Welke budget zorgverzekeringen zijn er in 2019?

Koen Kuijper geen reacties

De budgetpolis draait nu al een aantal jaartjes mee. De zorgverzekering kenmerkt zich door zijn lage prijs, maar ook een aantal beperkende voorwaarden. Een voorbeeld van zo’n beperkende voorwaarde, is het beperkte aantal gecontracteerde ziekenhuizen. Dit zorgt ervoor dat je als verzekerde wordt beperkt in je vrije zorgkeuze: je kunt niet in alle ziekenhuizen terecht zonder bij te betalen?

Aan de andere kant is de budgetverzekering wel goedkoper dan het gros van de andere verzekeringen. Hieronder leg ik uit wat een budgetpolis precies is en waar je op moet letten als je zo’n verzekering afsluit.

Lees ook: Welke zorgpolissen zijn er?

Wat is een budgetpolis?

Een budgetpolis is een uitgeklede naturapolis waarbij je als verzekerde in een groot aantal ziekenhuizen moet bijbetalen voor planbare zorg. Dat komt omdat de verzekeraar met deze ziekenhuizen geen contract heeft gesloten.

Kortom, bij een budgetpolis kun je eigenlijk alleen in ziekenhuizen terecht die zijn gecontracteerd door de verzekeraar. In onze zorgvergelijker wordt per polis duidelijk aangegeven hoeveel ziekenhuizen er zijn gecontracteerd.

Planbare zorg?

Onder planbare zorg wordt verstaan: zorg die niet spoedeisend is, via een afspraak wordt ingepland. Een voorbeeld van planbare zorg, is bijvoorbeeld:

  • Een knieoperatie
  • Een liesbreukoperatie
  • Een poliklinisch bezoek, bijvoorbeeld bij een oorontsteking of bij letsel
  • Trekken van de verstandskiezen

Met spoed naar het ziekenhuis?

Dan wordt de rekening altijd volledig vergoed, ook al heb je een budgetpolis. Houdt er wel rekening mee dat je wel eerst je eigen risico moet betalen.

Overzicht budgetpolissen

Hieronder staat een overzicht van de budgetpolissen die in 2019 worden aangeboden:

GEWOON ZEKURZieZo SelectiefBasis Budget
Premie:

€ 98,50
(€ 385 eigen risico)

€ 83,50
(€ 885 eigen risico)

Premie:

€ 101,95
(€ 385 eigen risico)

€ 79,95
(€ 885 eigen risico)

Premie:

€ 114,95
(€ 385 eigen risico)

€ 94,95
(€ 885 eigen risico)

Risicodrager:
VGZ
Risicodrager:
Zilveren Kruis
Risicodrager:
Zilveren Kruis
114 van de 278 ziekenhuizen gecontracteerd150 van de 278 ziekenhuizen gecontracteerd150 van de 278 ziekenhuizen gecontracteerd
80 procent vergoed voor niet-gecontracteerde zorg75 procent vergoed voor niet-gecontracteerde zorg75 procent vergoed voor niet-gecontracteerde zorg

Beperkingen:

Beperkter aantal hulpmiddelenleveranciers

Beperkt aantal gecontracteerde zorgverleners in GGZ

Beperkingen:

Beperkter aantal hulpmiddelenleveranciers

Beperkingen:

Beperkter aantal hulpmiddelenleveranciers

ZorgverzekeringskaartZorgverzekeringskaartZorgverzekeringskaart

* Prolife biedt ook een budget zorgverzekering aan, maar die is precies hetzelfde als de Basis Budget van Zilveren Kruis.

Voorbeeld budgetpolis

Irene heeft een budgetpolis bij Zilveren Kruis (ZieZo); de selectief basispolis. Omdat ze wat klachten heeft aan haar knie gaat ze naar de huisarts. Die verwijst haar door naar het Franciscus Gasthuis in Rotterdam voor het maken van een röntgenfoto van haar knie. Daarnaast heeft ze een kort consult met de specialist. De ziekenhuisrekening komt uit op: 165 euro.

Nadat ze in het ziekenhuis is geweest, ontvangt ze van haar zorgverzekeraar (ZieZo) een rekening van 52,50 euro voor haar eigen bijdrage. Dit begrijpt Irene niet aangezien ze haar eigen risico (385 euro) al volledig heeft betaald. Volgens haar zouden de kosten volledig vergoed moeten worden.

Irene beseft echter niet dat de eigen bijdrage en het eigen risico twee verschillende dingen zijn. De 52,50 euro wordt in rekening gebracht, omdat er op grond van haar verzekering geen contract is gesloten met het Franciscus ziekenhuis. Haar verzekeraar vergoed daarom maar 75 procent van het gecontracteerde tarief. Dit gecontracteerde tarief is het tarief dat met andere ziekenhuizen is afgesproken.

Korte samenvatting voorbeeld

  1. Tarief Franciscus ziekenhuis: 165 euro
  2. Gecontracteerde tarief ZieZo: 150 euro
  3. Ziekenhuis heeft geen contract dus vergoeding verzekeraar = 75% x € 150 = € 112,50
  4. Eigen bijdrage Irene: € 165 – € 112,50 = € 52,50

Voor- en nadelen

Het voordeel van een budgetpolis is dat de premie een stuk lager is dan bij de meeste reguliere natura- en restitutiepolissen. Het nadeel is dat je bij een doorverwijzing van je (huis)arts  naar een bepaald ziekenhuis goed moet opletten of dit ziekenhuis wel is gecontracteerd. Anders krijg je minder vergoed.

Wil jij de budgetpolis en andere zorgverzekeringen met elkaar vergelijken? Kijk dan op onze website.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.