Zorg in Nederland opnieuw uitstekend beoordeeld

Bart Koenraadt 1 reactie

Het Nederlandse zorgstelsel wordt wederom goed beoordeeld. Onze gezondheidszorg scoort goed op toegankelijk en tevredenheid van zorgprofessionals en de algemene populatie. Maar qua besteding van het zorggeld scoort Nederland nog niet optimaal. Dat blijkt uit de Future Health Index (FHI) van Philips.

Nederland scoort 48,93 punten. Dat is ruim meer dan het gemiddelde van de 16 landen: 43,48 punten. Singapore kwam in het onderzoek het beste naar voren met een score van 54,61.

Onderzoek

In de FHI worden de zorgprestaties van zestien landen in de wereld met elkaar vergeleken. Hieronder zijn naast Nederland onder meer Rusland, China, de VS, Duitsland, Frankrijk en Australië onderzocht.

Uit een eerder onderzoek, de Euro Health Consumer Index (EHCI), scoorde het Nederlandse zorgstelsel het best van heel Europa.

Toegankelijkheid

Als er wordt gekeken naar de toegankelijkheid van zorg scoort Nederland 63,57 punten. Dat is ver boven het gemiddelde van 50,9 punten. Een aantal landen doen het iets beter, waaronder Duitsland, Frankrijk en Australië.

Met toegankelijkheid van de zorg wordt bedoeld in hoeverre zorg beschikbaar is voor burgers. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar wachtlijsten in ziekenhuizen en de reistijd die een patiënt gemiddeld nodig heeft om een ziekenhuis te bereiken.

Tevredenheid

Uit het onderzoek blijkt verder dat burgers en zorgprofessionals tevreden zijn over het Nederlandse zorgstelsel. Nederland doet het met 60,9 punten ruim acht punten beter dan het gemiddelde van 52,85.

Kortom, de meeste Nederlanders hebben vertrouwen in artsen en zorgverleners en zijn tevreden over de kwaliteit van behandelingen en medicatie.

Besteding zorggeld

De besteding van ons zorggeld is nog niet optimaal. Op dit vlak scoort Nederland 22,35 punten. Dat is lager dan het gemiddelde van 26,7. Landen als China (38,19), Singapore (50,11) en Saudi Arabië (44,17) spenderen hun zorggeld veel efficiënter dan Nederland, blijkt uit het onderzoek.

De reden dat Nederland relatief laag scoort heeft te maken met feit dat we bovengemiddeld veel uitgeven aan de gezondheidzorg: 10,9 procent van bbp tegen 9,0 gemiddeld.

Opvallend is dat Nederland wel beter scoort dan Duitsland, Frankrijk en Zweden. Engeland, Spanje en Italië scoren wel weer iets beter dan Nederland.

Bron: futurehealthindex.com

1 reactie

  • GG K Mitrasing

    Wat een onzin.. U hebt zelf wrs nog nooit het ehci rapport gelezen…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.