor het mentale vlak. Doel van revalidatie is de conditie van lichaam en/of geest te verbeteren.

De basis zorgverzekering dekt revalidatiezorg, zoals fysiotherapie of ergotherapie onder voorwaarden. Daar ga ik hieronder verder op in. Ook vanuit de aanvullende verzekering zijn er mogelijkheden als aanvulling op de basisdekking.

Revalidatie na een operatie

Na een operatie begint er vaak een revalidatietraject. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist. Revalidatiezorg na een operatie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar je hebt wel een verwijzing nodig van een arts. Daarnaast betaal je eigen risico.

Fysiotherapie

Fysiotherapeutische zorg na een operatie wordt alleen vergoed vanuit de basisverzekering als de aandoening staat op de chronische lijst, bijvoorbeeld behandeling van een botfractuur na een knieoperatie. Je hebt hiervoor een verwijzing nodig van een arts, zoals je huisarts.

De basisverzekering dekt dan op grond van medische noodzaak maximaal 12 maanden lang fysiotherapie, maar alleen voor zover dit medisch noodzakelijk is.

Verder belangrijk:

 • De eerste 20 behandelingen fysiotherapie dien je zelf te betalen.
 • De verzekeraar vergoed de kosten vanaf de 21e behandeling. Je betaalt hiervoor eerst het eigen risico.
 • Je krijgt geen vergoeding voor een behandeling van een lichaamsdeel die los van de indicatie staat.

Ergotherapie

Sommige patiënten komen na hun operatie in aanmerking voor vergoeding van ergotherapie. Vanuit de basisverzekering wordt 10 uur standaard gedekt. Dit valt onder het verplichte (en eventueel het vrijwillige) eigen risico. Een aanvullende verzekering kan extra uren dekking bieden voor ergotherapie.

Medisch specialistische revalidatie (zonder opname)

Soms stelt de arts vast dat je medische specialistische revalidatie nodig hebt, maar daarvoor geen opname nodig is. Je hebt dan meestal vooraf toestemming of een akkoordverklaring nodig van je verzekeraar voordat er wordt vergoed. Neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.

Oncologische revalidatie

Oncologische revalidatie is revalidatie na een behandeling van kanker. Tijdens de behandeling hebben lichaam en geest geleden. Door middel van revalidatie krijg je als patiënt advies en begeleiding bij het herstelproces en verbeteren van de conditie. Dit gebeurt onder begeleiding van een revalidatiearts.

Deze revalidatiezorg wordt tevens vergoed vanuit de basisverzekering. Deze dekking valt onder je eigen risico.

Vanuit de aanvullende verzekering zijn er aanvullende vergoedingsmogelijkheden voor fysiotherapie tijdens een oncologisch revalidatietraject. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Geriatrische revalidatie

Bij veel ouderen gaat de lichamelijke en/of geestelijke conditie er na een ziekenhuisopname en/of operatie er op achteruit. In een revalidatie-instelling komt de patiënt in aanmerking voor meerdere soorten zorg, zoals fysiotherapie, ergotherapie en logopedie. Dit noemt men geriatrische revalidatie.

De basisverzekering dekt geriatrische revalidatie als je een verwijzing hebt van een huisarts, specialist ouderengeneeskunde of andere specialist. De rekening wordt in ieder geval vergoed als je kiest voor een gecontracteerde zorgaanbieder. Als je kiest voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder, betaal je, afhankelijk van je polis, een gedeelte zelf.

11 reacties

 • AAnneke

  Ik krijg fysiotherapie na een gebroken schouder (niet geopereerd dat was niet mogelijk)
  ik ben aanvullend verzekerd, de eerste 20 behandelingen zijn betaaltd uit de aanvullende verzekering, daarna uit de basisverzekering, wel eerst eigen bijdragen opmaken.
  Nu krijg ik na een half jaar een rekening van de fysiotherapie voor 2 behandelingen en er volgen er nog 8 van augustus, fysiotherapie geeft aan het word niet meer vergoed omdat er een half jaar voorbij is, als je geopereerd was kreeg je een jaar vergoeding.
  Verzekeraar gebeld die geeft aan dat het wel een jaar vergoed word maar dat de fysiotherapie een andere code moet gebruiken omdat de aanvullende behandelingen op zijn.
  Volgens de fysiotherapie moet ik nu zelf gaan betalen en had ik maar recht op een half jaar.
  Dit terwijl ze me zelf vertelt hadden dat ik een jaar onbeperkt fysio zou krijgen.
  Wat moet ik nu doen, gewoon ongeveer 10 behandelingen die ik nog gehad heb zelf betalen?
  Ben ik hier nu fout?

 • KKok van Drunen

  Verwarrend en onvolledige artikel. Bepaalde revalidatie wordt volledig uit basisverzekering betaald. Minus eigen risico

 • EEdith Hooijmans

  Mijn zijn conditie is door de chemo en bestraling zo slecht dat hij revalidatie therapie moet hebben. Moet hij dan de 1ste 20 behandelingen zelf betalen?

 • MMarian

  Bij dochter van 17 is geopereerd aan haar heup de Ganz operatie en krijgt nu fysio 2x per week. Nu wordt ze in mei 18 jaar hoe zit dat met de verzekering. Ben nu bij onvz verzekerd

  • MMarian

   @Marian
   Heb nog geen reacties gekregen hoe het nu gaat. Houd het voor mijn dochter nu in dat ze zodra ze 18 wordt haar eigen risico moet betalen + dat ze de eerste 20 behandelingen zelf moet betalen maar omdat ze een aanvullende verzekering heeft 16 daar uit worden betaald wordt dus er 4 over blijven. Dit houd dus totaal in
   Eigen risico. €385,-
   4 fysio zelf. 160,-
   Totaal. 555,- moet betalen

   Weet iemand dit

 • SSanne

  Duidelijk wat hierboven staat. Kunt u mij vertellen wat er gebeurd als het recht van 12 maanden fysio doorloopt tot het volgende (verzekeringsjaar)?

  Begin juni 2020 is de diagnosecode gaan lopen. Ik had 20 behandelingen fysio uit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling krijg ik fysio vergoed vanuit de basisverzekering (operatie diagnosecode).

  De diagnosecode loopt 12 maanden, dus tot eind mei 2021. Maar, moet ik nu in 2021 weer eerst de eerste 20 behandelingen zelf betalen/ uit mijn aanvullende verzekering?

  Ik heb al gebeld met de zorgverzekering, maar ik snap het nog steeds niet na 30 minuten…

  • CChristien

   @Sanne

   Ik heb precies dezelfde vraag. Ik wil weten of je weer eerst je eigen risico moet betalen of dat je idd eerst 20 fysiotherapiebehandelingen vanuit je aanvullende verzekering kan gebruiken? Ik begrijp sws niet waarom je fysiotherapie na een operatie niet gewoon vergoed krijgt vanuit de basisverzekering!

   Mvg
   Christien

  • MMargit

   @Christien,
   Net met alle betrokken instanties gebeld:
   Zolang de revalidatie als revalidatie wordt gezien wordt alles vanuit de basisverzekering vergoed. Je betaalt alleen het eigen risico

  • LLinda

   @Christien
   Dat loopt door als je een chronische indicatie hebt..Dus je hoeft dan niet weer de eerste 20 behandelingen te betalen. Wel wordt dat uit je eigen risico genomen..
   Gr.

  • AAnneke

   @Sanne nee je betaald dat maar 1 keer per diagnose

 • SSmg loohuis

  Ben in discussie over vergoeding fysio
  .heb 25 jaar reuma.incomplete dwarlaesie.4 nieuwe gewrichten etc moet na ontslag revalidaitiecentrum fysio betalen.
  Ben op zoek nar goede uitleg volgend jaar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.