Wet langdurige zorg (Wlz) minder vaak gebruikt

Wet langdurige zorg (Wlz) minder vaak gebruikt

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Wet langdurige zorg (Wlz) minder vaak gebruikt

In 2017 ontvingen 340.000 mensen zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat zijn er 5.000 minder dan in 2015, blijkt uit een onderzoek van Vektis Intelligence. Volgens het instituut is er sprake van een daling, omdat minder mensen in aanmerking komen voor de Wlz. 266.000 mensen ontvingen langdurige zorg aan huis. De rest ontving de zorg thuis.

De Wet langdurige zorg is bedoeld voor de meest kwetsbare groepen in onze samenleving, zoals chronisch zieken en mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking/aandoening. Dit zijn mensen die zelfstandig bijna niets meer kunnen. In de wet staat dat iemand in aanmerking komt voor Wlz-zorg als er 24 uur per dag, intensieve zorg in de nabijheid nodig is om ernstig nadeel te voorkomen.

Zwaardere zorg

De reden dat minder mensen in aanmerking komen voor de Wlz heeft weer te maken met het feit dat meer zorgvormen worden vergoed op grond van een andere zorgwet, zoals de Zorgverzekeringswet (Zvw), jeugdwet of Wet maatschappijlijke ondersteuning (Wmo).

Dat houdt ook in dat de geleverde zorg via de Wlz steeds zwaarder wordt. Alleen als iemand permanent toezicht nodig heeft en/of 24 uur zorg in de nabijheid nodig heeft bestaat er recht op zorgt uit de Wlz.

Kosten

De kosten per persoon voor Wlz-zorg zijn stijgende. In 2015 bedroegen de gemiddelde kosten 50.000 per persoon. Inmiddels is dat opgelopen tot 57.000 euro. Dit betreft zowel zorg die wordt gegeven op basis van ‘zorg in natura’ als via een persoonsgebonden budget (pgb).

In 2017 werd er in totaal 19,2 miljard euro uitgegeven aan de Wlz. Het merendeel van dit geld (15,8 miljard) gaat rechtstreek naar de zorginstellingen. Het restant wordt gebruikt voor zorg thuis en het persoonsgebonden budget.

Bron: Vektis

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.