Wet langdurige zorg (Wlz) minder vaak gebruikt

- 3 reacties

In 2017 ontvingen 340.000 mensen zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat zijn er 5.000 minder dan in 2015, blijkt uit een onderzoek van Vektis Intelligence. Volgens het instituut is er sprake van een daling, omdat minder mensen in aanmerking komen voor de Wlz. 266.000 mensen ontvingen langdurige zorg aan huis. De rest ontving de zorg thuis.

De Wet langdurige zorg is bedoeld voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals chronisch zieken en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking/aandoening. Dit zijn mensen die zelfstandig bijna niets meer kunnen. In de wet staat dat iemand in aanmerking komt voor Wlz-zorg als er 24 uur per dag, intensieve zorg in de nabijheid nodig is om ernstig nadeel te voorkomen.

Zwaardere zorg

De reden dat minder mensen in aanmerking komen voor de Wlz heeft weer te maken met het feit dat meer zorgvormen worden vergoed op grond van een andere zorgwet, zoals de Zorgverzekeringswet (Zvw), jeugdwet of Wet maatschappijlijke ondersteuning (Wmo).

Dat houdt ook in dat de geleverde zorg via de Wlz steeds zwaarder wordt. Alleen als iemand permanent toezicht nodig heeft en/of 24 uur zorg in de nabijheid nodig heeft bestaat er recht op zorgt uit de Wlz.

Kosten

De kosten per persoon voor Wlz-zorg zijn stijgende. In 2015 bedroegen de gemiddelde kosten 50.000 per persoon. Inmiddels is dat opgelopen tot 57.000 euro. Dit betreft zowel zorg die wordt gegeven op basis van ‘zorg in natura’ als via een persoonsgebonden budget (pgb).

In 2017 werd er in totaal 19,2 miljard euro uitgegeven aan de Wlz. Het merendeel van dit geld (15,8 miljard) gaat rechtstreek naar de zorginstellingen. Het restant wordt gebruikt voor zorg thuis en het persoonsgebonden budget.

Bron: Vektis

3 reacties op: “Wet langdurige zorg (Wlz) minder vaak gebruikt”

 • Beste Koen,
  Als je daar met zoveel passie en plezier mee bezig bent, waarom onderneem je dan geen enkele actie om de vraag (en de wanhoop die daaruit spreekt) van mevr. Grooters Ubas…die hier pal onder jouw bericht staat, te beantwoorden? Ben je alleen maar een statisticus? Met het daarbij behorende salaris?

  Chiramon -

  Schrijf een reactie op: Chiramon

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik ben al zeer langdurig afhankelijk van huishoudelijkezorg dus geen huishoudelijke hulp
  Door goede revalidatie lukt het mij om het zonder verpleging/ zorg mij te redden. Ik heb nu naast mijn vele handicaps er een oogproblemen erbij. Ben rolstoel gebonden en woon zelfstandig ben alleenstaand wat wordt precies met WLZ bedoeld?
  Een ambtenaar van de gemeente had het ook nogal heel onduidelijk het over wat ik maar ergens anders moest regelen het was mij volkomen onduidelijk of hij nu de zorgverzekeraar of de belastingdienst bedoelde. Dit ging over de grote hoeveelheid kosten die mijn zorgverzekeraar niet betaald . Ik heb eerdaags meer hulp nodig wat ze niet zullen geven op de manier van nu. Ik weet niet precies maar ik vermoed dat ik al ruim 40 jaar van huishoudelijke hulp afhankelijk ben,behoor volgens hun eigen adviseur tot de zwaargehandicapten. Nogmaals ik weet totaal niet wat deze wet inhoud

  M. E. Grooters Ubas -

  Schrijf een reactie op: M. E. Grooters Ubas

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste mevrouw Grooters,

   Ik denk niet dat ik u kan helpen, hoewel ik dat graag zou willen doen. U kunt in elk geval met Internet overweg: u zou als zoekterm WLZ kunnen invoeren. Of u zou het scherm van zorgwijzer dat ik hieronder zie staan kunnen raadplegen, er staat daar ook de mogelijkheid om contact met zorgwijzer op te nemen. Ook zou u terug naar uw gemeente kunnen gaan en eisen dat zij u een duidelijk antwoord en hulp geven: dat is hun plicht. Maar veel harder hoop en wens ik dat u nog iemand in uw omgeving hebt die u vertrouwt en die u persoonlijk zou willen helpen. Ik wens u heel veel sterkte, moed en kracht.

   Chiramon -

   Schrijf een reactie op: Chiramon

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.